Încrederea în economia Germaniei a scăzut până la minimul ultimilor 6 ani

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional /

Încrederea în economia Germaniei a scăzut până la minimul ultimilor 6 ani
Călin Rechea

Actualizare : Institutul German de Cercetare Economică (DIW Berlin) şi-a revizuit în scădere prognoza de creştere a celei mai mari economii din Europa. Astfel, avansul Produsului Intern Brut este estimat la 1,9% în 2018 şi 1,7% în 2019.

Prognozele anterioare, din martie 2018, arătau o creştere a PIB-ului Germaniei de 2,4% în 2018 şi 1,9% în 2019.

Reducerea semnificativă a estimărilor de creştere, în special pentru 2018, este justificată prin "evoluţia surprinzător de slabă a economiei de la începutul anului" şi creşterea incertitudinii cu privire la economia globală, pe fondul tensiunilor comerciale cu SUA, după cum se mai arată în comunicatul de presă.

Institutul DIW mai prognozează o rată a inflaţiei de 1,9%, atât în 2018 cât şi în 2019, şi o rată a şomajului de 5,2% în acest an, urmată de o scădere până la 4,9% în 2019.

-------------

Perspectivele economiei Germaniei pentru următoarele 6 luni s-au înrăutăţit considerabil, conform ultimului raport al Institutului ZEW (Zentrum fur Europäische Wirtschaftsforschung), pentru iunie 2018.

Indicele încrederii investitorilor a scăzut cu 7,9 puncte faţă de luna mai 2018, până la -16,1 puncte, cel mai redus nivel din septembrie 2012 (vezi graficul), în condiţiile în care media pe termen lung este de 23,3 puncte.

Indicele condiţiilor curente a scăzut cu 6,8 puncte, până la 80,6 puncte, cel mai redus nivel din ultimele 14 luni.

Accentuarea tendinţei negative a încrederii în economia Germaniei vine pe fondul disputei comerciale cu Statele Unite şi a tensiunilor de pe pieţele financiare, generate de potenţialul des­tabilizator al politicilor anunţate de noul guvern italian, după cum se arată în comunicatul de presă al Institutului ZEW.

În plus, deteriorarea perspectivelor economice are loc pe fondul unor exporturi sub aşteptări şi a scăderii neaşteptate a producţiei şi comenzilor industriale.

Datele de la ZEW mai arată că perspectivele economice ale zonei euro au înregistrat un declin mai accentuat decât cele ale Germaniei. Indicele încrederii a scăzut cu 15 puncte, până la -12,6 puncte, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a înregistrat "o scădere dramatică" de 16,2 puncte, până la 39,9 puncte, după cum arată comunicatul de presă de pe site-ul instituţiei.

Evoluţia este pusă pe seama pesimis­mului cu privire la perspectivele economiei Italiei, unde indicele aşteptărilor pentru următoarele 6 luni a scăzut cu 31,7 puncte faţă de luna precedentă, până la -48,4 puncte, iar indicele condiţiilor curente a scăzut cu 14,3 puncte, până la -32,8 puncte.

Indicele încrederii de la ZEW reprezintă un factor important al evaluării probabilităţii recesiunii din Germania, care este calculată lunar de Institutul de Politică Macroeconomică din Dusseldorf (IMK) pentru următorul interval de 3 luni.

Luna trecută, IMK a raportat o probabilitate a recesiunii în Germania de 27,3%, în scădere de la 32,4%, în condiţiile în care indicele încrederii de la ZEW s-a menţinut la -8,2 puncte în lunile aprilie şi mai 2018.

Înainte de ultima recesiune, din T4 2012 şi T1 2013, când PIB-ul Germaniei a înregistrat o contracţie trimes­trială de 0,4%, respectiv 0,2%, indicele ZEW al încrederii era la -18,2 puncte, iar probabilitatea recesiunii calculată de IMK depăşea 45%.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

  1. Hoppa

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
FNGCIMM
Cotnari
Erfi
Flixi
Vila Timo
Mozart Spirits
Schlumberger
Verattiva
Contessina
Primigi
Adhouse
Legestart
Calendarul BURSA 2018
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.rowww.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită