INSPECTORII ANPC:Au fost retrase de la comercializare 2,3 tone de produse din carne

M.I.
Miscellanea /

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au retras de la comercializare 2,3 tone de produse din carne şi au dat amenzi de peste 1,5 milioane lei ca urmare a verificărilor efectuate, în perioada 24 octombrie - 9 noiembrie 2018, la 1.127 operatori economici din întreaga ţară.

Controlul a evidenţiat că la 711 operatori economici (63% din cei controlaţi) au fost constatate deficienţe, motiv pentru care inspectorii au prelevat 71 eşantioane de produse din carne, conform unui comunicat al ANPC remis luni AGERPRES. Rezultatele analizelor de laborator au arătat că 14 eşantioane (19,72 %) nu se încadrau în prevederile legale, în vigoare.

ANPC a verificat o cantitate de 60,17 tone de produse din carne, din care circa 8,67 tone (14,4%) nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor.

Structura probelor prelevate a constat din 23 eşantioane de salamuri din care 21,7% erau neconforme (5 eşantioane), 10 eşantioane de Salam de Vară din care 10% erau neconforme (un eşantion), două eşantioane de Salam Victoria din care 50% erau neconforme (1 eşantion), 9 eşantioane de cârnaţi din care 3 % erau neconforme (3 eşantioane), 12 eşantioane din alte sortimente din care 25% erau neconforme (3 eşantioane), 6 sortimente de crenwurşti din care 16,66% erau neconforme (un eşantion), 7 eşantioane de parizer din care toate erau conforme, 2 eşantioane de cabanos din care toate erau conforme.

În urma deficienţelor constatate, comisarii ANPC au dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a circa 2,3 tone de produse din carne, în valoare de 27.710 lei, produse cu parametrii neconformi sau cu data durabilităţii minimale depăşită, oprirea temporară de la comercializare a circa 3,08 tone produse din carne, în valoare de 49.117 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate, aplicarea de 811 sancţiuni contravenţionale dintre care 432 avertismente şi 379 amenzi contravenţionale în valoare de 1,502 milioane lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Reprezentanţii ANPC atrag atenţia consumatorilor ca la cumpărarea produselor din carne să acorde deosebită la aspectul produsului, atât exterior cât şi în secţiune, dacă este posibil. Nu trebuie achiziţionate produsele la care suprafaţa este mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, consistenţă nespecifică sortimentului, cu grăsime acumulată sub membrană, aspect de vechi etc. Consumatorii nu trebuie să cumpere produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilităţii datei limită de consum şi a ingredientelor alergene.

Conform ANPC, consumatorii ar trebui să refuze produsele din carne pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare, precum şi pe cele pe care nu este înscrisă data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită. Inspectorii ANPC îi sfătuiesc pe consumatori să nu cumpere produsele din carne din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
BIG FOUR
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS