Guvernul a adoptat proiectul Legii arhivelor

V.D.
Politică /

Guvernul a adoptat proiectul Legii arhivelor

Guvernul a adoptat proiectul Legii arhivelor, care vizează consolidarea statutului Arhivelor Naţionale ale României ca autoritate unică în domeniu şi a arhivelor în general ca element esenţial de identitate şi instrument al bunei guvernări, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

"În şedinţa de Guvern de astăzi a fost adoptat proiectul Legii arhivelor, prin care se creează un cadru legislativ adaptat realităţilor instituţionale şi tehnologice ale momentului, precum şi reglementărilor şi practicilor europene în domeniul arhivelor. Prin acest proiect de lege se urmăreşte o mai bună gestionare a domeniului arhivistic, conturarea clară a patrimoniului arhivistic protejat de stat, delimitarea responsabilităţilor între sectorul public şi cel privat, consolidarea statutului Arhivelor Naţionale ale României ca autoritate unică în domeniu şi a arhivelor în general ca element esenţial de identitate şi instrument al bunei guvernări", a precizat Nelu Barbu, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Potrivit proiectului de lege, a adăugat el, "conceptul de fond arhivistic este înlocuit cu cel de patrimoniu arhivistic naţional".

"Prin proiectul aprobat astăzi sunt clarificate condiţiile de funcţionare a operatorilor economici prestatori de servicii arhivistice, inclusiv electronice, şi sunt precizate obligaţiile creatorilor şi deţinătorilor de documente, evident şi contravenţiile şi infracţiunile prevăzute pentru nerespectarea acestor obligaţii. De asemenea, este reglementat dreptul de preempţiune al statului român prin Arhivele Naţionale române în situaţiile ce vizează înstrăinarea documentelor care fac parte din patrimoniul arhivistic naţional şi se introduc reglementări clare cu privire la dreptul de proprietate asupra arhivelor, fiind clarificate condiţiile în care arhivele private pot obţine statutul de arhivă de interes public în funcţie de valoarea documentelor deţinute. Sigur, documentele păstrate de Arhivele Naţionale sunt destinate integral accesului public, iar deţinătorii de arhive publice şi arhive private de interes public au obligaţia de a crea condiţiile necesare pentru accesul la arhivele proprii", a explicat Nelu Barbu.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS