GABRIELA FIREA A DESCOPERIT CUIUL LUI PEPELEA: Achiziţiile publice ale Capitalei, blocate de contestatarii de profesie

G.M.
Politică /

Gabriela Firea (Sursa foto: Twitter)

Gabriela Firea (Sursa foto: Twitter)

Pentru a masca nerealizările mandatului său în privinţa modernizării infrastructurii Capitalei şi al nedemarării unor proiecte promise în campania electorală din 2016, primarul general Gabriela Firea a găsit ţapii ispăşitori: legislaţia proastă din domeniul achiziţiilor publice şi contestatarii de profesie ai oricăror proceduri demarate de Municipalitate.

La finalul întâlnirii pe care a avut-o cu Corina Creţu, comisar european pentru politica regională, şefa administraţiei publice locale a municipiului Bucureşti a declarat că ar fi cazul ca legislaţia să fie schimbată şi să fie întocmită o listă neagră a celor care contestă, fără temei, desfăşurarea şi atribuirea achiziţiilor publice.

Gabriela Firea a declarat: "Este de neconceput ca o licitaţie publică să dureze ani de zile, după care, în urma contestaţiilor şi a unui proces în instanţă, administraţia publică locală să reia de la zero procedura de achiziţie. Nicăieri în această lume nu există o astfel de legislaţie atât de greoaie. Pe lângă aceasta, există şi contestatari de profesie, firme care s-au înfiinţat doar pentru a contesta licitaţiile pe care Primăria Generală a Capitalei le organizează. După ce formulează contestaţiile, administratorii acestor firme, urmărind doar obţinerea unor avantaje proprii, negociază cu participanţii serioşi la achiziţia publică, pentru a îşi retrage contestaţiile. Ar trebui făcută o listă neagră cu aceste societăţi care blochează intenţionat licitaţiile. Lista aceasta ar trebui să fie publică şi să o aibă şi Consiliul Naţional de Contestare a Licitaţiilor".

Referitor la acest aspect, comisarul european Corina Creţu a precizat: "Am mai primit semnale din ţară referitoare la problemele cauzate de legislaţia stufoasă din domeniul achiziţiilor publice, dar modificarea actelor normative din acest domeniu intră în competenţa strictă a Parlamentului şi a Guvernului. Bineînţeles că, pentru partea de finanţare europeană a proiectelor, înainte a modifica anumite aspecte din legislaţia internă, autorităţile de la Bucureşti trebuie să se consulte cu Comisia Europeană. Ne dorim o simplificare a procedurilor".

Domnia sa a menţionat că, pentru viitorul cadru financiar multianual, Comsia Europeană a pregătit 80 de măsuri prin care procedura de finanţare din fondurile europene a proiectelor va fi simplificată, fapt care se va regăsi şi în ghidurile interne pentru cei care vor aplica pentru obţinerea acestor fonduri. Creţu a mai spus că a cerut statelor membre să nu mai introducă în legislaţia internă condiţii suplimentare faţă de cele impuse de la Bruxelles, pentru a nu îngreuna absorbţia fondurilor europene, chiar dacă guvernele îşi doresc un control eficient înainte de aprobarea finanţării acestor proiecte.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
ApanovaAdvertisement
Comercianti de Diamante
PODUL DE LUT
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS