Masa Rotundă Performanţă energetică - trenduri europene, produse şi tehnologii, legislaţie şi reglementăriMasa Rotundă Performanţă energetică - trenduri europene, produse şi tehnologii, legislaţie şi reglementări

ÎCCJ stabileşte completul pentru apelul lui Liviu Dragnea

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică /

La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) va avea loc, astăzi, tragerea la sorţi privind desemnarea şi alcătuirea completurilor de 5 judecători, completuri menite să realizeze un control judiciar asupra soluţiilor pronunţate de instanţele inferioare.

Unul dintre aceste completuri de 5 judecători va soluţiona apelurile formulate în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, cauză în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la infracţiunea de abuz în serviciu.

Completul iniţial în acest dosar era alcătuit din vicepreşedintele ÎCCJ, judecător Ilie Iulian Dragomir şi judecătorii Simona Cristina Neniţă, Daniel Grădinaru, Florentina Dragomir şi Lavinia Valeria Lefterache. Membri supleanţi erau magis-traţii Maricela Cobzariu, Andrei Dan Enescu, Valentin Horia Şelaru şi Silvia Cerbu.

Cu privire la tragerea la sorţi de astăzi au fost formulate două opinii. Una spune că trebuie tras la sorţi doar locul ocupat de vicepreşedintele ÎCCJ, singurul magistrat care nu a urmat această procedură, în timp ce a doua opinie susţine că tot completul trebuie tras la sorţi, aceasta fiind soluţia ce rezultă din noua lege de organizare judecătorească.

După stabilirea noului complet, apelul lui Liviu Dragnea va continua deoarece până acum în dosar, fostul complet nu a intrat în fondul apelului. Au fost acordate două termene. Primul, solicitat de Liviu Dragnea, pentru angajare apărător, iar al doilea termen a fost cerut de avocaţii părţilor pentru a lua la cunoştinţă motivele de apel.

Tragerea la sorţi are loc în urma deciziei pronunţată în urmă cu două zile de Curtea Constituţională a României, care a soluţionat conflictul juridic de natură constituţională dintre Parlament şi ÎCCJ cu privire la aplicarea noii legi de organizare judecătorească, legea 207/2018.

Iniţial, Colegiul de conducere din cadrul ÎCCJ a decis în 4 septembrie 2018 că dispoziţiile noii legi cu privire la compunerea completurilor de cinci judecători se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2019, la finalul mandatului de un an al actualelor completuri stabilite la începutul anului în curs.

CCR nu a ţinut cont de motivările ÎCCJ şi de proziţia preşedintelui instituţiei, judecător Cristina Tarcea, şi, observând că în ultimii patru ani, vicepreşedinţii şi preşedintele Înaltei Curţi au făcut parte din completurile de cinci judecători, fără să fie traşi la sorţi, deşi legea din 2013 prevedea acest lucru, a decis ca, pentru restul anului 2018, completurile să fie trase din nou la sorţi.

Probabil că la începutul anului 2019 va urma o nouă tragere la sorţi, valabilă conform legii pentru tot parcursul anului viitor.

Situaţia actuală va duce însă la triplarea numărului completurilor de cinci judecători, pentru următoarele 12 luni, triplare despre care a vorbit în faţa CCR şi preşedintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, care a menţionat că acest lucru poate duce la o oarecare blocare a activităţii instanţei supreme, deoarece magistraţii din aceste completuri sunt ţinuţi să participe şi la şedinţele de judecată des-făşurate la secţiile din care fac parte.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. CCR nu se ocupa cu Constitutia Romaniei? Nu este un organism separat care nu are treaba cu justitia infaptuita in salile de judecata?

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Nu. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinta BURSA Codul insolventei 2019
Deleanu
Apanova
Erfi

ENGLISH SECTION

more articles

Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocat