GSK închide fabrica Europharm din Braşov

E.D.
Companii #Sănătate /

Grupul britanic GlaxoSmithKline (GSK) nu a găsit cumpărător pentru fabrica de medicamente Europharm din Brasov, după 10 luni de căutări, şi a decis închiderea unităţii, proces care va fi finalizat până la sfârşitul anului 2015, transmite un comunicat al companiei publicat pe pagina oficială.

Potrivit acestuia, 236 angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, iar producţia va fi transferată în Polonia şi Spania.

"GSK va înainta, din păcate, către închiderea fabricii din Braşov. Se anticipează că această închidere va fi finalizată până la sfârşitul anului 2015, în urma unui proces riguros de vânzare ce a avut loc în ultimele 10 luni. În tot acest timp, ne-am asigurat că desfăşurăm o căutare riguroasă a unor potenţiali cumpărători şi că fiecare oportunitate a fost revizuită foarte atent, atât pentru angajaţi, cât şi pentru fabrică. Din păcate, GSK nu este în poziţia de a conveni asupra unei soluţii viabile cu niciuna dintre părţile interesate", a anunţat compania.

În iunie 2013, GSK a anunţat că renunţă la fabrica din Braşov, ca urmare a unei supracapacităţi de producţie pentru formele orale solide la nivelul grupului, şi că este în căutarea unui cumpărător, iar în cazul în care nu-l găseşte, unitatea din Braşov va fi închisă în 2015. Compania arată că la Europharm capacitatea de producţie este insuficient utilizată şi nu există potenţial de creştere pe termen lung pentru ca alte produse sau volume, din cauza unor limitări tehnologice şi a echipamentelor.

"A fost un proces complex şi a fost important să luăm în considerare toţi factorii pentru a lua o decizie atentă şi bine fundamentată. Angajaţii din Brasov au avut o contribuţie semnificativă la succesul GSK de-a lungul anilor, iar această decizie nu reflecta sub nicio formă performanţa echipei din Braşov", a declarat Mariana Cismaru, directorul fabricii din Braşov.

Referitor la angajaţi, aceştia vor primi pachete compensatorii şi suport în găsirea unui nou loc de muncă.

"GSK va face tot ce poate pentru a ajuta angajaţii fabricii să treacă prin această perioadă dificilă (...) Pachete compensatorii, suport în găsirea unui nou loc de muncă, consiliere şi alte forme de asistenţă vor fi, de asemenea, oferite angajaţilor fabricii", se menţionează în comunicat.

Producţia va continua până când toate produsele vor fi transferate către site-uri alternative ale GSK, în Polonia şi Spania. Fabrica din Braşov a fost înfiinţată în 1994 şi produce o gamă variată de medicamente, inclusiv Seroxat - pentru depresie, Retrovir - pentru tratamentul HIV/SIDA, Duact şi Sucrets - pentru boli ale aparatului respirator, precum şi produse pentru menţinerea stării de sănătate, precum Panadol, Coldrex, Parasinus şi Marcofen.

Grupul britanic a cumpărat, în 1996, 65% din acţiunile Europharm, companie contolată de omul de afaceri Mihai Miron şi care deţinea o fabrică de medicamente la Braşov. În 2003, GSK a preluat şi restul de 35% din acţiunile Europharm.

"GSK rămâne dedicată pieţei locale. Suntem în România deja de 25 ani şi vom continua să fim unul dintre cei mai importanţi angajatori de pe piaţa locală, cu un total de peste 600 de angajaţi în diviziile noastre farma, consumer healthcare şi distribuţie. În acelaşi timp , până în 2018, vom investi între 8 şi 10 milioane de euro în cercetare şi dezvoltare şi, aşa cum am făcut în toţi aceşti ani, vom continua să sprijinim comunităţile locale", a declarat Barbara Cygler, directorul general al GSK România.

Europharm Braşov este al doilea mare producător local de medicamente, după Terapia Cluj, cu afaceri de 463,4 milioane lei (104 milioane euro) în 2012, în creştere cu 13,6% comparativ cu 2011, şi un profit net aproape dublu de 49,3 milioane lei (11 milioane euro).

Potrivit datelor Cegedim România, GSK (inclusiv Europharm) ocupă locul 6 pe piaţa farmaceutică românească cu o cotă de 4,4%.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Depozitarul Central
Cotnari
Flixi
Erfi

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo