ÎN URMĂTOAREA PERIOADĂ,Industria şi comerţul cu amănuntul vor cunoaşte o tendinţă de relativă stabilitate

Ioana Dogaru
Macroeconomie /

Industria şi comerţul cu amănuntul vor cunoaşte o tendinţă de relativă stabilitate în următoarea perioadă, cererea de servicii va înregistra o creştere moderată, în timp ce în sectorul construcţiilor se va semnala o scădere a activităţii, conform opiniilor exprimate de managerii societăţilor comerciale, chestionaţi de Institutul Naţional de Statistică (INS) în privinţa tendinţelor în evoluţia activităţii economice în perioada noiembrie 2015 - ianuarie 2016.

Conform rezultatelor cercetării, publicate miercuri de INS, în industria prelucrătoare se anticipează o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii. Astfel, în cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2015, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%). Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice se va înregistra o tendinţă de creştere (sold conjunctural +36%), în timp ce pentru fabricarea băuturilor tendinţa va fi de scădere accentuată (sold conjunctural -41%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%). Referitor la numărul de salariaţi, se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare.

În sectorul construcţiilor, activitatea va înregistra, pentru următoarele trei luni, o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -30%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -28%). Managerii estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -16%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural -2%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -2%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +16%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o relativă stabilitate (sold conjunctural -4%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează o relativă stabilitate a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +1%).

În ceea ce priveşte sectorul serviciilor, cererea (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%). În sectorul de servicii, se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -2%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS