ÎN PRIMUL SEMESTRU DIN 2018Coface România: "Numărul companiilor mari în insolvenţă a crescut cu 5%"

Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa /

Numărul companiilor mari cu cifra de afaceri de peste un milion de euro care au intrat în insolvenţă în primul semestru al anului curent a crescut cu aproape 5%, ajungând la 189, arată un studiu al Coface România.

Acesta notează: "Creşterea insolvenţelor în rândul firmelor mari reprezintă o problemă sistemică, deoarece acestea propagă un şoc financiar şi social mai mare în mediul de afaceri deja foarte polarizat. Deşi numărul insolvenţelor din prima jumătate a anului curent este la un minim al ultimilor zece ani, pierderile generate creditorilor sunt la un nivel foarte ridicat, aproape de pierderile maxime din ultimul deceniu".

Conform datelor preliminare publicate de Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI) şi în baza metodologiei Coface, în primul semestru 2018 s-au deschis 4.199 proceduri noi de insolvenţă, în scădere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, când s-au deschis 4.442 de insolvenţe, se precizează în studiul citat.

Potrivit Coface România, companiile insolvente în primul semestru al acestui an au cauzat creditorilor (instituţiilor de credit, furnizorilor etc.) pierderi totale de aproape cinci miliarde de lei, în creştere cu 10% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017.

Iancu Guda, Services Director, Coface România, a precizat: "Principalii factori care duc la deteriorarea comportamentului de plată a companiilor, pe de o parte, respectiv scăderea nivelului de încredere a antreprenorilor, pe de altă parte, sunt creşterea cheltuielilor, în special cele cu salariile, utilităţile şi combustibilul, creşterea cheltuielilor privind dobânzile şi rambursarea creditelor bancare, impredictibilitatea fiscală. La toate acestea se adaugă economia subterană din Româ­nia, estimată de Comisia Europeană la aproape 28% din PIB, cel mai ridicat nivel din UE după Bulgaria, ceea ce permite concurenţa neloială şi dificultatea de a fi competitiv, dificultatea de a găsi forţă de muncă la un salariu care să reflecte productivitatea reală". Sectoarele cu cele mai multe insolvenţe deschise în primele şase luni din 2018 au fost: comerţul cu amănuntul (674); construcţii (663); comerţul cu ridicata şi distribuţie (624).

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
ApanovaAdvertisement
Comercianti de Diamante
PODUL DE LUT
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS