Conferinţa BURSA Antreprenoriat fără genConferinţa BURSA Antreprenoriat fără gen

ÎN PRIMA JUMĂTATE A ACESTUI AN FAŢĂ DE ACEEAŞI PERIOADĂ DIN 2017INS: "Au fost emise cu 8,5% mai multe autorizaţii de construire pentru rezidenţial"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii /

INS: "Au fost emise cu 8,5% mai multe autorizaţii de construire pentru rezidenţial"

Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădirile rezidenţiale în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2018 a crescut cu 8,5%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, ajungând la 20.520, informează un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Datele INS arată că au fost marcate creşteri în următoarele regiuni de dezvoltare: Vest (+516 autorizaţii), Sud-Vest Oltenia (+402), Sud-Muntenia (+352), Centru (+128), Bucureşti-Ilfov (+102), Nord-Vest (+95) şi Sud-Est (+86), în timp ce în regiunea de dezvoltare Nord-Est a fost înregis­trată o scădere (-69 autorizaţii).

În ceea ce priveşte lunile iunie şi mai ale anului curent, INS precizează că în iunie 2018 au fost eliberate 4.233 de autorizaţii pentru construirea de clădiri rezidenţiale, din care 65% sunt pentru zona rurală.

Comunicatul INS mai notează: "Dis­tribuţia în profil regional evidenţiază o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, cu 202 autorizaţii, scădere reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Vest (-94 autorizaţii), Nord-Est (-81), Nord-Vest (-76) şi Centru (-64). Creşteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Est (+47 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (+33), Sud-Muntenia (+30) şi Sud-Vest Oltenia (+3)".

Conform INS, în luna iunie 2018, faţă de aceeaşi lună a anului precedent, se remarcă o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (+411 autorizaţii), în aproape toate regiunile de dezvoltare: Sud-Muntenia (+123 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (+109), Sud-Vest Oltenia (+99), Nord-Vest (+76), Sud-Est (+65), Vest (+43) şi Centru (+13), doar regiunea de dezvoltare Nord-Est înregistrând o scădere a numărului de autorizaţii cu 117.

INS informa, recent, că în primele cinci luni din 2018, comparativ cu perioada similară din 2017, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 1,3%, ca serie brută, iar pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor crescuse, în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2018, la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale cu 14,3%, respectiv cu 5,5%, în timp ce clădirile rezidenţiale au înregistrat o scădere de 23,9%.

Economistul Radu Zilişteanu ne declara, recent, că, în opinia domniei sale, piaţa imobiliară autohtonă nu prezintă riscuri, în sensul de creşteri, pe fondul trendului ascendent al indicelui ROBOR şi al iniţiativei Băncii Naţionale a României de plafonare a gradului de îndatorare a populaţiei. Domnul Zilişteanu vede chiar o posibilă scădere a cererii solvabile piaţa imobiliară de la noi din ţară, şi chiar o stagnare, sau o uşoară scădere, a preţurilor.

Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România, ne-a spus, în urmă cu câteva săptămâni, că, probabil, după modul în care au crescut şi autorizaţiile de construcţie în ultima perioadă, locuinţele vor avea un ritm de creştere (mult) mai mic, faţă de 2017, ca fond construit, şi implicit ca preţ, iar vedete devin clădirile de birouri şi cele logistice.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS