ÎN DECEMBRIE FAŢĂ DE NOIEMBRIEEurostat: Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut la 1,6%

Ziarul BURSA #Macroeconomie /

Eurostat: Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut la 1,6%

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut, în luna decembrie 2018, până la 1,6%, de la un nivel de 1,9% în luna noiembrie 2018, arată o estimare preliminară a Eurostat, informează AFP, conform Agerpres.

Cifra comunicată de Eurostat este sub estimările analiştilor intervievaţi de furnizorul de servicii financiare Factset, care mizau pe o inflaţie de 1,8%. Inflaţia din zona euro este sub obiectivul ţintă al BCE, respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Încetinirea inflaţiei în zona euro în luna decembrie se explică în principal prin moderarea ritmului de creştere a preţurilor la energie, care au înregistrat un avans de 5,5% în luna decembrie 2018, după un avans de 9,1% înregis-trat în luna noiembrie.

În schimb, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a rămas stabilă la 1% în luna decembrie.

Anterior, Eurostat a informat că România a avut, în noiembrie, cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 3,2%, la egalitate cu Estonia şi Ungaria. Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a scăzut în luna noiembrie 2018 până la 2%, de la 2,2% în luna octombrie, în timp ce în zona euro inflaţia a scăzut până la 1,9% de la un nivel de 2,2% înregistrat în luna octombrie.

În ceea ce priveşte România, datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie a scăzut la 3,4%, de la 4,3% în octombrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,24%, cele alimentare cu 2,86%, în timp ce serviciile au înregistrat un avans de 2,5%.

Banca Naţională a României (BNR) a păstrat la 3,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a majorat la 2,9%, de la 2,7%, prognoza pentru anul viitor, a anunţat, recent, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS