Hai să fim serioşi

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial /

Cornel Codiţă

Deranj mare, vericule... o proptirăm şi pe-asta cu oiştea-n gard! Care asta? Cum, care asta?... politica externă a României. În alte circumstanţe, aş fi scris chiar cu majuscule Politica şi Externă. Astăzi, nu e cazul şi nici nu se simte nevoia.

Ca o noutate pentru parcursul nostru politic labirintic, pentru prima dată după 1990, o acţiune semnificativă de politică externă este luată pe cont propriu de Premier şi Preşedintele PSD, în fapt una şi aceeaşi entitate din punct de vedere politic. În plus, este pe jumătate ascunsă de public şi de alţi decidenţi, nu se bazează pe nici un fel de mandat explicit sau implicit formulat de Parlament, îl exclude pe Preşedintele României din orice buclă de consultare-formulare a deciziei iar, pe deasupra, ministrul de externe, însuşi, membru al Guvernului României, se dezice de ea, o consideră nu doar neavenită, ci pur şi simplu contrară normelor internaţionale de drept şi angajamentelor la care Româ­nia este parte, atît în sistemul instituţional al ONU, cît şi al Uniunii Europene. Despre decizia relocării ambasadei Româ­niei din Israel e vorba, desigur. O decizie departe de a fi un simplu act administrativ, aşa cum jalnic au încercat să aburească lumea cei doi, de fapt unul şi acelaşi personaj politic, nume de cod "Dragnea". Ca să fie treaba dusă pînă la capăt, Primul Minis­tru al României (Dragnea plus) a pus de o vizită oficială în Israel, unde Guvernul Netanyahu s-a grăbit să salute memorandumul aprobat de Guvernul României, despre care în România nu ştia aproape nimeni, chiar înainte de a fi avut plăcerea să o cunoască personal şi să dea mîna cu doamna Prim Ministru Dăncilă. Credeţi că la spitalul de nebuni s-ar putea obţine ceva mai multă coerenţă de gîndire şi acţiune, dacă pacienţii ar fi puşi să simuleze funcţionarea instituţională a guvernării în România? Bănuiala mea este că DA! Nu de alta, dar mulţi dintre pacienţi ar putea să susţină, pe bună dreptate, că se află internaţi acolo pentru că sunt nebuni, nu pentru că ar fi proşti ca noaptea, ori mai grav, rău intenţionaţi sau "vînduţi" unor interese străine de cele ale instituţiei medicale respective. Iar, dacă vă întrebaţi, cumva, cum stau lucrurile din punct de vedere juridico-diplomatic, atunci trebuie să luaţi de bună evaluarea ministrului de externe în func­ţie, indiferent ce credeţi despre sau cît vă place sau nu vă place mutra, ori persoana politică şi publică a lui Teodor Meleşcanu.

Ce ne spune întîmplarea aceasta des­pre cum funcţionează instituţiile fundamentale ale statului numit România nu mai este cazul să insist. E clar pentru oricine: România este ceea ce doriţi dumneavoastră să fie, un stat eşuat, un stat semi sau cvasi eşuat, un stat dezlînat, un stat aberant, un stat alandala, un stat aiurea-n tramvai... orice, mai puţin UN STAT, punct! Adică un sistem coerent de instituţii de guvernare şi administrative, capabile să funcţioneze după un set coerent şi non-contradictoriu de reguli şi care se ocupă să formuleze şi să pună în practică un număr oarecare, cît de mic, de politici capabile să rezolve, să amelioreze, să facă ceva cu sens pentru problemele cetăţenilor şi ale spaţiului public. Din aceas­tă perspectivă, putem spune fără reţinere, România nu prea mai există! Şi, fie vorba între noi, acest lucru se vede nu doar în planul acţiunilor internaţionale, ci şi al politicii interne. Tot ceea ce a mai rămas este doar o etichetă lipită pe un maldăr de aberaţii sociale şi instituţionale. Iar, de băgat în seamă, România mai este bagătă în seamă, de unii şi de alţii, cît de cît, nu prea mult, doar din două motive: există încă interese importante de promovat în acest spaţiu (ale altora, desigur, nu ale noastre!) şi, spre deosebire de noi, ei încă mai iau în serios obligaţiile lor internaţionale, cele care, în acest caz, rezultă din recunoaşterea entităţii statale numită România.

Desigur, întrebarea inevitabilă este: ce l-a lovit pe Dragnea? Excludem strechea şi alte calamităţi mai mult sau mai puţin naturale şi, dacă ne uităm la realitate, atunci răspunsurile sunt relativ uşor decelabile. Complexele provinciale ale personajului stau probabil la originea "originalei idei-iniţiative". Omul suferă crunt că nu are încă "statură internaţională". A dat el nişte bani să-l pozeze cineva în postura uşor de confundat a unui chelner la masa lui Trump, dar asta nu mai ţine nici pentru alegătorii săi beţi de admiraţie pentru "liderul" PSD-ului, necum pentru majoritatea, adică pentru cei treji. Şmecheriile de Teleorman şi Bucureşti le-a fumat pe toate! Dragnea vrea să joace pe scena mare... vrea în liga greilor!! Această neostoită ambiţie a fost servită cum nu se poate mai bine de o specială "oportunitate". Undeva peste jumătate de Europa plus un ocean, un alt personaj politic aberează sistematic de pe prispa Casei Albe, de unde a hotărît că Statele Unite îşi vor strămuta ambasada la Ierusalim. Punct şi am încheiat discuţia. El este Donald Trump, Preşedintele SUA, şi cineva de încredere i-a spus, chiar înainte să preia funcţia că, în fapt, a devenit "cel mai puternic om din lume". Ergo, poate să facă ce vrea! Atît îl duce capul pe Trump, cam tot atît şi pe Drag­nea, "tout proportion gardee"! Mai puneţi la socoteală că şi unul şi celălalt au nişte "legături privilegiate" cu apropiaţi şi influenţi oameni din preajma premierului Netanyahu, sau chiar cu el, personal, cel puţin în cazul Trump. Păi, dacă toţi duşmanii juraţi ai lui Dragnea sunt aliniaţi la ONU şi la UE, unde să se alinieze şi Dragnea, săracul, ca să-l vadă şi pe el lumea? La Trump, adică la politica americană! Ei, acum să văd eu cine mai îndrăzneşte să spună că "băiatul" ăsta nu are "statură", nu are "pietrele" alea mari şi grele acolo unde îi stă bine armăsarului sau că nu are "sînge în instalaţie"!!!

Ei, şi dacă "Istoria" îi va da dreptate lui Trump, recte lui Dragnea? Pe unde o să mai scoateţi cămaşa dumneavoastră, cîrcotaşii înrăiţi ai vremurilor acestora de splendidă inovaţie politică? Nu-i bine să uite nimeni: "Majorităţile se înşeală întotdeauna"! Progresul, străpungerile sunt realizate doar de "ciudaţi", "curioşi", "inadaptaţi", "vizionari cu capul în nori şi duşi cu pluta", de "cei puşi pe dărîmarea statuilor"!

Recunosc, încă nu mi-e clar pe unde o să scot cămaşa... dar pînă atunci... hai să fim serioşi!

Opinia Cititorului ( 30 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Conform Constitutiei si regulamentului de organizare si functionare a Ministerului de Externe, "infiintarea, desfiintarea si schimbarea rangului de misiune diplomatica de cariera se aproba de presedintele Romaniei, prin decret, la propunerea Guvernului, in baza documentatiei initiate de MAE", se precizeaza in articolul 72. 

  In sedinta de guvern de miercuri, Viorica Dancila a preluat un memorandum realizat de Ministerul de Externe si adus de un secretar de stat in lipsa titularului postului, memorandum ce contine propunerea de mutare a ambasadei, dar care nu a fost facut public. 

  Liviu Dragnea incearca s-o determine pe Viorica Dancila sa faca propunerea ca misiunea diplomatica a Romaniei din Israel sa fie mutata, apoi, domnul Teodor Melescanu sa realizeze documentatia. Astfel, Liviu Dragnea poate sa inceapa presiunile asupra Palatului Cotroceni pentru ca presedintele Iohannis sa semneze decretul. 

  Viorica Dancila urmeaza sa plece saptamana viitoare in Israel unde se va intalni cu premierul Beniamin Netanyahu, urmand sa discute cu acesta subiectul mutarii ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, conform unor surse din Executiv. 

  Dar aceasta modificare nu se bucura de sprijinul partenerului de coalitie Calin Popescu Tariceanu, care sustine punctul de vedere al ministrului Melescanu. Acesta doreste ca Romania sa urmeze rezolutiile ONU in aceasta problema.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Mutarea ambasadelor, o posibila criza diplomatica

  Pentru presedintele PSD, aceasta legatura este importanta pentru ca reprezinta singura iesire din blocada diplomatica impusa de Uniunea Europeana. 

  Sase state europene din 28 s-au abtinut sa voteze impotriva deciziei presedintelui american: Romania, Polonia, Ungaria, Cehia, Letonia, reprezentantii Lituaniei au lipsit. 

  Semnificatia acestui vot reprezinta o validare a rezolutiilor ONU anterioare conform carora majoritatea statelor membre sprijina rezolvarea conflictului prin acceptarea celor doua state, Israel si Palestina, conform granitelor din 1967. 

  Organizatia Natiunilor Unite nu aproba ca statul Israel sa-si mute capitala la Ierusalim, aceasta schimbare putand genera o noua criza in Orientul Apropiat. 

  Beniamin Netanyahu, premierul Israelului, este cercetat in doua cazuri de coruptie, iar politia a facut recomandarea de a fi retinut, dar o astfel de decizie poate fi luata exclusiv de procurorul-general al Israelului. 

  "Nu este deloc sigur ca Netanyahu va fi pus sub acuzare. Politia nu poate face decat recomandari. Acum este de datoria procurorului general al Israelului, Avichai Mandelblit, sa decida daca va face obiectul unor acuzatii. Aceasta decizie ar putea dura luni. Dar insusi faptul ca liderul coalitiei de guvernamant de dreapta a Israelului este examinat de procurori va afecta probabil calculele politice ale sustinatorilor, ale rivalilor si pe cele ale oponentilor sai din cadrul coalitiei sale", a scris Reuters intr-un comentariu publicat la sfarsitul lunii martie. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Mutarea ambasadei este insa o operatiune complicata, in care presedintele Iohannis are ultimul cuvant, iar acesta a subliniat public ca nu renunta si nu se lasa intimidat in ce priveste atributiile sale din domeniul politicii externe.

  Pe de alta parte, subiectul ambasadei Romaniei provoaca tensiune si intre Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu. Portofoliul de la Externe e detinut de ALDE, iar ministrul Teodor Melescanu nu pare extrem de grabit sa raspunda la comenzile sefului PSD. 

  Aceasta temporizare e confirmata si de declaratia facuta de liderul ALDE: "Referitor la situatia actuala a procesului de pace din Orientul Mijlociu, presedintele Senatului a subliniat ca Romania impartaseste, in coordonare cu statele membre ale Uniunii Europene, solutia de pace care prevede co-existenta in conditii de suveranitate, securitate si recunoastere reciproca a doua state, Israel si Palestina, iar statutul orasului Ierusalim sa fie stabilit printr-un acord negociat direct intre parti", a spus Calin Popescu Tariceanu dupa intalnirea oficiala cu doamna Tzipi Hotovely, ministru adjunct al Afacerilor Externe al statului Israel. 

  Calin Popescu Tariceanu a realizat ca e mai important sa aiba sprijinul Germaniei si Frantei, state care nu recunosc Ierusalimul drept capitala statului Israel, decat sa intre intr-o aventura diplomatica prin care sa rupa orice legatura cu vestul continentului. 

  Acest fapt arata ca liderul ALDE crede in sansa lui de a ajunge presedintele Romaniei, iar o aventura de genul acesta ii poate anula sansele sau il poate pune intr-o postura dificila in fata partenerilor institutionali din Uniunea Europeana. 

  In acest moment, Israelul are mai multa nevoie de un parteneriat privilegiat cu Romania decat are nevoie tara noastra, iar premierul Beniamin Netanyahu, aflat intr-o pozitie politica dificila la el in tara, nu poate inchide o usa ce duce spre Uniunea Europeana. 

  Pe de alta parte, in urma cu o saptamana, medicul personal al premierului israelian Beniamin Nethanyahu a fost numit consilier onorific al Vioricai Dancila, prim-ministrul Romaniei. Aceasta mutare are rolul de a consolida relatiile lui Liviu Dragnea cu premierul israelian. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  O cale pentru a intra si in gratiile lui Donald Trump

  Ce urmareste liderul PSD prin aceasta operatiune? In primul rand, ar putea sa-i faca un serviciu politic lui Beniamin Netanyahu, premierul Israelului, singurul lider important cu care Liviu Dragnea are o relatie privilegiata. 

  Romania ar fi prima tara din Uniunea Europeana care ar decide sa faca un astfel de pas, iar pentru premierul israelian acesta ar reprezenta un cadou diplomatic valoros in contextul tensiunilor din zona. 

  In al doilea rand, ar reprezenta o parghie in mainile liderului PSD, prin care poate sa actioneze asupra parteneriatului strategic dintre SUA si Romania. Donald Trump, presedintele SUA, a decis mutarea misiunii diplomatice americane, recunoscand Ierusalimul drept capitala a statului Israel, decizie contestata de palestinieni. 

  ONU a adoptat o rezolutie de condamnare a hotararii liderului american. Romania s-a abtinut atunci. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Presedintele Klaus Iohannis refuza propunerea lui Dragnea de a muta ambasada Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, argumentand ca aceasta actiune ar fi o aventura cu efecte asupra sigurantei cetatenilor romani

  In aceasta luare de pozitie, presedintele face referire subtil la aventura in care arunca Liviu Dragnea Romania, spunand ca vor fi efecte "asupra sigurantei nationale si asupra cetatenilor romani". 

  Ce nu a inteles Liviu Dragnea si nu vrea sa inteleaga e faptul ca grabindu-se sa mute ambasada nu va face decat sa puna Romania pe lista tintelor teroristilor arabi, punand in pericol nu numai siguranta cetatenilor nostri, dar si pe cei din Uniunea Europeana, mai ales in cazul in care Romania va fi prima tara din Uniunea Europeana care ar decide sa-si mute reprezentanta diplomatica. 

  O politica externa echilibrata, un parteneriat puternic atat economic, cat si politic cu Israelul, dar pastrat in limita rezolutiilor ONU, dublate de o politica deschisa fata de statele arabe, au facut ca diplomatia romaneasca sa joace un rol de arbitru in multe discutii din Orientul Apropiat, sa poata transmite mesaje diplomatice dintr-o tabara in alta, fara a avea un interes imediat. 

  Aceasta pozitionare radicala de o parte sau de alta poate arunca in aer tot ce s-a construit cu migala in acesti ani. Referierea presedintelui Iohannis la punerea in pericol a cetatenilor romani printr-o astfel de miscare abrupta e relevanta in acest sens. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  am introduce Moldova in UE, am avea direct granita cu rusii si am fi si cetateni gagauzi cu acte in regula

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Gagauta, vrei sa faci filiala sediul BCR din Regina Elisabeta?  

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Mă refer la tezele susținte de articol.

  1. De acord: părem un stat neserios. Din cauza divergențelor interne și nesfârșitelor conflicte instituționale între executiv și legislativ, între executiv și justiție, între instituțiile justiției și între cele două vârfuri ale executivului - președintele și guvernul. De mirare ar fi fost ca aceste conflicte să nu ajungă să se manifeste și în politica externă.  

  2. În dezacord: Nu este vorba despre respectarea sau nerespectarea normelor instituționale de funcționare a politicii externe românești. Este vorba despre o foarte serioasă decizie politică, cu implicații majore asupra viitoarelor relații internaționale ale țării noastre. Ele pornesc de la conflictul US-UE în Orientul Mijlociu Conflict vechi de zeci de ani. În vreme ce UE se declară pentru menținerea status-quo, US a decis să taie nodul gordian trecând cu arme și bagaje în tabăra Israelului. De aici cele 2 mari decizii ale lui Trump, contestate de europeni - denunțarea tratatului cu Iranul și mutarea ambasadei la Ierusalim.  

  3.În acest conflict România a căzut între cele două mari metropole. Este membră a UE, care se opune US, și are un parteneriat strategic și cu US și cu Israelul.Ceea ce se reflectă în divizarea executivului între un președinte (Klaus Iohannis) care dorește o relație specială cu Germania și este, deci, total dedicat poziției formulate de UE și PSD/Guvern care au sesizat oportunitatea de a căpăta o identitate internațională indiscutabilă optând pentru US. Campionul acesteia este Liviu Dragnea, atât de blamat în acest articol, pe nedrept în opinia mea. Cele două vizite în Israel - a lui Dragnea și a primei ministre nu au făcut decât să afirme această identitate. Iar mie mi se pare foarte important că cei doi au fost luat în serios. Nu de un premier pe care articolul încearcă să-l diminueze amintind că este "penal", ca și Dragnea, de altfel, ci de toate instituțiile statului Israel, la cel mai înalt nivel.Care nu au cum să nu știe care este situația internă în România.Și, desigur, și Casa Albă.  

  4. Nimic nou, în această privință, dacă ne uităm de exemplu la binevenitul program de înarmare declanșat de guvernul PSD - avioane americane, rachete americane, blindate americane, etc. Cu transportoarele germane de la Moreni mai vedem - Guvernul nu a alocat încă bani pentru ele.  

  5. Declarația lui Dragnea despre intenția de a muta ambasada română în Israel la Ierusalim a fost pripită. De acord.Dar a luat caimacul de pe declarația - mult mai fermă - a Cehiei care a decis deja acest lucru. Nu știu dacă Dragnea a fost informat de decizia cehă înainte ca el să facă declarația de intenție, dar iar cred că a făcut bine. Cu atât mai mult cu cât știa că o astfel de declarație nu înseamnă nimic în realitate.

  6. Concluzia (mea): Dragnea a procedat corect în raport cu interesele PSD în actuala conjunctură politică. A obținut o poziționare clară a PSD în arena internațională, care îl eliberează pe acesta de mitul simpatiilor/subordonării rusești, atât de popular și la noi și afară. Merită un scandal intern, cred eu.  

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. ..... Dragnea a procedat corect în raport cu interesele PSD în actuala conjunctură politică. A obținut o poziționare clară a PSD în arena internațională,..... 

   Care pozitionare clara/recunoastere internationala, cand PSD, aproape nu e, la nivel de UE! 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Titlul corect al articolului: Haideti sa fim seriosi; altfel ar reiesi ca domnul Codita s-a adresat vecinului de peste gard, Codoi. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. ce stiti voi.Dragne are un plan mai adainc.si o sa I reusasca.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Bine că-l știi tu!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Nu-mi amintesc ca domnul Codita sa fi fost la fel de virulent atunci cand Basescu si-a exprimat cu atata eleganta preferinta pentru Maaarele si Unicul Licurici in dauna unor licurici comuni si mai mici !

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Nu ai ghicit..e expresie idiomatica!

   Hai sa fim seriosi 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   cu sensul de, e bolnav!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   In loc sa ne preocupe unirea cu Moldova, ne poarta grijile de Israel. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   pai acolo e marul discordiei!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Nu are vecin peste gard...

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Deaia nu stie sa fie politicos/respectuos? vecinului de peste gard ii poti sune "hai sa ....." cititorilor te adresezi mai respectuos, adica"haideti sa......" 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  glumesc..

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  "Omul suferă crunt că nu are încă "statură internaţională"."

  Jupin Dragnea, Stapinul Statului Paralel, pune totul la bataie sa aiba parlamentul lui, guvernul lui, justitia lui, Curtea de Conturi a lui, Monitorul Oficial al lui, BNRul lui, in sfirsit toate institutiile statului sa fie ale lui. Si partidul lui sa aunga daca nu unic, ca asta nu prea merge in conditiile actuale, atunci sa devina unul de mare masa, adica sa cistige legerile cu peste 90%! In aceste conditii, de la inaltimea respectivului partid, el va pastori totul, fara presedinte! Ce nevoie mai are el, ba chiar tara, de presedinte?! Presedintele-idar o bataie de cap, trebuie sa colaborezi cu el, sa-l tii la curent, ba chiar sa-i raportezi. Ce oroare! Mai bine nu, fara presedinte!, va tine el si locul presedintelui!  

  In tara lucrurile merg binisor pentru a-i asigura Jupinului o asemenea statura. Dar in relatiile cu exteriorul e prapad, mare! Asa ca orice situatie cit de cit favorabila s-ar ivi, nu trebuie pierduta, so pe ea!

  Dar nu si-a dat seama ca a sarit peste cal, ca nu poate pur si simplu sa faca, in secret, noaptea ca hotii, tot ce-i trazneste lui prin cap, adica sa puna romanii in fata faptului implinit fara sa plateasca. Si ceasul a sosit, falnicul nostru Presedinte i-a trimis scurt si televizat nota de plata. Sa vedem daca jupin Dragnea va mai fi in stare sa continue "tropaiala".  

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Think twice!

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Give me a clue!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   this is serious

   Are you thinking 'bout you or us 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   I am.

   Are you serious with this double Dutch? 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  ”Eu vă spun care este punctul meu de vedere. Eu cred că România ar trebui să se gândească serios să mute ambasada României din Israel în Ierusalim. Ar trebui să ne gândim foarte serios. Sunt şi chestiuni practice. Toate instituţiile centrale ale Israelului sunt în Ierusalim şi ambasadorii şi personalul ambasadei fac naveta de la Tel Aviv la Ierusalim. Cred că ar trebui să ne gândim serios ca ambasada României în Israel să fie mutată la Ierusalim”, a declarat Liviu Dragnea

  Declarația lui Dragnea vine la câteva ore după ce Națiunile Unite au votat covărșitor împotriva deciziei lui Donald Trump de a muta ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Iar România s-a abținut de la vot. 

  Cu doar câteva ore înainte, la sediul ONU de la New York, Adunarea generală a Națiunilor Unite adoptase o rezoluţie care cerea Statelor Unite să retragă declaraţia prin care preşedintele Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  ”Săptămâna trecută în Guvern s-a discutat un document secret. Aceasta a fost o mare greșeală pentru că în chestiuni de politică externă trebuia să fie consultat președintele, lucru care nu s-a întâmplat. În Constituție, în toate deciziile CCR, în practica politică din România se statuează și se știe că este nevoie, în interesul României, de o consultare constituțională între premier și președinte, este nevoie în interesul României și nu în interesul cuiva particular ca autoritățile să colaboreze loial. Aceste lucruri nu au fost înțelese de doamna Dăncilă. (...) Asta înseamnă nu doar că nu se respectă ad literam constituția, legile țării și principiul colaborării loiale, nevoia de consultare între președinte și premier, deciziile CCR toate acestea în interesul României. Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid. Având în vederea acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă”, a mai spus Klaus Iohannis.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat, vineri, pentru Agerpres, că, din punctul său de vedere, nu este un comportament constituţional din partea premierului ca, atunci când este invitat de preşedinte la consultări sau mediere, să nu se prezinte.

   "Sigur că într-o democraţie consolidată şi normală şi întreagă la cap, lucrurile astea nu se întâmplă. Cum să nu te duci când te cheamă preşedintele? (...) Primul ministru se duce la preşedinte cu propunerea să fie desemnat ca prim ministru, după ce trece prin Parlament şi este aprobat de Parlament se duce din nou la preşedinte ca să depună jurământul şi să îl numească. Ori, nu cred că este un comportament constituţional dacă te invită preşedintele pentru consultări sau pentru o mediere să nu te duci acolo", a spus Zegrean. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  The Arab League warned that any such recognition of Jerusalem would be a blatant attack on the Arab nation.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. There are fears the US embassy’s relocation could lead to an upsurge of bloodletting across the Middle East.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS