Greenpeace România doreşte protejarea pădurilor virgine

M.D
Miscellanea /

sursa foto: Facebook

sursa foto: Facebook

Greenpeace România a prezentat, astăzi, în şedinţa Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor poziţia organizaţiei cu privire la propunerea legislativă care vulnerabilizează pădurile virgine din România, conform comunicatului de presă remis către Redacţie.

Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor a dezbătut, în cadrul şedinţei de astăzi, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice. Aceasta permite intervenţii în zonele de protecţie strictă şi integrală din ariile protejate, în pădurile virgine şi cvasivirgine, inclusiv în sit-uri ale Patrimoniului Mondial UNESCO

În cadrul şedinţei, Greenpeace România a prezentat comisiei o serie de motive, pentru care această lege nu trebuie să intre în viigoare. În primul rând, contravine legislaţiei naţionale (Codul Silvic, art 26 şi 27) şi internaţionale (UNESCO, Natura 2000 etc), după cum este subliniat şi în poziţia Guvernului. În al doilea rând, desfiinţează de facto regimul de protecţie a ariilor protejate din România şi vulnerabilizează cele mai valoroase păduri, împotriva interesului naţional. În ultimă instanţă, este o lege care are impact negativ asupra ariilor protejate de interes naţional pentru că acordă autorităţilor locale dreptul de a decide asupra lor. Este important ca orice decizie ce le priveşte să fie luată cu implicarea tuturor autorităţilor de resort şi a factorilor interesaţi, nu doar a celor locali.

Ciprian Găluşcă, coordonator campanie păduri şi biodiversitate a declarat că: "În discuţiile de astăzi nimeni nu a argumentat coerent necesitatea articolului care se referă la zonele protejate şi pădurile virgine. În continuare nu ştie nimeni care este impactul acestei propuneri legislative: susţinătorii legii nu au spus explicit nici câte comunităţi sunt acum blocate în lucrări de dezvoltare a infrastructurii din cauza pădurilor virgine (deşi e clar că răspunsul este niciuna) şi nici care este impactul acestor legi în relaţie cu legislaţia europeană şi cea naţională, care momentan oferă protecţie strictă acestor păduri. Singurul lucru pozitiv de astăzi este acela că membrii comisiei şi-au exprimat îngrijorarea vizavi de forma actuală a legii şi au propus amendarea articolului care pune în pericol cele mai valoroase păduri din România.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

 1. ...

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

  Thank you Green Peace

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

ADRBIwww.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.rowww.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită