IANCU GUDA:"Investiţiile noi din 2017 - la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu"

A.I.
Ziarul BURSA #Companii /

Investiţiile noi realizate pe parcursul anului 2017 în ţara noastră au fost de doar 8,1 miliarde de lei, de aproape zece ori mai puţin faţă de anul anterior, acestea reprezentând totodată şi cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimul deceniu, notează Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari Bancari din România (AAFBR), într-un articol remis, ieri, Redacţiei.

"Incertitudinea fiscală, instabilitatea politică şi contextul impredictibil privind salarizarea muncii au alimentat mult conservatorism în rândul companiilor pe parcursul anului 2017, care au preferat să adopte o strategie de tipul «stai şi vezi». Bugetarea proiectelor de investiţii pe termen lung a devenit foarte complicată, iar companiile trebuie să lucreze cu scenarii multiple într-un context impredictibil", notează Iancu Guda.

Potrivit domniei sale, valoarea tuturor activelor corporale de care dispun toate companiile active din ţara noastră a scăzut de la 769 miliarde de lei, în anul 2016, la doar 707 miliarde de lei la finalul anului 2017, în contextul în care investiţiile noi pe termen lung, care reflectă înnoirea activelor (Capex = capital expenditures) au fost de aproape zece ori mai mici comparativ cu amortizarea (învechirea activelor datorită trecerii timpului).

"Reticenţa companiilor de a investi pe termen lung a determinat o elasticitate modestă a producţiei interne, firmele active în România nefiind capabile să capteze creşterea accelerată a consumului, într-un timp atât de scurt (aproape 10% pe parcursul anului 2017)", spune Iancu Guda, adăugând: "Astfel, excesul de cerere a determinat creşterea importurilor şi adâncirea deficitului comercial, alimentând presiuni suplimentare asupra deprecierii monedei naţionale".

Potrivit domnului Guda, dacă amortizarea anuală reprezintă între 8 - 10% din valoarea contabilă a activelor corporale deţinute de companiile active în ţara noastră în ultimul deceniu, nivelul mediu al investiţiilor pe termen lung înregistrate în acest interval a fost aproape de 10%.

"Aceasta înseamnă că ritmul de înnoire al activelor corporale (utilaje, echipamente) este similar cu cel de învechire, valoarea contabilă a acestora crescând doar cu 8% în ultimul deceniu, de la 656 miliarde de lei în anul 2008 la 707 miliarde de lei în anul 2017. Mai mult, aproape trei sferturi din creşterea valorii contabile a activelor (6% din creşterea de 8%) este alimentată de reevaluări pozitive ale terenurilor şi construcţiilor deţinute de companii", spune Iancu Guda.

Astfel, după efectul amortizării (învechirea activelor), în ultimul deceniu, companiile active din ţara noastră nu au făcut decât să-şi conserve nivelul activelor corporale, subliniază domnul Guda.

"Desigur, restul economiilor emergente din Europa nu au stat pe loc şi au devansat România din perspectiva competitivităţii, acestea fiind capabile să preia creşterea consumului din ţara noastră! De aceea, cred că una din cele mai importante probleme ale companiilor active în România, pentru următorul deceniu, este competitivitatea foarte scăzută într-un mediu comercial şi financiar din ce în ce mai integrat cu ţările din regiune. Suplimentar, România suferă de o tensionare fără precedent a forţei de muncă, din cauza emigrării foarte mari care este cuplată, aparent în mod paradoxal, cu un nivel maxim de creştere economică", susţine Iancu Guda.

Cu toate că valoarea contabilă a activelor corporale a rămas relativ stabilă în ultimul deceniu, situaţia diferă semnificativ în funcţie de sector, spune domul Guda.

Practic, sectoarele care au realizat cele mai mari investiţii în ultimul deceniu sunt comerţul cu amănuntul (+72%), industria de maşini şi echipamente (+66%), agricultura (+65%), sectorul IT (+59%), activităţile recreative, culturale şi sportive (+40%).

Pe de altă parte, sectoarele care înregistrează cele mai mari dezinvestiţii în ultimul deceniu sunt industria extractivă (-72%), sănătate şi asistenţă socială (-67%), poştă şi telecomunicaţii (-20%), fabricarea produselor textile (-12%) şi transporturi (-9%), potrivit lui Iancu Guda.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
ApanovaAdvertisement
Comercianti de Diamante
PODUL DE LUT
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS