Conferinţa BURSA Antreprenoriat fără genConferinţa BURSA Antreprenoriat fără gen

Greenpeace a lansat Harta pădurilor virgine potenţiale din ţara noastră

Andrei Stan
Miscellanea #Mediu /

Greenpeace a lansat Harta pădurilor virgine potenţiale din ţara noastră

Organizaţia a identificat aproape 300 000 de astfel de hectare 

Greenpeace România a lansat astăzi Harta pădurilor virgine potenţiale, aproape şase milioane de hectare de păduri din ţara noastră fiind evaluate pentru crearea acestui document. Organizaţia a identificat peste 295.000 de hectare de păduri virgine potenţiale care pot deveni punctul de pornire pentru realizarea inventarului naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din ţara noastră, potrivit unui comunicat trimis Redacţiei.

Alături de hartă, a fost lansat şi studiul Situaţia pădurilor virgine din România, scris de Iovu-Adrian Biriş, document care este o radiografie a eforturilor de salvare a pădurilor virgine din ţara naostră şi o actualizare, realizată la mai mult de doisprezece ani distanţă, de la ultimul inventar parţial (PIN-MATRA, 2005). Reprezentanţii organizaţiei de mediu subliniază că, pentru prima dată, după o temeinică documentare, studiul aduce dovezi incontestabile despre suprafaţa şi dinamica istorică a pădurilor virgine din ţara noastră.

În comunicat se mai arată: "Carpaţii româneşti sunt acoperiţi de cele mai vaste păduri virgine din zona temperată a Uniunii Europene. Aceste păduri sunt parte din istoria şi identitatea noastră culturală. Ele sunt rămăşiţe ale codrilor nesfârşiţi care acopereau cândva peste 80% din teritoriul actualei Românii. În aceste păduri, trăiesc aproximativ 13.000 de specii, inclusiv cea mai mare populaţie de urşi din Europa, specii rare şi endemice şi carnivore mari, precum lupul şi râsul. Aici, toate vieţuitoarele, inclusiv arborii, trăiesc într-un echilibru care este rezultatul a mii de ani de evoluţie.(...) Protejarea pădurilor virgine din România se poate face doar prin completarea Catalogului naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine. Ca să se ajungă aici, trebuie identificate şi documentate aceste habitate extraordinare, în cadrul unui inventar naţional. Primul pas este realizarea unei cercetări preliminare care să ne ofere o evaluare a suprafeţei totale potenţiale şi a gradului de probabilitate. Până la validarea ulterioară obligatorie din teren, este nevoie să acţionăm în baza principiului prevenţiei şi să impunem un moratoriu pe suprafeţele astfel identificate".

Harta pădurilor virgine potenţiale a fost realizată de către Greenpeace România, împreună cu Universitatea Eberswalde din Germania şi Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi.

Potrivit sursei citate, realizarea acestui document a durat un an şi a însemnat evaluarea a aproape 6 milioane de hectare de pădure, iar rezultatele din această primă etapă au fost ulterior filtrate şi prelucrate în corelaţie cu criteriile de identificare a pădurilor virgine recunoscute de legislaţia naţională.

Topul judeţelor unde s-au identificat păduri virgine potenţiale sunt: Braşov (49.601 de hectare), Caraş-Severin (39.513 hectare) şi Argeş (38.918 hectare). Totodată, cea mai mare densitate de păduri virgine potenţiale se află în situl Natura 2000 Făgăraş, potrivit comunicatului.

Valentin Sălăgeanu, coordonator de campanie păduri si biodiversitate în cadrul Greenpeace România, a declarat: "Ne aşteptăm ca acest exerciţiu să fie considerat de către Ministerul Apelor şi Pădurilor o invitaţie la acţiuni rapide si concrete pentru salvarea pădurilor virgine din România. Primul pas în protejarea acestor ecosisteme extraordinare este realizarea unei evaluări preliminare care să ofere o estimare a suprafeţei totale potenţiale şi să restrângă aria de parcurs în teren pentru documentare. Exact asta oferă Harta pădurilor virgine potenţiale realizată de Greenpeace România, împreună cu Universitatea Eberswalde şi Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS