Grecia va primi în noiembrie banii de la UE şi FMI

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional /

Grecia va primi, la începutul lunii noiembrie, tranşa de împrumut de 8 miliarde euro de la FMI şi UE, ca să evite intrarea în incapacitate de plată, au anunţat, ieri, inspectorii creditorilor internaţionali, după finalizarea misiunii comune de la Atena.

Concluziile misiunii trebuie să primească aprobarea miniştrilor de finanţe din zona euro şi a Consiliul Director al FMI.

"Odată ce Eurogroup şi Consiliul Director al FMI vor aproba concluziile celei de-a cincea evaluări, următoarea tranşă de 8 miliarde euro (5,8 miliarde euro din partea statelor membre ale UE şi 2,2 miliarde euro de la FMI) va deveni disponibilă, cel mai prbabil, la începutul lunii noiembrie", au declarat reprezentanţii Comisiei Europene, ai FMI şi Băncii Centrale Europene.

Aceştia au adăugat: "Succesul programului de împrumut continuă să depindă de mobilizarea adecvată a finanţării din partea sectorului privat şi a celui oficial. Discuţiile cu sectorul privat, care se află în derulare, alături de asigurările date de liderii europeni la summitul din 21 iulie, arată că programul va fi finanţat pe deplin".

Misiunea a precizat că, în domeniul fiscal, guvernul grec a realizat o scădere majoră a deficitului de la începerea programului de asistenţă financiară internaţională, însă ţinta pentru acest an nu mai este realizabilă. Pentru atingerea obiectivelor din 2013-2014, creditorii externi ai Greciei consideră că vor fi necesare măsuri suplimentare.

Totodată, misiunea a precizat că Atena a înregistrat progrese în procesul de privatizare, însă amânările în pregătirea activelor pentru vânzare şi condiţiile de piaţă înrăutăţite vor face ca veniturile în 2011 să fie semnificativ mai mici decât au fost preconizate.

Parlamentul elen trebuie să aprobe noile măsuri de austeritate

Ministrul grec al finanţelor, Evangelos Venizelos, a declarat, luni seara, că Parlamentul de la Atena trebuie să aprobe noul pachet de măsuri de austeritate înainte ca ţara să primeas-că tranşa de împrumut de 8 miliarde de euro. Aceste măsuri includ reduceri suplimentare ale salariilor din sectorul public şi suspendarea a 30.000 de funcţionari, care vor primi doar o parte din venituri. Pensiile vor fi reduse, la rândul lor, iar impozitele vor fi crescute.

"Este o condiţie ca Parlamentul să aprobe măsurile ce vor fi, fără îndoială, foarte dure", a declarat Venizelos, adăugând: "Mai bine să ne întoarcem la nivelul din 2005 şi 2004, decât să ne întoarcem la starea în care eram în 1960".

Liderul miniştrilor europeni de finanţe, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, afirmă că o eventuală reducere mai mare a datoriilor Greciei nu trebuie exclusă, însă acest lucru nu va fi suficient pentru rezolvarea crizei.

Juncker a spus că Uniunea Europeană discută în prezent pe marginea unei posibile reduceri cu 50-60% a datoriilor Greciei.

Barroso propune soluţii pentru criza datoriilor

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, va propune, astăzi, măsuri care ar trebui să rezolve criza datoriilor din zona euro, inclusiv modalităţi de recapitalizare a băncilor europene.

"Voi face propuneri în cadrul Comisiei", a afirmat Barroso, sperând că acestea vor avea o contribuţie importantă la summit-ul liderilor europeni care se va desfăşura în 23 octombrie.

"Avem nevoie de mai multă integrare şi disciplină", a conchis preşedintele Executivului de la Bruxelles.

Tranşa de 8 miliarde euro face parte din programul de finanţare de 110 miliarde euro obţinut de Grecia de la UE şi FMI în mai 2010.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
BIG FOUR
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS