Dezbaterea BURSA ELECTROMOBILITATEA - problematică şi soluţiiDezbaterea BURSA ELECTROMOBILITATEA - problematică şi soluţii

ÎNAINTE CA PONTA SĂ PLECE ÎN SUA, LA CONFERINŢA PE TEME ENERGETICEOferta Romgaz, programată pentru şedinţa de guvern

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Oferta Romgaz, programată pentru şedinţa de guvern

Arsene, SSIF Broker: "Acest IPO - o ocazie unică să retrezească interesul investitorilor străini"  

Mureşian, Intercapital Invest: "Dacă listarea Romgaz nu s-ar realiza, acest lucru ar fi un tsunami pentru Bursă"

Cea mai aşteptată ofertă de listare la Bursă, cea a producătorului de gaze Romgaz, ar putea să înceapă săptămâna viitoare, dacă Guvernul va aproba, astăzi, în şedinţă extraordinară, intervalul de preţ, după cum a anunţat, miercuri, premierul Victor Ponta.

Iniţial, statul a anunţat că doreşte să obţină 600 de milioane de euro pentru 15% din Romgaz. Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei Privatizare din Departamentul pentru Energie, a spus că piaţa de capital autohtonă nu poate atrage această sumă, astfel că emitentul va emite şi certificate de depozit (GDR-uri - global depository receipts), pe Bursa din Londra.

Acum însă se pare că statul se mulţumeşte şi cu 450 milioane de euro.

Autorităţile au hotărât ca oferta Romgaz să aibă doar două tranşe - una pentru retail şi una pentru investitorii instituţionali. Mai multe surse ne-au spus că autorităţile vor să aplice un mecanism prin care un procent de 5% din tranşa investitorilor instituţionali să poată fi transferat pe segmentul investitorilor de retail dacă tranşa destinată micilor investitori va fi suprasubscrisă într-o proporţie de două ori mai mare decât cea alocată investitorilor instituţionali.

Oferta Romgaz vine la foarte scurt timp după eşecul ofertei AdePlast, prima companie din mediul privat care a încercat o listare la Bursă, în ultimii cinci ani.

Astfel, deşi sunt optimişti în privinţa sucesului ofertei Romgaz, pe care o aşteaptă toată lumea cu sufletul la gură, brokerii spun că un eventual eşec ar fi un dezastru pentru piaţa de capital.

Carmen Arsene: "Punctele tari ale Romgaz - poziţia dominantă a companiei şi rezultatele financiare"

Carmen Arsene, analist senior al SSIF Broker, consideră că principalele puncte forte ale companiei includ: poziţia dominantă a companiei pe segmentele de producţie, înmagazinare şi import de gaze naturale; performanţa financiară solidă din anii precedenţi, compania înregistrând marje operaţionale peste media industriei din care face parte; potenţialul de dividend ridicat; datorii bancare zero şi o poziţie de numerar confortabilă, precum şi numirea unui manager general venit din sectorul privat, cu o vastă experienţă în domeniul gazelor naturale.

Punctele slabe sunt operarea unor câmpuri mature şi clienţii companii de stat, spune analistul SSIF Broker

Pe lista de puncte slabe, doamna Arsene include operarea unor câmpuri mature, în exploatare de peste 30 de ani, fapt care rezultă într-un trend natural de reducere a producţiei, care ar putea fi contracarat prin investiţii mai serioase în explorare. O altă ameninţare, potrivit analistului citat, vine din faptul că o parte din clienţii companiei sunt firme de stat sau private ineficiente de la care se acumulează sume foarte mari sub formă de creanţe restante.

Liberalizarea preţurilor la gaze ar putea creşte numărul acestor datornici şi valoarea restanţelor, ne-a mai spus doamna Arsene.

Carmen Arsene: "Liberalizarea preţului la gaze, cea mai mare oportunitate"

Analistul SSIF Broker ne-a declarat: "Cea mai mare oportunitate mi se pare liberalizarea pieţei de gaze, care, dacă ar fi să ne referim la calendarul oficial, ar trebui să aducă venituri suplimentare substanţiale pentru Romgaz. Rămâne de văzut în ce măsură acest calendar va fi respectat în anii viitori".

În opinia doamnei Arsene, o ameninţare ar fi evoluţia consumului de gaze, care pare că va urma trendul descendent observat în ultimii ani, poate nu în ritmurile ridicate înregistrate anul acesta. În plus, o necunoscută, care poate fi o ameninţare sau nu, este nivelul redevenţelor începând cu 2015, ne-a mai spus analistul citat care mai adaugă: "Mai sunt şi ameninţările de ordin politic, având în vedere structura acţionariatului (context în care ne amintim de faptul că în trecut Romgaz a plătit o donaţie de 400 milioane de lei către bugetul statului)".

Carmen Arsene ne-a mai spus că, dacă listarea nu s-ar realiza, ar fi un punct negativ pentru piaţa noastră de capital, având un impact negativ şi asupra Fondului Proprietatea, care deţine 14,99% din capitalul social al Romgaz: "Având în vedere că este cea mai aşteptată listare din ultimii mulţi ani, nu doar pentru că e vorba de o tranzacţie cu o valoare potenţială mai mare, dar şi pentru că Romgaz este văzută ca o companie solidă şi o investiţie atractivă, un eşec ar fi un serios punct negativ pentru piaţa românească de capital, care are nevoie de astfel de noi emitenţi. Cred că acest IPO este şi o ocazie unică de a retrezi interesul investitorilor străini pentru piaţa de capital autohtonă. Eşecul ar putea avea un impact negativ indirect şi asupra evoluţiei acţiunii Fondului Proprietatea şi nu ar crea premise prea bune pentru alte listări viitoare".

În privinţa şanselor de reuşită, analistul SSIF Broker este de părere că totul va depinde de intervalul de preţ, investitorii instituţionali străini fiind foarte sensibili la preţ, ei având numeroase opţiuni de investiţii în sectorul de petrol şi gaze, multe dintre acestea în pieţe cu o mult mai bună lichiditate decât cea din ţara noastră.

Mihai Mureşian: Deciziile politice, ameninţări pentru Romgaz

Mihai Mureşian, director de tranzacţionare Intercapital Invest, consideră că avantajele Romgaz sunt date de mărimea şi valoarea companiei, de faptul că deţine o rezervă mare de gaze şi că este cea mai profitabilă companie deţinută de stat. Un alt punct forte al companiei este faptul că are un potenţial de creştere, ţinând cont de faptul că preţurile gazelor au tendinţă de creştere, a mai adăugat analistul Intercapital Invest.

Faptul că Romgaz este o companie de stat, unde în general transparenţa este mai redusă, şi faptul că am putea asista la variaţii mari din cauza deciziilor politice sunt principalele puncte slabe ale companiei, după cum ne-a declarat domnul Mureşian.

Potrivit domniei sale, oportunităţile sunt date de eventualele rezerve de gaze care ar putea fi descoperite pe viitor.

"Dacă listarea Romgaz nu s-ar realiza, acest lucru ar fi un tsunami pentru Bursă", este de părere Mihai Mureşian, menţionând însă că este optimist în privinţa reuşitei.

Afaceri în scădere, profit în creştere, în 2012

Cifra de afaceri a Romgaz a fost de 3,83 miliarde lei, în anul 2012, în scădere faţă de 2011, când a fost de 4,19 miliarde lei, în timp ce profitul companiei a crescut, de la 1,3 miliarde lei, în 2011, la 1,39 miliarde lei, în 2012, potrivit unui raport al companiei.

După standardele IFRS, la finalul anului 2012, activele totale erau de 10.404 milioane lei, scăzând uşor faţă de finalul anului precedent, când erau de 10.710 milioane lei, reiese din acelaşi raport.

La finalul anului trecut, datoriile totale se situau la 1.060 milioane lei, în scădere faţă de finele anului 2011, când acestea erau de 1.546 milioane lei. Din totalul datoriilor de la finalul anului 2012, datoriile pe termen lung erau de 486 milioane lei, iar cele pe termen scurt, de 574 milioane lei.

Capitalurile proprii ale Romgaz au crescut la finalul anului 2012, faţă de 2011, de la 9.163 milioane lei, la 9.344 milioane lei.

În semestrul I al anului 2013, cifra de afaceri a Romgaz a scăzut la 1.901 milioane lei, de la 2.192 milioane lei, în perioada similară a anului trecut, în timp ce profitul companiei a avut o tendinţă similară, scăzând de la 797milioane lei, la 622 milioane lei.

Pentru aceeaşi perioadă, rezultatul/acţiune a coborât de la 0,0208 lei/titlu, la 0,0161 lei/unitate.

După primele şase luni ale anului 2013, activele totale ale companiei se situau la valoarea de 9.805 milioane lei, iar datoriile societăţii erau de 896 milioane lei, din care datoriile pe termen scurt erau de 431 milioane lei, iar cele pe termen lung, de 464 milioane lei.

Romgaz este o societate pe acţiuni, în care statul este acţionar majoritar, fiind reprezentat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Fondul Proprietatea are o participaţie de 14,99% la Romgaz.

Romgaz face cercetare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenţii, reparaţii capitale şi operaţii speciale la sonde şi asigură servicii profesioniste de transport tehnologic.

Începând cu acest an, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

Romgaz - rezerve certe de gaze de 62 miliarde metri cubi 

Romgaz are rezerve certe de gaze de 62 miliarde metri cubi, care echivalează cu producţia actuală pe aproape 11 ani şi ceva mai mult decât dublu faţă de cantitatea record extrasă de companie într-un an, înregistrată în anul 1976. "Societatea a deţinut, în 2012, o cotă de 50,1% din producţia internă de gaze naturale şi a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din România. Ariile principale de activitate ale Romgaz includ: explorarea şi producţia de gaze naturale, furnizarea de gaze naturale, stocarea în depozite subterane şi producţia de electricitate. În 2012, Romgaz a produs 5,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale (...) La 30 iunie 2013, Romgaz deţinea rezerve nete de gaze de 62,1 miliarde de metri cubi şi rezerve nete probabile de 13,2 miliarde de metri cubi de gaze, conform consultantului independent - DeGolyer & MacNaughton", se arată într-un comunicat transmis de Romgaz, săptămâna trecută.

România este a doua cea mai mare piaţă de gaze naturale din Europa Centrală şi de Est, după Polonia, cu un consum de 13,5 miliarde de metri cubi în 2012, potrivit comunicatului transmis vineri de Romgaz.

Astfel, rezervele dovedite ale Romgaz ar acoperi consumul de gaze naturale al României pentru aproape cinci ani.

Compania operează în prezent 3.257 de sonde de producţie în România, care accesează 147 de zăcăminte comerciale, precum şi 29 de sonde de explorare în nouă perimetre on-shore.

Acţionarii Romgaz sunt convocaţi astăzi să decidă detaliile legate de listare la BVB şi emisiunea de GDR-uri la Londra.

Opinia Cititorului ( 7 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. sa nu uitam donatgia de 400 mil catre bugetul de stat...in RO banii de dividende se pot dona statului. inainte de a investi sa nu uitam ca suntem inca o tara bananiera in care s-a putut face asa ceva si a fost legal.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Daca nu vor fi intelepti sa listeze compania la un pret in jur de

  "book value", sau usor peste. adica  

  25 -27 lei /actie si sa incaseze  

  320,maximum 350 mil . euro 

  si daca vor urma "smecheria Adeplast"(chiar daca referinta pe care o fac 

  este jinitoare....cer scuze,nu asta este intentia )...... rezultatul va fi un mare insucces si un dezastru pentru

  bursa romaneasca 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  ... se mai poate numi ca esti proprietar? Nu.

  Intr-adevar, ce a facut atunci guvernul (cred) Boc cu donatia aia a fost o gainarie nesimtita, si culmea FP nici nu s-a putut opune (nici macar in instanta). 

  Tot asa, sa nu uitam ca ministri precum Videanu si Vosganian pot face gesturi comerciale catre alde Nicolae, furand de fapt din profitul Romgaz si astfel din dividendele actionarilor. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Nu donatia este raul cel mai mare ci JAFUL la scara mare (salariati inghesuiti unul peste altul pentru a justifica birouri, servicii,etc.,salariile, primele si cheltuielile nesimtite) intr-un cuvant jaful din avutul tarii, acoperit, in cardasie de catre cei din Ministerul Economiei si conducerea (conducerile din toate timpurile) ale Romgaz.

   Pentru viitorii "insufletiti"actionari ar putea fi cea mai usturatoare dezamagire. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  pretul sa-l faca bursa si sa pastreze banii ca sa dezvolte piata de capital. cam asta doresc brokerii. :)

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Pentru cei care se numesc brokeri, analisti, sau alte denumiri care ascund incompetenta si lacomia, pentru toti acestia le reamintesc ca Romgaz este o companie de stat. Daca vanzarea se face la un pret mic, E CA SI CUM TOATA POPULATIA (CU MIC CU MARE) AR SUBVENTIONA PIATA DE CAPITAL. Este INADMISIBIL acest lucru. Rusine voua brokerilor, care habar n-aveti ce inseamna o piata de capital. De ani intregi stati intr-o mocirla numita "piata de capital" si va plangeti de lipsa investitorilor. Nu Romgaz o sa creasca bursa, cum nici Nuclearelectrica nu a facut-o. Credeti ca Romgaz o sa puna Romania pe harta pietelor de capital. Deschideti ochii sa vedeti cate companii gazeifere sunt listate pe pietele externe. O sumedenie de asemenea companii, care suplimentar au si actionari privati si opereaza intr-un mediu mult mai deschis (nu au consumatori reglementati ca la noi). Toata piata de capital, si aici includ brokeri, analisti, FP, BVB isi ascunde neputinta in spatele unei listari. Unde sunt tranzactiile? Pe zi ce trece volumele sunt tot mai mici. Justificarea? Pai asteptam cu toii listarea Romgaz. Asta e cuvantul, asteptam. Si dupa ce am terminat cu asteptatul? Ce mai facem? O sa avem o mare dezamagire.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  la cum s-au comportat si cum se comporta soarecii de investitori la snn, romgaz ar trebui sa evite mascarada...niste idioti cer marfa pe care o lichideaza la primul gong pentru 1,5 % profit, dupa care vin sa analizeze ca pretul e mare la bvb...romgaze, stai acasa, nu intra in mocirla

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSustainable Mobility ForumConferinţa CCIB 'Excelena în afaceri. Modelul EFQM – soluţie pentru creşterea competitivităţii'
Cabinet de avocatTMPS