ÎN IANUARIEFP a înregistrat o pierdere de 502 milioane lei, din reevaluarea acţiunilor cotate

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea /

Fondul Proprietatea (FP) a înregistrat, în luna ianuarie, o pierdere de 502 milioane de lei (113 milioane euro), ca urmare a reevaluării conform standardelor internaţionale de contabilitate IFRS a portofoliului de acţiuni cotate, operaţiune care a determinat un rezultat negativ de 497 milioane de lei.

Anul trecut, Fondul Proprietatea a obţinut un profit record de 1,012 miliarde de lei (228 milioane de euro), în urcare cu 48% faţă de anul 2013.

Valoarea activului net (VAN) a coborât în ianuarie cu 3,2%, la 12,81 miliarde de lei (2,88 miliarde de euro), de la 13,24 miliarde de lei (2,95 miliarde de euro) la finele lunii decembrie, se arată într-un raport transmis de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Compania notează că evidenţele contabile în conformitate cu IFRS sunt folosite de la 1 ianuarie pentru calculul valorii activului net în cazul instrumentelor care nu fac parte din portofoliul de instrumente financiare (elementele non-portofoliu).

Astfel, de exemplu, investiţia Fondului în acţiuni OMV Petrom (SNP) este înregistrată, după standardele IFRS, la valoare justă prin profit sau pierdere. În urma scăderii preţului acţiunilor OMV Petrom în ianuarie 2015, Fondul a consemnat o pierdere din înregistrarea la valoarea justă a acestei participaţii.

În urma reevaluării, portofoliul de acţiuni cotate a scăzut cu 7,7%, de la 6,487 miliarde de lei, la finele lunii decembrie, la 5,99 miliarde de lei (1,35 miliarde de euro), la finele lunii ianuarie.

În acelaşi interval, portofoliul de acţiuni necotate a rămas stabil, la 6,47 miliarde de lei (1,45 miliarde de euro).

Activul net pe acţiune se situează la 1,1829 lei/unitate, faţă de 1,2125 lei/unitate, în decembrie.

La cotaţia de 0,8730 lei/acţiune din închiderea şedinţei de vineri, titlurile FP se tranzacţionează la un discount de 26,2%, iar capitalizarea companiei este de 10,86 miliarde de lei (2,45 miliarde de euro).

Cele mai importante deţineri din portofoliul Fondului Proprietatea, în funcţie de ponderea în valoarea activului net, erau, la sfârşitul lunii ianuarie, OMV Petrom (SNP) - 30,37%, faţă de 33,16% în decembrie, şi Hidroelectrica - 17%, comparativ cu 16,45% în luna precedentă.

Fondul Proprietatea avea în portofoliu, la finele lunii ianuarie, titluri de stat de 159,1 milioane de lei (35,8 milioane de euro) şi depozite bancare de 75,2 milioane de lei (16,9 milioane de euro)

FP avea, în decembrie, titluri de stat în valoare de 194,6 milioane de lei, în timp ce depozitele bancare se situau la 109,4 milioane de lei. La finele lunii noiembrie, înainte ca Fondul Proprietatea să lanseze o ofertă de răscumpărare de titluri proprii, compania avea titluri de stat de 322 milioane de lei şi depozite bancare de 621,2 milioane de lei.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS