CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 06.10.2017

CĂLIN RECHEA
 
mărește imaginea
CĂLIN RECHEA      Agenția de presă Xinhua a publicat recent o știre care arată că este posibil să asistăm, foarte curând, la o schimbare majoră în clasamentul mondial al rezervelor naționale oficiale de aur.
     Rezervele dovedite ale Chinei au ajuns la 12.100 tone la sfârșitul anului trecut, conform declarațiilor unui oficial al Asociației Aurului din China (China Gold Association, CGA).
     Datele de la World Gold Council (WGC), din septembrie 2017, arată un clasament al rezervelor oficiale de aur în care Statele Unite se află pe primul loc, cu 8.133,5 tone, iar China pe locul al cincilea, dacă se exclude din clasament Fondul Monetar Internațional, cu 1.842,6 tone (vezi graficul).
     Diferența majoră dintre datele de la CGA și WGC poate fi explicată prin discreția autorităților chineze în ceea ce privește modul de raportare a rezervelor de aur. Cele oficiale sunt raportate la intervale de mai mulți ani, iar noile date arată, de obicei, salturi masive ale deținerilor de aur.
     Koos Jansen, analist la BullionStar din Singapore, scrie pe blogul său că "cererea de aur din China este mult mai mare decât cea publicată de WGC".
     "China a fost cel mai mare producător de aur la nivel mondial în ultimii 10 ani, iar în ultimii 4 ani a devenit și cel mai mare consumator", a declarat Zhang Yongtao, vicepreședintele CGA, pentru agenția de știri Xinhua.
     Autoritățile Chineze au încurajat dezvoltarea pieței aurului din țară, iar volumul tranzacțiilor a ajuns la 70.000 de tone în 2016, în timp ce prognozele pentru 2020 indică un volum de 100.000 de tone.
     Într-un comunicat de presă de pe site-ul China Gold Association se arată că producția de aur a Chinei din T1 2017 a fost de 101 tone, iar vicepreședintele organizației a precizat că producția din prima jumătate a anului curent a fost de circa 207 tone, cu 9,8% sub nivelul din anul precedent, pe fondul unei creșteri a consumului cu 10%, până la 545 de tone. Cererea pentru lingouri a crescut cu o rată anuală de peste 50%.
     Aurul extras în țară nu poate fi exportat, iar motivul, deși evident, este subliniat în comunicatul de presă al asociației: "Aurul este un produs special cu atribuții duale, de marfă și monedă. Aurul este un pilon fundamental al activelor strategice globale și al sistemului național de rezerve financiare și joacă un rol de neînlocuit în asigurarea stabilității financiare naționale și a securității economice".
     Conform datelor de la WGC, din 2010 băncile centrale s-au transformat din vânzători neți în cumpărători neți de aur. În prima jumătate a anului 2017, cererea venită din partea băncilor centrale a fost de 172,9 tone, după 389,8 tone în întreg anul 2016. Koos Jansen estimează că această cerere vine, aproape în totalitate, de la băncile centrale din China și Rusia.
     Rolul aurului în sistemul financiar al celei mai mari economii din Asia va crește și odată cu lansarea tranzacțiilor pentru contracte futures pe petrol la Shanghai International Energy Exchange. Prețul acestora este stabilit în yuani, cu opțiunea convertibilității în aur. Știrea a apărut în publicația Nikkei Asian Review, unde se arată că noul etalon poate să devină dominant în Asia, în condițiile în care China este cel mai mare importator mondial de petrol.
     Oare această tendință de "remonetizare" a aurului în China pornește doar de la dorința autorităților de a avea o "poliță de asigurare" în fața unei viitoare crize financiare sau face parte din programul de pregătire a noii ordini monetare globale?
     Într-un interviu acordat revistei Gold Investor la începutul acestui an, Alan Greenspan, fost președinte al Federal Reserve, a declarat că "investiția în aur reprezintă acum o formă de asigurare", care "nu trebuie făcută pentru câștigul pe termen scurt, ci pentru protecția pe termen lung".
     Aurul reprezintă moneda globală primordială în opinia lui Greenspan, în condițiile în care "este singura monedă, alături de argint, care nu are nevoie de semnătura unei contrapartide" și "nimeni nu refuză aurul ca plată pentru stingerea unei obligații".
     Fostul președinte al Fed-ului a mai declarat că renunțarea la etalonul monetar aur în prima parte a secolului trecut nu s-a datorat eșecului acestui cadru monetar, ci a fost "un eșec al politicii".
     Reducerea rolului aurului în sistemul monetar global, care a culminat cu eliminarea convertibilității dolarului în aur de către administrația Nixon, a făcut posibilă creșterea accelerată a creditării și atingerea unui grad de îndatorare fără precedent, atât la nivelul sectorului public, cât și a celui privat.
     "Nu am fi ajuns niciodată la această poziție de îndatorare extremă dacă ar mai fi existat etalonul aur, deoarece etalonul aur ar fi oprit derapajul politicilor fiscale", a mai precizat Alan Greenspan.
     Deocamdată nimeni nu pare să știe ce trebuie făcut pentru a ieși din capcana supraîndatorării, iar singura soluție a rămas pornirea tiparniței, astfel încât datoriile să crească și mai mult.
     China a beneficiat până acum de pe urma politicii monetare a marilor bănci centrale, însă utilitatea marginală a angrenării în acest "joc" scade tot mai mult sau poate a devenit deja negativă, iar autoritățile chineze sunt gata să treacă la aplicarea "regulii de aur" din istoria omenirii: cine are aurul face regulile. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  bitcoin o sa scrie pe aur
    (mesaj trimis de anton paul în data de 06.10.2017, ora 11:43)  
 Daca cele doua tari vor pune in opera aceasta revenire la etalonul aur, mecanismul de cotatie aplicabil va fi cel mai subiectiv si netransparent, violent si imprevizibil. Vom avea o noua stea cazatoare de tip Bitcoin. Cantitatea de aur, limitata, va conduce la o criza care o sa depaseasca orice cosmar gandit in aceste momente de acalmie.
 Directia de cautare si gandire a sistemului monetar global trebuie sa gaseasca un nou etalon. Ramane de vazut si care poate fi acela si cand statele vor fi pregatite sa-l imbratiseze.


 
  1.1.   Bitcoinul are decența...  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 07.10.2017, ora 00:06)
 
 ... de a fi „produs” prin rezolvarea unor algoritmi (proces denumit „minerit”).
 Spre deosebire de acesta, valutele „serioase” ies ca ziarul de sub tiparniță, cu zecile de miliarde lunar, astfel încât băncile naționale, de la BCE la FED, pot fi catalogate drept cei mai mari falsificatori din istoria umanității!
 Pe vremuri era stabilit câte grame de aur conținea o unitate monetară - iar mai clar de atât nu văd cum s-ar putea proceda. Chinezii nu reinventează roata, doar revin la ea - după ce s-au trezit că hârtiuțele colorate pe care-s tipăriți usedeiii nu-s bune nici de hârtie igienică, de fapt...


 
Aceeasi sectiune (International)
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs negativ ieri, după publicarea unor date din care rezultă că activitățile de business din zona euro înregistrează cel mai lent ritm de creștere din ultimul...  click să citești tot articolul
23.03.2018
BVB
     * Deal de 12,4% cu titlurile Carbochim
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de o ședință negativă din punctul de vedere al cotațiilor, toți indicii bursei încheind ziua de tranzacționare în scădere.
     Rulajul...  click să citești tot articolul
22.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în scădere
       Volumul înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii de tranzacționare a scăzut la 44,97 milioane de lei (9,64 milioane de euro), sub cel din ședința anterioară, de 46 de milioane de lei....  click să citești tot articolul
22.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând decizia de politică monetară a băncii centrale americane (Fed).
     Titlurile conglomeratului german "Bayer" AG s-au depreciat cu...  click să citești tot articolul
21.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
     * Boromir Ind a ajuns la o deținere de 96,25% din Boromir Prod și poate cere retragerea obligatorie a acționarilor și delistarea de la bursă
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a scăzut la 46,24 milioane de lei (9,91 milioane de euro), sub cel din ședința anterioară, de aproape 55 de milioane de...  click să citești tot articolul
21.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au urmat un curs poztiv ieri, pe fondul deprecierii euro, generată de publicarea unor date dezamăgitoare privind încrederea oamenilor de afaceri din Germania....  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 martie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9196
2.3853
2.9273
3.9936
0.1834
0.6263
0.2147
4.6651
5.3315
1.4900
3.6049
0.2286
0.4864
1.1025
0.0662
0.4571
0.9522
3.7841
0.3203
1.1414
0.5984
0.0582
0.3501
0.2029
2.7405
0.0394
0.1439
1.0303
0.6269
0.1212
163.3202
5.5044
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
22.03.2018
     "The markets are turning into the markets' greatest enemy", wrote an analyst of Goldman Sachs in a note addressed to its customers, according to an article by Bloomberg, and the jump in the VIX volatility index last month "is a symptom of the financial fragility".  click here to read the entire article
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
28.02.2018
REPORT FROM BRUSSELS / EUROPEAN ENERGY COMMISSION:
     * "We prefer dialogue, but we may resort to the European courts as well, if things don't work out"
       The European Commission is encouraging dialogue with the Romanian authorities concerning Emergency Government Ordinance 64 of 2016 concerning the natural gas sector, but if the issues on this matter cannot be resolved, we may resort to the European Court of Justice, European energy commissioner Miguel Arias Canete, said in a meeting in Brussels with the representatives of the Romanian energy sector.  click here to read the entire article
26.02.2018
     The success of Antena 3 is admirable! Dan Voiculescu has once again proved his usefulness, his television has created the somewhat plausible media context for justice minister Tudorel Toader to dare make his proposal for the revocation of Laura Codruța Kovesi as chief-prosecutor of the DNA, despite the extraordinary support that she gets in the country and abroad.  click here to read the entire article
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
.