Guvernul acordă 143,4 milioane de lei pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive

Elena Deacu
Companii #Industrie Extractivă /

Guvernul a aprobat, astăzi, printr-o Hotărâre, alocarea unui ajutor de stat în sumă de 143,475 milioane de lei în 2015 pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului - SA Petroşani.

Ajutorul de stat este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.

Din suma totală de 143,475 milioane de lei, se acordă 93,3 milioane lei pentru produsul huilă energetică livrat de unităţile intrate în proces de închidere definitivă, sumă destinată acoperirii pierderilor aferente producţiei curente. Diferenţa, respectiv 50,1 milioane lei, este alocată pentru plăţile compensatorii (25,85 milioane lei) şi pentru lucrări de închidere a minelor (24,3 milioane lei).

Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri monitorizează nivelul de acordare a ajutorului de stat, astfel încât preţul cărbunelui livrat de unităţile producătoare care beneficiază de ajutor să nu fie mai mic decât preţul cărbunelui de calitate similară provenit din terţe state.

Măsura aprobată de Guvern este în conformitate cu Decizia 2010/787/UE a Consiliului din 10 decembrie 2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive şi cu Decizia Comisiei Europene nr. C (2012) 1.020/final, prin care Comisia Europeană a autorizat România să acorde din fonduri publice un ajutor de stat de 1.169 milioane lei în vederea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cele trei unităţi deţinute de Compania Naţională a Huilei S.A Petroşani, în perioada 2011-2018.

Menţionăm faptul că în urma analizei situaţiei tehnico-economice din Compania Naţională a Huilei S.A. Petroşani, s-a stabilit că Exploatările miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani vor fi închise în perioada 2011-2018, fiind întocmite Planul de închidere şi documentaţia de finanţare a costurilor de închidere.

 

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS