ÎN AŞTEPTAREA NOMINALIZĂRII VIITORULUI ŞEF AL DNAPatru pentru un singur loc

George Marinescu
Ziarul BURSA #Anticorupţie /

Patru pentru un singur loc

Funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie rămasă vacantă după revocarea, în 9 iulie, Laurei Codruţa Kovesi, poate fi ocupată în scurt timp. Ministrul justiţiei Tudorel Toader, în urma intervievării celor patru candidaţi pentru şefia DNA, a declarat că astăzi va anunţa care sunt rezultatele concursului şi nominalizarea unuia dintre candidaţi.

Înainte de prezentarea proiectelor şi a susţinerii interviurilor, trei dintre candidaţii la şefia DNA - Marius Iacob, Cristian Lazăr şi Elena Grecu nu au dorit să dea nicio declaraţie, iar această atitudine şi-au păstrat-o şi la final.

Singurul candidat care a oferit mai multe informaţii a fost procurorul Florentina Mirică, care a fost apropiată de Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă a DNA.

La intrarea în sediul Ministerului Justiţiei, Florentina Mirică a declarat: "Sunt pregătită. Ştim cu toţii că fenomenul corupţiei nu s-a diminuat, el este unul generalizat, de la mica corupţie, acea ciocolată dată la ghişeu, înscrierea copiilor la grădiniţă, până la vestitul procent de 10% din valoarea contractelor. Acesta este motivul pentru care DNA trebuie să-şi exercite atribuţiile legale".

Aceasta s-a referit şi la recenta acţiune disciplinară exercitată împotriva sa de Inspecţia Judiciară, acţiune care a fost respinsă de Consiliul Superior al Magistraturii. Procurorul Florentina Mirică a menţionat: "Aş vrea să lămuresc o informaţie, şi anume că aş fi avut o acţiune disciplinară referitoare la deconspirarea unui martor: este greşit. Nu este adevărat. Acţiunea a privit o dispută juridică, ce a fost tranşată de Curtea Constituţională a României şi anume că dreptul la apărare este prioritar faţă de protecţia informaţiilor clasificate".

Referitor la poziţia ministrului Tudorel Toader care a declarat de mai multe ori că este posibil ca niciunul dintre candidaţi să nu fie nominalizat pentru preluarea funcţiei de procuror-şef al DNA şi că procedura ar putea fi reluată, au existat reacţii şi din partea clasei politice.

Preşedintele PNL Ludovic Orban a spus: "Am văzut că domnul Tudorel Toader este vedeta acestei proceduri. Noi ne-am dori ca organismul care să fie decisiv în numirea procurorului-şef DNA să nu fie ministrul Justiţiei, ci să fie CSM. Din acest motiv îi solicităm ministrului Justiţiei să trimită către CSM toate candidaturile care îndeplinesc condiţiile legale. De asemenea, îi cerem să permită CSM să decidă care dintre candidaţi îndeplineşte în cea mai înaltă măsură condiţiile de a ocupa funcţia de procuror-şef al DNA, prin acordarea avizului către acel candidat".

Cererea liderului PNL este întemeiată de raportul şi recomandările făcute de Comisia Europeană în cadrul MCV, "care, în mod sistematic, a solicitat României depolitizarea mecanismului de numire a procurorilor-şefi".

Ludovic Orban a mai spus: "Ca să nu mai existe niciun fel de suspiciune de politizare a funcţiei de şef DNA, considerăm că lăsarea acestei decizii la latitudinea CSM poate să confere mai multă credibilitate candidatului, o percepţie mai favorabilă atât în plan extern, cât şi pentru opinia publică românească, şi poate să înlăture toate suspiciunile care pot să aibă în spate argumente politice, şi nu profesionale".

După încheierea interviurilor celor patru candidaţi, ministrul Tudorel Toader a declarat că va anunţa astăzi, la ora 12:00, numele procurorului pe care îl propune la şefia DNA.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Ce v-ar mai conveni, Marinescule, să rămână justiția sub controlul Securității.

  Ia spune-ne tu cum face CSM-ul să fie independent de Securitate? 

  Uite de asta câștigă PSD-ul alegerile, pentru că pretindeți pseudo-independențe și promovați pe față securismul.

  Politrucii ăia incompetenți sunt aleși. Securiștii sunt aleși, Marinescule? Dar competenți sunt, Marinescule? 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
ApanovaAdvertisement
Comercianti de Diamante
PODUL DE LUT
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS