Guvernul a simplificat procedura de restituire a taxei auto şi a timbrului de mediu

D.I.
Politică #Auto /

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Guvernul a simplificat procedura de restituire a taxei auto şi a timbrului de mediu, prin eliminarea obligaţiei de a ataşa, la cerere, certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a maşinii, măsura regăsindu-se într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă adoptat în şedinţa de Guvern de astăzi şi dat publicităţii.

Documentul mai prevede o serie de măsuri, precum reducerea accizei la motorină pentru transportatorii de mărfuri şi persoane cu 183,62 de lei pe mia de litri, respectiv cu 217,31 de lei pe tonă, dar şi posibilitatea ca microîntreprinderile să poată sponsoriza ONG-urile certificate ca fiind furnizori de servicii sociale.

La finalul şedinţei, Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Executivului a declarat: "Au fost introduse măsuri prin care se introduc eşalonări la plata măsurilor fiscale şi restituirea taxei auto şi timbrului de mediu, în scopul simplificării acestor proceduri de restituire pe cale administrativă. Se elimină, aşadar, obligativitatea contribuabilului de a anexa la cererea de restituire a documentelor privind plata taxei certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a maşinii, pentru că organul fiscal are toate informaţiile respective".

Referitor la măsurile sociale adoptate astăzi, Nelu Barbu a precizat: "Au fost luate măsuri menite să încurajeze microîntreprinderile şi persoanele fizice să facă sponsorizări sau să acorde burse private pentru asigurarea activităţii ONG-urilor care sunt furnizori de servicii sociale acreditaţi cu cel puţin un serviciu social licenţiat. Microîntreprinderile vor putea beneficia de reducerea sumelor aferente din impozitul pe venituri, până la nivelul a 20 la sută din impozitul datorat pe trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective. (...) În cazul persoanelor fizice, se majorează de la 2 la sută la 3,5 la sută cota din impozitul pe venit care poate fi donată pentru susţinerea entităţilor non-profit şi instituţiilor de cult care sunt furnizori de servicii acreditaţi şi au cel puţin un serviciu social licenţiat (...) Aceste microîntreprinderi vor beneficia de anumite facilităţi: vor fi scutiţi de la plata impozitului reinvestit, scutirea de la plata impozitului pe profit în cazul în care desfăşoară exclusiv activitate de inovare, cercetare, dezvoltarea. Măsura a fost luată pentru a încuraja investiţiile în aceste domenii strategice".

El a precizat că obligaţia celor care fac sponsorizări va fi aceea că trebuie să declare beneficiarii, pentru o monitorizare şi un control al banilor alocaţi.

În cele din urmă, o altă modificare făcută prin OUG se referă la sprijinul persoanelor cu dizabilităţi. Astfel, actul normativ introduce scutirea de la plata impozitului pe venit a asistenţilor personali şi profesionişti în calitate de însoţitori ai persoanelor cu handicap grav şi accentuat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS