Conferinţa BURSA Antreprenoriat fără genConferinţa BURSA Antreprenoriat fără gen

ÎN PRIMA PARTE A ANULUI,Investiţiile pe piaţa de birouri în creştere

M.D.
Companii #Construcţii /

Investiţiile pe piaţa de birouri în creştere

Prima jumătate a anului s-a încheiat cu un volum total de investiţii de 404 milioane euro pe piaţa de birouri, o creştere de aproape 18% faţă de primul semestru din 2017, şi există şanse ca pragul de un miliard de euro să fie depăşit în 2018, apreciază reprezentanţii unei companii de consultanţă imobiliară, într-un comunicat remis astăzi de AGERPRES.

Cele mai mari tranzacţii au fost încheiate în Bucureşti, pe segmentele de birouri şi retail (vânzarea Oregon Park către Lion's Head, vânzarea primei faze a proiectului Campus 6 către CA Immo, vânzarea Militari Shopping Center către asocierea Prime Kapital/MAS REI). O tranzacţie cu un investitor instituţional a fost încheiată în Cluj-Napoca, unde fondul britanic de investiţii First Property a cumpărat clădirea de birouri Maestro Business Center.

Totodată, în prima jumătate a acestui an a crescut numărul de investitori şi mărimea tranzacţiilor. Valoarea medie a activelor vândute în primul semestru al anului 2018 se ridică la aproximativ 40 milioane euro faţă de 25 milioane euro anul precedent. Este, probabil, cea mai mare valoare medie din ultimul deceniu, un semn de maturizare a pieţei, apreciază experţii Colliers.

Piaţa de birouri din Bucureşti a înregistrat livrări de 33.000 metri pătraţi în primul semestru din 2018, alţi peste 150.000 mp fiind aşteptaţi în semestrul al doilea, conform unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară. Oraşele regionale au fost mai active, Timişoara şi Cluj-Napoca adăugând în jur de 72.000 mp spaţii de birouri moderne.

Conform studiului Colliers International Romania, cererea totală de închiriere din Bucureşti a scăzut la 150.000 mp. Cererea netă s-a situat la peste 84.000 mp, uşor peste nivelul de anul trecut şi un nou maxim post-criză pentru primul semestru. Interesul chiriaşilor s-a îndreptat către Centru-Vest şi zonele centrale (28%, respectiv 26% din cererea totală).

Silviu Pop, reprezentantul companiei de conslutanţă imobiliară a explicat: "Lipsa forţei de muncă va testa planurile ambiţioase ale dezvoltatorilor (peste 650.000 mp au fost anunţaţi pentru 2019 şi 2020 pentru piaţa de birouri din Bucureşti), în condiţiile în care chiriaşii concurează cu statul pentru angajaţi şi se luptă cu o rată scăzută a şomajului (puţin peste 2% pentru persoanele cu studii superioare). Având în vedere că lucrările de îmbunătăţire a infrastructurii progresează lent, zonele care oferă acces la un bun serviciu de transport public (pieţele centrale, Centru-Vest sau Floreasca/Barbu-Văcărescu) vor rămâne cele mai interesante. Atracţia pentru zonele periferice de nord din afara Bucureştiului se va păstra la un nivel redus, în timp ce noua linie de metrou din sud-vestul Bucureştiului ar putea deschide calea către noi pieţe de birouri".

Peste un sfert din cererea totală de spaţii de birouri a fost generată de sectorul IT&C, acesta fiind urmat de companiile din sectorul energetic şi industrial (aproape 25%). Companiile de co-working au închiriat suprafeţe record de 16.800 mp. Cererea din partea acestui sector este deja de două ori mai mare decât pentru întreg anul 2017 şi astfel de tranzacţii vor continua să apară.

Tranzacţiile de închiriere raportate au fost puţin mai mici de 110.000 mp. Specialiştii Colliers apreciază că tranzacţiile directe (neraportate) constituie o parte semnificativă a pieţei, în condiţiile în care rata de neocupare se menţine la valori foarte scăzute.

În ceea ce priveşte dezvoltatorii, aceştia vor continua să vizeze oraşe regionale, inclusiv oraşe mai mici (cu mai puţin de 50.000 de locuitori). Pe măsură ce concurenţa se intensifică şi consumatorii devin din ce în ce mai exigenţi, dezvoltatorii vor include renovări în proiectele lor, concentrându-se în special pe componentele de divertisment şi de food court, dar şi prin adăugarea de noi chiriaşi din zona de fashion. O altă tendinţă va fi adaptarea formatelor de retail mari (big box) la restricţiile de spaţiu ale centrelor comerciale, permiţând apropierea de zonele dens populate.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS