ÎN PRIMA JUMĂTATE DIN 2018Profitul "Raiffeisen Bank" a crescut cu 74%

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Profitul "Raiffeisen Bank" a crescut cu 74%

"Raiffeisen Bank" a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net de 423 milioane de lei, cu 74% mai mare faţă de intervalul similar din 2017, conform unui comunicat transmis ieri de bancă.

În acelaşi interval, activele totale ale "Raiffeisen Bank" au crescut cu 14% în ritm anual, la 38,1 miliarde lei, iar motorul principal al evoluţiei pozitive a continuat să fie activitatea de creditare: 23,6 miliarde de lei împrumuturi nete acordate clienţilor băncii, în creştere cu 20% faţă de perioada similară din 2017.

Volumele de credite noi acordate în primul semestru al acestui an au înregistrat creşteri substanţiale, mai ales pentru companii, potrivit băncii, care menţionează: "Creditele nou acordate companiilor mari şi medii au crescut cu 43% în primul semestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2017, cele acordate IMM-urilor - cu 35%, iar împrumuturile pentru populaţie (garantate sau negarantate) - cu 15%".

Steven van Groningen, preşedinte & CEO "Raiffeisen Bank", a declarat: "Principalele noastre realizări sunt legate de activitatea de creditare responsabilă, adică exact ceea ce ne-am propus să facem prin noua poziţionare «banking aşa cum trebuie». Sunt convins că această tendinţă de creştere a finanţării economiei româ-neşti va continua. În ceea ce priveşte creditarea populaţiei, într-un mediu cu dobânzi în creştere, peste 90% din volumele noi din ultimul an la creditele de consum sunt acordate cu dobândă fixă, iar la creditele imobiliare 60% au dobândă fixă pentru primii şapte ani".

Depozitele atrase de "Raiffeisen Bank" au crescut cu 16% la jumătatea lui 2018, depăşind valoarea de 31 miliarde lei.

În primul semestru, veniturile băncii au fost de aproximativ 1,2 miliarde lei, cu 21% mai mult decât în anul anterior.

Rata creditelor neperformante a scăzut la 4,9% la finalul lunii iunie 2018, de la 8% în semestrul întâi din 2017. Cheltuielile cu provizioanele au ajuns la 72 de milioane de lei, faţă de 206 milioane de lei, la mijlocul anului trecut.

Cheltuielile operaţionale ale "Raiffeisen Bank" au fost de 622 milioane lei în primul semestru al acestui an, cu 5% mai mari faţă de anul anterior.

"Banca va continua investiţiile substanţiale în procesul de digitalizare şi simplificare", afirmă Steven van Groningen, precizând: "Numărul clienţilor băncii care folosesc aplicaţiile de online banking, Raiffeisen Online şi Smart Mobile, a ajuns la 530.000, cu 30% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Clienţii Raiffeisen Bank, persoa-ne fizice, îşi iau credite online şi fac operaţiuni prin aplicaţiile de digital banking, call center sau prin bancomatele multifuncţionale. Numărul clienţilor care preferă instrumentele de self-banking este în creştere susţinută. Aproape jumătate din operaţiunile care înainte se făceau în casieriile agenţiilor băncii sunt acum efectuate în reţeaua de bancomate multifuncţionale, iar valoarea creditelor iniţiate digital a crescut cu 50% anul acesta, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut".

"Raiffeisen Bank" avea peste 485.000 de carduri active la 30 iunie 2018, în creştere de 10% (an la an).

La sfârşitul primului semestru din 2018, banca avea 5.099 de angajaţi, faţă de 5.190 în acelaşi interval din 2017, 433 de agenţii în toată ţara, faţă de 2017, şi peste 900 de ATM-uri (aproximativ 1.100 în semestrul întâi din 2017}.

"Raiffeisen Bank" deserveşte 2 milioane de clienţi persoane fizice, aproximativ 100.000 de IMM-uri şi 5.600 de corporaţii.

Profitul net al "Raiffeisen Bank International" (RBI) a depăşit aşteptările în trimestrul doi din 2018, ca urmare a reducerii provizioanelor pentru creditele neperformante şi a îmbunătăţirii condiţiilor economice în Europa de Est, ceea ce a permis grupului bancar austriac să-şi menţină perspectivele pentru acest an, transmite Reuters.

Grupul "Raiffeisen" a înregistrat, în perioada aprilie-iunie 2018, un profit net de 357 de milioane de euro, în scădere cu 5% faţă de trimestrul doi din 2017, dar peste estimările analiştilor, de 264 de milioane de euro. Profitul a fost afectat de o pierdere excepţională de 121 de milioane de euro legată de vânzarea subsidiarei din Polonia, "Raiffeisen Bank Polska", potrivit Agerpres.

Veniturile nete din dobânzi au urcat cu 5%, la 834 milioane de euro, iar veniturile din dividende au crescut cu 30 de milioane de euro, în timp ce pierderile aferente unor active financiare s-au redus la zero.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

  1. Niște hoți.... În curand voi avea si decizie judecătorească care sa confirme asta

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Depozitarul Central
Cotnari
Flixi
Erfi

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo