FP vrea să blocheze participarea Nuclearelectrica la Tarniţa şi exportul de energie în Turcia

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea /

Fondul Proprietatea (FP), acţionar minoritar al Nuclearelectrica (SNN), încearcă să blocheze în instanţă participarea producătorului de electricitate în proiectele de construcţie a hidrocentralei Tarniţa şi a cablului submarin pentru exportul electricităţii în Turcia.

"Fondul Proprietatea, în calitate de acţionar deţinând o cotă de 9,7268% din capitalul social al societăţii, a depus o cerere de intervenţie la Tribunalul Bucureşti (...) prin care se solicită respingerea cererii de înregistrare la Registrul Comerţului a hotărârii AGEA nr.1/11.03.2014", se arată într-un comunicat transmis, ieri, de Nuclearelectrica Bursei de Valori Bucureşti (BVB), potrivit Mediafax.

Hotărârea respectivă vizează participarea Nuclearelectrica cu 8,9 milioane lei la majorarea capitalului social al Hidro Tarniţa, compania de proiect care ar urma să construiască hidrocentrala Tarniţa, judeţul Cluj.

AGA şi-a dat atunci prin aceeaşi hotărâre aprobarea şi pentru acordul de principiu pentru realizarea proiectului Cablu de interconectare submarin 400 Kv România - Turcia şi participarea Nuclearelectrica cu 2 milioane euro la constituirea companiei de proiect HVDCC România - Turcia.

Primul termen în dosarul în care Fondul Proprietatea contestă decizia AGA a fost stabilit pentru marţi, 1 aprilie.

Anunţul privind contestaţia Fondului Proprietatea vine la aproape două săptămâni după ce Departamentul pentru Enegie, acţionarul majoritar al Romgaz Mediaş (SNG), a decis să amâne "pentru moment", la cererea acţionarilor minoritari, implicarea producătorului de gaze naturale în proiectele de construcţie a hidrocentralei Tarniţa şi a cablului submarin către Turcia.

FP, acţionar minoritar al Romgaz, a transmis atunci un comunicat în care se arăta că "nu există suficiente informaţii referitoare la aceste proiecte şi la structurarea finanţării acestora pentru a lua o decizie în deplină cunoştinţă de cauză".

Ideea construcţiei hidrocentralei de la Tarniţa datează din timpul regimului comunist, iar investiţia este evaluată la 1,1 miliarde de euro.

Discuţiile dintre România şi Turcia privind construirea unui cablu submarin pentru transportul electricităţii prin Marea Neagră au început în 2006. La acea dată, investiţia era evaluată la 400-500 milioane de euro.

Statul deţine 81,27% din acţiunile Nuclearelectrica, Fondul Proprietatea are aproape 9,73%, iar restul de 15% din acţiuni sunt în protofoliile altor acţionari care le-au cumpărat la bursă.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. nt fiecarui exercitiu fiscal nefiind interesat de aplicarea unei strategii de dezvoltare a companiilor la care este actionar minoritar.

    FP este inventia jefuitorilor bolsevici, perindati prin toate partidele, ai patrimoniului national.

    In loc sa restituie in natura toate proprietatile furate de kominternisti, au pus ei mai intai mana pe ele si evident nu mai aveau chipurile de unde sa mai restituie in natura si au inventat alta furaciune care e FP 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
BIG FOUR
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS