ÎN ACEASTĂ VARĂ,România şi Suedia intenţionează să organizeze un seminar comun pe probleme de minerit

Elena Deacu
Macroeconomie #Industrie Extractivă /

Maricel Popa, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, coordonator al domeniului politică industrială, resurse minerale neenergetice şi transport de gaze naturale, a discutat ieri cu Ambasadorul Suediei la Bucureşti, E.S. Anneli Lindahl Kenny, despre organizarea unui seminar comun între cele două ţări pe probleme de minerit.

Seminarul, la care vor participa companii suedeze şi române din domeniu, va avea loc în marja Forumului minier, ce se intenţionează a fi organizat în luna iunie, la Bucuresti, detaliile urmând a fi stabilite, de actorii implicaţi, în perioada următoare.

Diplomatul a manifestat dorinţa părţii suedeze de realizare a unui schimb de idei între experţi din cele două ţări pe probleme de minerit sustenabil, protecţia mediului şi aplicarea legislaţiei comunitare în domeniu.

În Uniunea Europeană, Suedia este cel mai mare producător de minereu de fier, al doilea producător de argint, aur, plumb şi zinc şi al treilea producător de cupru.

Colaborarea româno-suedeză, în acest moment, se referă, în principal la domenii în care au şi fost efectuate investiţii suedeze: industrie, energie, comerţul cu ridicata, transport şi servicii profesionale, principalele companii suedeze, care au investit în facilităţi de producţie şi cercetare în România fiind: Autoliv, Ericsson, Electrolux, Alfa Laval, H & M, etc.

Cooperarea în domeniile energiei si mediului se află sub incidenţa Acordului bilateral de cooperare, unde sunt în curs de negociere sau derulare proiecte care vizează modernizarea sectorului energetic, în vederea respectării obligaţiilor asumate prin Acordul de Aderare la UE, retehnologizarea unităţilor de producţie a energiei din România, precum şi co-finanţarea de proiecte în domeniul energiei.

La 31 decembrie 2014, valoarea totală a schimburilor comerciale bilaterale a înregistrat un record istoric în relaţia bilaterală, de 843,17 milioane euro, cu 9,08% mai mult decât în anul 2013.

Exportul românesc a fost de 465,73 milioane euro, cu o creştere de 3,09% faţă de anul 2013, iar importul de produse suedeze a ajuns la nivelul de 377,45 milioane euro, crestere cu 17,51% fata de anul 2013.

Evoluţiile pozitive înregistrate de exportul românesc pe piaţa suedeză, în anul 2014, confirmă faptul că s-a reuşit consolidarea unei baze solide, care nu mai depinde în proporţie mare de factori conjuncturali, existând premize certe pentru atingerea în următorii doi ani a unui record absolut al schimburilor comerciale bilaterale de un miliard de euro, cu exporturi româneşti de peste 550 milioane euro.

La data de 31 martie 2015, erau înregistrate în România 1.357 societăţi comerciale cu participare suedeză la capital, cu un volum total al capitalului social subscris de 267,34 milioane euro.

Suedia ocupă locul 19 în topul investitorilor străini în România.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS