Hidroelectrica contestă cantităţile mari de deşeuri din zona lacului Izvorul Muntelui

D.I.
Companii #Mediu /

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Producătorul de energie Hidroelectrica anunţă că se confruntă în ultima perioadă cu problema cantităţilor mari de deşeuri aduse de apele mari în zona lacului de acumulare Izvorul Muntelui (Bicaz), se precizează într-un comunicat al companiei.

Compania estimează pentru acest an un efort financiar de 141.463 lei pentru ecologizarea Lacului Izvorul Muntelui.

Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, afirmă că principiul care ar trebui implementat este acela că "poluatorul plăteşe", ori în cazul societăţii, acest lucru nu se aplică.

Astfel, declară Bogdan Badea: "Majoritatea lacurilor de acumulare sunt invadate de deşeuri iar adevăraţii poluatorii rămân anonimi şi scapă nepedepsiţi, deşi ar trebui sancţionaţi drastic. Milităm de asemenea pentru educarea populaţiei în ceea ce priveşte respectarea mediului înconjurător".

Topirea zăpezilor şi ploile din această primăvară au antrenat deşeurile aruncate de riverani şi turişti pe malurile râului Bistriţa şi a afluenţilor acestora.

Ca atare, reprezentanţii companiei energetice punctează: "Hidroelectrica face şi în acest an eforturi uriaşe pentru ecologizarea lacului şi pentru reducerea cantităţilor de deşeuri plutitoare al căror impact este semnificativ atât pentru mediu, cât şi pentru randamentul hidroagregatelor".

Acţiunile Hidroelectrica presupun colectarea, transportul şi eliminarea deşeurilor plutitoare din zona fronturilor de retenţie ale hidrocentralei Dimitrie Leonida (Stejaru).

Potrivit sursei citate, în ultimele zile, angajaţii societăţii au strâns circa 200 de saci, cu un volum de 240 de litri fiecare, cu gunoaie aduse de ape în perimetrul barajului.

Lucrările sunt în desfăşurare în prezent, acţiunea fiind departe de finalizare, şi se realizeză atât cu resurse proprii - angajaţi şi echipamente (bărci, greifere, macarale), cât şi cu sprijin extern, prin firme specializate.

Bogdan Badea adaugă: "Hidroelectrica luptă an de an la Bicaz cu consecinţele poluării - o face ca parte a preocupărilor societăţii legate de mediu şi pentru evitarea problemelor tehnice ce ar putea fi cauzate turbinelor de aspirarea deşeurilor, însă responsabilitatea rezolvării de esenţă a problemei cade în sarcina autorităţilor care ar trebui să acţioneze mult mai hotărât, să aplice legile şi să nu mai permită escaladarea degradării mediului. Situaţia poluării din zona râului Bicaz este una de notorietate".

Oficialul face un apel către autorităţile publice locale, către Administraţia Naţională "Apele Române" şi Garda Naţională de Mediu să îşi exercite prerogativele legale "ferm şi în mod constant, pentru a identifica autoriilor reali ai poluării şi pentru a interveni pentru limitarea gradului de degradare a mediului din zonă".

Potrivit sursei citate, în anul 2017, cantitatea de deşeuri colectată a fost de doar o tonă, deoarece regimul precipitatiilor a fost relativ scăzut, însă în anul 2016, prin forţe proprii şi prin acţiuni de voluntariat desfăşurate cu sprjinul ONG-urilor, s-au colectat 50,5 tone de deşeuri de pe malul lacului Izvorul Muntelui.

Referitor la destinaţia acestor deşeuri, compania explică: "În trecut deşeurile astfel recuperate nu au fost acceptate de către colectorii autorizaţi ca fiind reciclabile, astfel că Hidroelectrica a fost nevoită să suporte costuri importante pentru depozitarea temporară şi eliminarea acestora".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS