Conferinţa BURSA Antreprenoriat fără genConferinţa BURSA Antreprenoriat fără gen

GHEORGHE PIPEREA:"Plafonarea chiriilor pentru locuinţe - subiect tabu în România"

E.O.
Miscellanea #Imobiliare /

Gheorghe Piperea

Gheorghe Piperea

Plafonarea chiriilor pentru imobilele cu destinaţie de locuinţă este o modalitate obişnuită de protecţie a tineretului studios şi a familiilor în marea majoritate a ţărilor UE, dar este un subiect tabu în România, susţine avocatul Gheorghe Piperea.

Afirmaţia domniei sale vine în contextul în care nemţii au aprobat, ieri, un act normativ care urmăreşte să ţină în frâu majorarea semnificativă a chiriilor în marile oraşe, acest fenomen afectându-i pe chiriaşi şi generând îngrijorări că piaţa imobiliară ar putea fi supraîncălzită. Conform Reuters, Ministrul Justiţiei din Germania, Katarina Barley, iniţiatorul proiectului de lege, a subliniat că noile prevederi vor permite chiriaşilor să cunoască sumele pe care le plăteau foştii chiriaşi şi dacă lucrările de renovare efectuate de proprietar justifică o eventuală majorare a chiriei.

În aceste condiţii, Gheorghe Piperea a scris, pe pagina sa de Facebook: "Codul civil, «monumentul» legislativ scris cu finanţare de la Banca Mondială, a abrogat toate legile anterioare de protecţie a chiriaşilor, care prevedeau prelungirea automată a termenului contractelor de închiriere pentru anumite imobile cu destinaţie de locuinţă, precum şi o procedură coerentă şi echilibrată de renegociere a chiriei, în funcţie de piaţă şi de situaţia personală a chiriaşilor. Contractul de închiriere, conform Codului civil, este titlu executoriu pentru chirie (pe modelul «patentat» în domeniul bancar) şi chiar şi pentru evacuarea din imobil. Proprietarul imobilului îl poate executa silit pe chiriaş şi îl poate vinde unui colector de creanţe, exact aşa cum face o bancă în «parteneriatul» cu debitorul sau. Este adevărat că evacuarea se poate cere doar pe cale judecătorească, dar Codul de procedură civilă prevede numeroase cazuri (între care ocuparea abuzivă este un simplu pretext) în care evacuarea se poate cere pe cale de ordonanţă preşedinţială, adică în mod urgent şi, mai ales, fără analiză fondului procesului, ci numai a aparenţei dreptului proprietarului de a-l arunca în stradă pe chiriaş pentru că, spre exemplu, nu acceptă majorarea abuzivă a chiriei sau pentru că pretinde un răgaz pentru a-şi găşi o altă casă cu chirie. Culmea ironiei este că legislaţia protecţiei consumatorului nu include în obiectul sau contractul de închiriere în care chiriaşul este o persoane fizică".

Având în vedere necesităţile locative în creştere, precum şi creşterea preţurilor imobilelor cu destinaţie de locuinţă şi caracterul din ce în ce mai sufocant al condiţiilor şi al costurilor creditării, se impune un nou regim juridic al acestui tip de închiriere, pe modelul patentat în UE pentru protecţia consumatorilor, este de părere avocatul.

Domnia sa subliniază că, în Franţa, a cărei legislaţie este importată des în România, există un regim juridic de protecţie aplicabil chiar şi chiriaşilor comercianţi, pe considerentul că localul sau locaţia întreprinderii comerciantului nu poate fi la latitudinea exclusivă a proprietarului, de vreme ce întreprinderea înseamnă o mare paletă de persoane interesate în supravieţuirea sa (salariaţi, comunitate locală, furnizori de utilităţi, bănci, fisc etc).

Opinia Cititorului ( 4 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Are dreptate. Ar mai fi necesar un fond public locativ, adica locuinte publice de inchiriat, in conditii stricte.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Adica ce? inlocuim cofragul cu oua/punga cu malai si ne asiguram "majoritatea" parlamentara pentru inca un mandat.? 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Articol politic; nenea Piperatul uita ca in Constitutia Romaniei se garanteaza dreptul la proprietate. Astfel ca, daca proprietarul si chiriasul au convenit/au semnat ca, de par examplu, daca chiriasul nu poate/nu-si mai plateste obligatia contractuala (chiria), proprietarul ii poate notifica evacuarea/eliberarea neconditionata a imobilului inchiriat. Desigur problema se analizeaza, de la caz la caz, in functie de ceea ce au convenit partile la incheierea contractului. In rest , toate speculatiile politice sunt declaratii "piperate". 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Da, daca proprietarul nu va accepta chiria pe care o pot plati amarastenii, n-are decat sa plateasca impozitele anuale fara sa incaseze nimic. Credeti ca ar accepta o asemenea postura?. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS