GALA revistei BURSA ConstrucţiilorGALA revistei BURSA Construcţiilor

ÎN CONFLICTUL DINTRE OIL TERMINAL ŞI SEBASTIAN DUMITRESCUInstanţa a respins cererile acţionarului minoritar

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Tribunalul Constanţa a respins două din cele patru cereri de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale, formulate în luna noiembrie a anului trecut, prin care acţionarul Oil Terminal (OIL) Sebastian Dumitrescu solicită instanţei suspendarea provizorie a hotărârii AGEA de majorare a capitalului social al emitentului, se arată într-un comunicat al operatorului portuar remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Oil Terminal informează că hotârârile nu sunt definitive, deciziile putând fi atacate cu apel în termen de cinci zile de la pronunţare. Celelalte două dosare, care caută o decizie în sensul anulării hotărârii AGEA din 10 octombrie 2016, sunt încă în faza de judecare.

Acţionarul de peste 90 de ani deţine 14,84% din operatorul terminalului petrolier din Constanţa.

În cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) din 10 octombrie 2016, acţionarii OIL, reprezentând 77,79% din capitalul social, au aprobat majorarea capitalului social cu o valoare maximă de 260,99 milioane de lei, prin aport în natură (n.r. două terenuri ale statului) în valoare de circa 156 milioane de lei şi restul de aproximativ 104 milioane aport în numerar, de la 58,24 milioane de lei, în prezent, la valoarea maximă de 319,23 milioane de lei.

Potrivit unui raport de evaluare, realizat în vara anului 2016 de evaluatorul Aurelia Biţă şi cerut de companie, pentru a-şi conserva participaţiile, acţionarii minoritari ar trebui să subscrie în cadrul majorării de capital câte 4,48 de titluri la fiecare acţiune deţinută. Conform documentului, ar trebui emise pentru acţionarii care vor contribui la majorarea prin numerar un număr de 1,053 miliarde de acţiuni, în timp ce acţionarului majoritar i s-ar cuveni, în schimbul aportului cu cele două terenuri, 1,556 miliarde de acţiuni. Astfel, numărul total de acţiuni care ar trebui emise în cadrul operaţiunii este de 2,609 miliarde de titluri.

Într-un alt dosar, cu numărul 7882/118/2017, intentat de acţionar, Tribunalul Constanţa "a respins ca tardiv introdusă contestaţia formulată de reclamantul Dumitrescu Sebastian Valentin în contradictoriu cu Oil Terminal împotriva hotărârii AGEA din 10 octombrie 2016" şi "a admis excepţia decăderii din dreptul de a ataca hotărârea" menţionată, formulată de către societatea Oil Terminal, acţionarul minoritar pierzându-şi efectiv dreptul de a contes­ta decizia acţionarului majoritar, Statul român. Nici această decizie nu este definitivă.

În 20 iulie 2017, Sebastian Dumitrescu a depus la Tribunalul Constanţa o altă acţiune în constatarea nulităţii hotărârii respective, iar în vara anului 2018, compania a anunţat că apelul lui Sebastian Dumitrescu în acest caz a fost respins definitiv.

La finalul lunii octombrie a anului tocmai încheiat, Oil Terminal a desemnat Bursa Română de Mărfuri (BRM) să întocmească prospectul proporţionat de ofertă în vederea continuării procedurii de majorare a capitalului social.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, este acţionarul majoritar al societăţii, cu o deţinere de 59,62%, în timp ce Sebastian Valentin Dumitrescu are o participaţie de 14,84%, iar 25,53% din companie este deţinut de către alte persoane fizice şi juridice.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova
PODUL DE LUT
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSustainable Mobility Forum
Cabinet de avocatTMPS