Iniţiativa cetăţenească "Oameni noi în politică"

R.R.
Politică /

Iniţiativa cetăţenească "Oameni noi în politică"

Iniţiativă cetăţenească "Oameni noi în politică" a fost lansată de 17 români, este susţinută de 26 de organizaţii civice şi de partidele politice Mişcarea România Împreună (RO+), Partidul PACT pentru România, Partidul Oamenilor Liberi (POL) şi Uniunea Salvaţi România (USR), îşi propune să adune 100.000 de semnături pentru a modifica legislaţia electorală. Fostul premier Dacian Cioloş, prezent în Piaţa Univeristăţii din Bucureşti, la startul campaniei de strângere de semnături, a afirmat că propunerea legislativă vrea să introducă nişte măsuri care să asigure corectitudinea şi transparenţa votului. Preşedintele USR, Dan Barna, a spus că formaţiunea sa vrea să fie un "deschizător de drumuri pentru alte organizaţii şi alte partide care trebuie să facă lucrurile acestea", conform News.ro.

Iniţiatorii vor revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, introducerea votului preferenţial pe liste de partid, astfel încât cetăţenii să poată vota omul pe care îl preferă, iar nu lista impusă de partid, dar şi dublarea numărului de parlamentari care reprezintă diaspora prin aplicarea normei de reprezentare naţionale şi cetăenilor români cu domiciliul în afara ţării.

De asemenea, prin această iniţiativă se doreşte ca românii care trăiesc în afara ţării, dar nu au domiciliul în străinătate, să poată vota la alegerile parlamentare la orice secţie de votare din străinătate pentru candidaţii din judeţul în care îşi au domiciliul în ţară şi eliminarea pragurilor electorale la alegerile locale şi europarlamentare.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS