ÎN PREMIERĂBT şi CEC Bank introduc serviciul Plăţi Instant

R.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

BT şi CEC Bank introduc serviciul Plăţi Instant

Banca Transilvania (BT) şi CEC Bank au introdus în ofertele lor serviciul Plăţi Instant, dezvoltat de Transfond (Operatorul Casei de Compensare Automate a Plăţilor Interbancare) în colaborare cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB - Administratorul Schemei Naţionale de Plăţi), Banca Naţională a României (BNR - Supraveghetorul Schemelor de Plăţi) şi cu băncile comerciale din ţara noastră.

Serviciul, lansat ieri, asigură transferul banilor în mai puţin de zece secunde între bănci şi este disponibil atât clienţilor persoane fizice, cât şi celor juridice.

Directorul general al Transfond, Sabin Carantină, a precizat: "O serie de bănci se află în etapele finale de pregătire, înrolările acestora în infrastructură pentru Plăţi Instant urmând să fie realizate în funcţie de propriile strategii pentru produsele oferite clienţilor şi de stadiul concret al acţiunilor interne de conectare ale fiecăreia la infrastructura centrală. Este de aşteptat ca toate băncile să adere la acest serviciu, devenind accesibil astfel tuturor clienţilor bancari din România. În completarea serviciului Plăţi Instant, Transfond urmează să lanseze în producţie serviciul AliasPay, ce va permite iniţierea de plăţi prin intermediul dispozitivelor mobile, cunoscând doar numărul de telefon mobil al beneficiarului, în locul IBAN-ului acestuia. Folosind AliasPay, clienţii serviciilor de plăţi vor putea să iniţieze sau să încaseze diverse sume, în plafonul menţionat, fie prin Plăţi Instant, fie prin ordine de plată tradiţionale".

Instrumentul de plăţi poate fi utilizat doar de clienţii băncilor care decid să îl implementeze, până în prezent BT şi CEC Bank fiind singurele de la noi din ţară, au menţionat iniţiatorii serviciului.

Omer Tetik, director general al Băncii Transilvania, a declarat: "Clienţii vor putea transfera lei, în timp real, spre băncile din ţara noastră care aderă la această tehnologie, inclusiv în intervalul off hours - şi anume a doua parte a zilei, la final de săptămână sau în zilele de sărbători. Aceştia vor putea folosi serviciul Plăţi Instant prin BT24 Internet Banking şi Mobile Banking, precum şi prin aplicaţia BT Pay, gratuit primele trei luni de la lansare".

Potrivit Transfond, serviciul lansat ieri asigură transferul banilor în mai puţin de zece secunde între bănci, astfel de plăţi putând fi efectuate oricând (24/7/365), valoarea individuală a unei plăţi executate prin intermediul acestui serviciu încadrându-se în limita a 50.000 de lei.

Laurenţiu Mitrache, director general - preşedinte al Comitetului de Direcţie al CEC Bank, a afirmat: "Prin utilizarea serviciului Plăti Instant, clienţii CEC Bank, persoane fizice şi juridice, vor putea efectua plăţi în orice moment, în condiţii de siguranţă. Serviciul este disponibil pentru plăţile în lei efectuate la ghişeele băncii sau prin intermediul aplicaţiei CEC Bank Mobile Banking, momentan doar către beneficiari cu conturi deschise la Banca Transilvania. Pe măsură ce alte bănci vor adera la noua schema de decontare, tranzacţiile vor putea fi iniţiate şi către clienţii acestora".

Conform Transfond, utilizatorii finali (consumatori, autorităţi, business-uri, etc.) vor putea utiliza serviciul pe măsura înrolării băncilor (sau altor prestatori de servicii de plăţi) cu care aceştia lucrează, în infrastructura interbancară pentru plăţi de retail în timp real.

Avantajele serviciului pentru consumatorii individuali sunt generate de posibilitatea de a plăti instant bunuri şi servicii achiziţionate în mediul online sau în mediul real; de a face plăţi instant către apropiaţi, furnizori sau alţi destinatari; afacerile de orice mărime pot iniţia oricând plăţi urgente cu încadrare în plafonul menţionat, care să le permită firmelor respective o continuitate a afacerii neafectată, de exemplu, fie de partenerii care nu livrează propriile servicii sau produse decât în urma confirmării plăţii sau chiar a încasării fondurilor, fie de oricare altă situaţie care presupune urgenţă pentru efectuarea uneia sau mai multor plăţi, au mai arătat iniţiatorii serviciului.

Banca Comercială Română (BCR) ar putea adera la serviciul Plăţi Instant la sfârşitul lunii septembrie sau la început de octombrie, a declarat, pentru Agerpres, directorul general al Transfond, Sabin Carantină, precizând că numărul băncilor care vor adera la sistem va ajunge la cinci în acest an.

"Părerea noastră este că în cursul acestui an vor mai participa la acest serviciu trei bănci. Prima bancă pe care o aşteptăm este BCR. Ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut împreună estimăm ca ei să intre în sistem în luna septembrie, început de octombrie. Mai sunt şi alte două bănci de dimensiuni mai mici, dar din punctul nostru de vedere, dacă vom avea cinci bănci în cursul acestui an este suficient", a spus domnul Carantină.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Am efectuat astazi (22/04) plati intre conturile deschise la cele 2 banci. Banii au ajuns de la BT la CEC in cca 7-8 secunde si idem si de la CEC la BT! Este impresionant, bravo!

    Dupa orele 20 am mai facut un rand de tranzactii si am avut surpriza sa constat ca la BT suma de plata aparea ca fiind blocata, deci plata instant nu a mai fost procesata! La CEC totul a functionat ok, mi-a fost debitat contul si am primit confirmarea de debit instant, insa la BT s-a intamplat ceva si pe fluxul de intrare :( 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS