Electrica Furnizare
CONFERINȚA "Fondurile Europene" - Ediția a IX-a
BURSA 06.10.2017

CĂLIN RECHEA
 
mărește imaginea
CĂLIN RECHEA      Agenția de presă Xinhua a publicat recent o știre care arată că este posibil să asistăm, foarte curând, la o schimbare majoră în clasamentul mondial al rezervelor naționale oficiale de aur.
     Rezervele dovedite ale Chinei au ajuns la 12.100 tone la sfârșitul anului trecut, conform declarațiilor unui oficial al Asociației Aurului din China (China Gold Association, CGA).
     Datele de la World Gold Council (WGC), din septembrie 2017, arată un clasament al rezervelor oficiale de aur în care Statele Unite se află pe primul loc, cu 8.133,5 tone, iar China pe locul al cincilea, dacă se exclude din clasament Fondul Monetar Internațional, cu 1.842,6 tone (vezi graficul).
     Diferența majoră dintre datele de la CGA și WGC poate fi explicată prin discreția autorităților chineze în ceea ce privește modul de raportare a rezervelor de aur. Cele oficiale sunt raportate la intervale de mai mulți ani, iar noile date arată, de obicei, salturi masive ale deținerilor de aur.
     Koos Jansen, analist la BullionStar din Singapore, scrie pe blogul său că "cererea de aur din China este mult mai mare decât cea publicată de WGC".
     "China a fost cel mai mare producător de aur la nivel mondial în ultimii 10 ani, iar în ultimii 4 ani a devenit și cel mai mare consumator", a declarat Zhang Yongtao, vicepreședintele CGA, pentru agenția de știri Xinhua.
     Autoritățile Chineze au încurajat dezvoltarea pieței aurului din țară, iar volumul tranzacțiilor a ajuns la 70.000 de tone în 2016, în timp ce prognozele pentru 2020 indică un volum de 100.000 de tone.
     Într-un comunicat de presă de pe site-ul China Gold Association se arată că producția de aur a Chinei din T1 2017 a fost de 101 tone, iar vicepreședintele organizației a precizat că producția din prima jumătate a anului curent a fost de circa 207 tone, cu 9,8% sub nivelul din anul precedent, pe fondul unei creșteri a consumului cu 10%, până la 545 de tone. Cererea pentru lingouri a crescut cu o rată anuală de peste 50%.
     Aurul extras în țară nu poate fi exportat, iar motivul, deși evident, este subliniat în comunicatul de presă al asociației: "Aurul este un produs special cu atribuții duale, de marfă și monedă. Aurul este un pilon fundamental al activelor strategice globale și al sistemului național de rezerve financiare și joacă un rol de neînlocuit în asigurarea stabilității financiare naționale și a securității economice".
     Conform datelor de la WGC, din 2010 băncile centrale s-au transformat din vânzători neți în cumpărători neți de aur. În prima jumătate a anului 2017, cererea venită din partea băncilor centrale a fost de 172,9 tone, după 389,8 tone în întreg anul 2016. Koos Jansen estimează că această cerere vine, aproape în totalitate, de la băncile centrale din China și Rusia.
     Rolul aurului în sistemul financiar al celei mai mari economii din Asia va crește și odată cu lansarea tranzacțiilor pentru contracte futures pe petrol la Shanghai International Energy Exchange. Prețul acestora este stabilit în yuani, cu opțiunea convertibilității în aur. Știrea a apărut în publicația Nikkei Asian Review, unde se arată că noul etalon poate să devină dominant în Asia, în condițiile în care China este cel mai mare importator mondial de petrol.
     Oare această tendință de "remonetizare" a aurului în China pornește doar de la dorința autorităților de a avea o "poliță de asigurare" în fața unei viitoare crize financiare sau face parte din programul de pregătire a noii ordini monetare globale?
     Într-un interviu acordat revistei Gold Investor la începutul acestui an, Alan Greenspan, fost președinte al Federal Reserve, a declarat că "investiția în aur reprezintă acum o formă de asigurare", care "nu trebuie făcută pentru câștigul pe termen scurt, ci pentru protecția pe termen lung".
     Aurul reprezintă moneda globală primordială în opinia lui Greenspan, în condițiile în care "este singura monedă, alături de argint, care nu are nevoie de semnătura unei contrapartide" și "nimeni nu refuză aurul ca plată pentru stingerea unei obligații".
     Fostul președinte al Fed-ului a mai declarat că renunțarea la etalonul monetar aur în prima parte a secolului trecut nu s-a datorat eșecului acestui cadru monetar, ci a fost "un eșec al politicii".
     Reducerea rolului aurului în sistemul monetar global, care a culminat cu eliminarea convertibilității dolarului în aur de către administrația Nixon, a făcut posibilă creșterea accelerată a creditării și atingerea unui grad de îndatorare fără precedent, atât la nivelul sectorului public, cât și a celui privat.
     "Nu am fi ajuns niciodată la această poziție de îndatorare extremă dacă ar mai fi existat etalonul aur, deoarece etalonul aur ar fi oprit derapajul politicilor fiscale", a mai precizat Alan Greenspan.
     Deocamdată nimeni nu pare să știe ce trebuie făcut pentru a ieși din capcana supraîndatorării, iar singura soluție a rămas pornirea tiparniței, astfel încât datoriile să crească și mai mult.
     China a beneficiat până acum de pe urma politicii monetare a marilor bănci centrale, însă utilitatea marginală a angrenării în acest "joc" scade tot mai mult sau poate a devenit deja negativă, iar autoritățile chineze sunt gata să treacă la aplicarea "regulii de aur" din istoria omenirii: cine are aurul face regulile. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  bitcoin o sa scrie pe aur
    (mesaj trimis de anton paul în data de 06.10.2017, ora 11:43)  
 Daca cele doua tari vor pune in opera aceasta revenire la etalonul aur, mecanismul de cotatie aplicabil va fi cel mai subiectiv si netransparent, violent si imprevizibil. Vom avea o noua stea cazatoare de tip Bitcoin. Cantitatea de aur, limitata, va conduce la o criza care o sa depaseasca orice cosmar gandit in aceste momente de acalmie.
 Directia de cautare si gandire a sistemului monetar global trebuie sa gaseasca un nou etalon. Ramane de vazut si care poate fi acela si cand statele vor fi pregatite sa-l imbratiseze.


 
  1.1.   Bitcoinul are decența...  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 07.10.2017, ora 00:06)
 
 ... de a fi „produs” prin rezolvarea unor algoritmi (proces denumit „minerit”).
 Spre deosebire de acesta, valutele „serioase” ies ca ziarul de sub tiparniță, cu zecile de miliarde lunar, astfel încât băncile naționale, de la BCE la FED, pot fi catalogate drept cei mai mari falsificatori din istoria umanității!
 Pe vremuri era stabilit câte grame de aur conținea o unitate monetară - iar mai clar de atât nu văd cum s-ar putea proceda. Chinezii nu reinventează roata, doar revin la ea - după ce s-au trezit că hârtiuțele colorate pe care-s tipăriți usedeiii nu-s bune nici de hârtie igienică, de fapt...


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Companii-Afaceri, 16:35
     Omul de afaceri Zaharia Groza, care a aterizat forțat, ieri, cu un avion de mici dimensiuni pe un câmp din apropierea comunei Vințu de Jos din județul Alba a decedat, astăzi, la o clinică de specialitate din Târgu Mureș unde fusese transportat, potrivit unei surse din presă.  detalii
Miscellanea, 16:09
     Regele Mihai se află în continuare sub supravegherea permanentă medicilor și urmează tratamentul obișnuit din ultimele luni, anunță Casa Regală, precizând că principesa Maria îi va fi alături, în Elveția, în preajma zilei de naștere.  detalii
Miscellanea, 15:36
     Un număr de 30 de persoane au fost evacuate duminică, dintr-un bloc din Craiova, după ce într-un apartament a izbucnit un incendiu, la fața locului deplasându-se pompierii cu trei autospeciale, iar până la ora transmiterii acestei știri nu erau informații despre persoane rănite, potrivit unei surse din presă.  detalii
Internaţional, 14:46
     Amplasarea sistemului american antirachetă THAAD în Coreea de Sud, care a stârnit proteste în țară și critici din partea Coreii de Nord și a Chinei, a fost finalizată, potrivit DPA.  detalii
Internaţional, 13:29
     Toyota Motor Corp va suspenda luni dimineață operațiunile la toate fabricile sale de asamblare din Japonia, inclusiv cele ale subsidiarelor sale, ca măsură de precauție din cauza apropierii taifunului Lan, a anunțat, duminică, un purtător de cuvânt al grupului auto nipon, citat de Reuters.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.10.2017
BVB
     Ședința din penultima zi de tranzacționare a săptămânii a înregistrat o lichiditate de 32,82 milioane de lei, mai mare decât cea înregistrată miercuri, de 31 milioane de lei, dar sub media zilnică...  detalii
20.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza escaladării tensiunilor politice din Spania.  detalii
19.10.2017
BVB
     * Acțiunile "Aerostar" - avans de aproape 15%, după semnarea memorandumului cu "Raytheon International Defence System" privind înzestrarea armatei cu sisteme Patriot
       Piața Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 31 milioane de lei (6,75 milioane euro), sub media zilnică a acestui an (48,13 milioane...  detalii
19.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  detalii
18.10.2017
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     * Acțiunile "Impact Developer & Contractor" înregistrează un salt de 3,04%
       După evoluția mixtă de luni a indicilor Bursei de Valori București (BVB), ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de creșterea generală a pieței, în contextul unui rulaj de aproape 24...  detalii
18.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au scăzut ieri, în majoritate, în special cele din sectorul auto, din cauza slăbirii cererii din domeniu.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 octombrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0552
2,3507
3,1140
3,9646
0,1788
0,6176
0,2207
4,5975
5,1203
1,4922
3,4365
0,2242
0,4883
1,0831
0,0676
0,4769
1,0615
3,8945
0,2846
1,2299
0,5882
0,0599
0,3443
0,2062
2,7187
0,0386
0,1467
1,0603
0,6125
0,1174
160,3963
5,4940
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.10.2017
AFTER FINDING THAT THE STRATEGY OF RAIFFEISEN BANK WAS DISHONEST
     * Daniel Zamfir: "It has been proven that Raiffeisen has cheated people. There is nothing left to debate"
     * Bogdan Pandelică: "The order for the cessation of the unfair practice of Raiffeisen Bank has been issued, I will sign it in a few days"
       All the banks that have granted CHF loans will be audited by the National Consumer Protection Authority (ANPC), its chairman Bogdan Pandelică, announced yesterday in the Economic Commission of the Senate.  details
18.10.2017
OVIDIU DEMETRESCU, ARBA:
     * The management of the company accepted two applications that were sent in late, for the elections of October 26th, claiming they were submitted "within reasonable delays"
     * "I think that we are embarrassing ourselves, by the mere fact that we were able to interpret the law in such a way", said Ovidiu Demetrescu
     * "Demetrescu: "ASF and BVB should react, in the case of Electrica, if they had a management with a free spirit"
       The directors of "Electrica" (EL) violated the law when accepting the applications backed by the government for the elections of the new management, recorded eight minutes after the deadline from the convening notice, claiming they were submitted "within a reasonable delay", says Ovidiu Demetrescu, the president of the Romanian Association for Good Management (Asociația Română de Bună Administrare - ARBA).  details
16.10.2017
EXCLUSIVE
     * "The US and Saudi Arabia - the main sponsors of terrorism in the world"
     * (Interview with His Excellency, Mr. Hamid Moayyer, ambassador of the Republic of Iran in Romania)
       Donald Trump, the United States president, must decide by October 15th whether or not he will certify if Iran has followed the terms of the nuclear agreement signed in 2015 by Iran and six major western powers.  details
12.10.2017
EARTHLY LAWS, IGNORED ON THE BSE PLANET
     The Bucharest Stock Exchange (BVB), the operator of the Romanian capital market, still stands by the nonsensical claim made by its former CEO Ludwik Sobolewski, that his contract expired on August 21st, but not his mandate.  details
12.10.2017
AT THE INVESTIGATIVE COMMISSION OF THE ACTIVITY OF THE ANRE
     * Sources: PSD has four names for the head of the ANRE
     * Rumored names: Florentin Pandele, mayor of Voluntari, Iulian Iancu, president of the Industries Commission, former prime-minister Sorin Grindeanu and deputy Eugen Nicolicea
       Niculae Havrileț, the president of the National Authority for Regulation in the Energy Sector (ANRE), together with other members of the Regulatory Committee of the ANRE, will arrive before the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE.  details
11.10.2017
RADU CRĂCIUN, APAPR, ABOUT THE INVESTMENT OF PRIVATE PENSION FUNDS IN DIGI, A COMPANY WHICH HAS CRIMINAL ISSUES:
     Mandatory private pension funds which have invested in Digi Communications, the parent company of RCS&RDS, which was indicted on money laundering and offering bribes, have taken this operating risk into account, by offering a lower price in the IPO, Radu Crăciun, member on the Board of Directors of the Romanian Association of Privately Managed Pensions (APAPR).  details
09.10.2017
     President of BURSA Press Group, Florian Goldstein (MAKE), participated, as speaker, on September 26th, at a debate regarding the future of the European Union, in Brussels, at the invitation of Group of the European People's Party.
     The subject of the debate can be synthesized in four questions:
     1. Would it be recommendable for the EU Non-Eurozone States to adopt Euro currency?(...)
     -------------
     Question nr.1 answers given by my fellow citizens are divided, and this summer polemic between the Euro MP Theodor Stolojan and Daniel Daianu (member of the Romanian National Bank Board of Directors) in the financial newspaper BURSA has shaped up the idea we could adopt Euro anytime (given the condition of maintaining the macroeconomic balances), an idea opposed to the one claiming Euro adoption should wait till the convergence criteria would be fulfilled.  details
09.10.2017
UNICREDIT WARNS THAT THE ROMANIAN GOVERNMENT IS REPEATING MANY OF THE MISTAKES THAT HAVE LED TO THE RECESSION OF 2009-2010
     * Vasilescu: "There are many crystal ball readers, even in the banking system"
     * UniCredit estimates that the leu will continue to weaken against the Euro to 4.6-4.7, in the first quarter of 2018, and that the policy rate will increase to 2.5%
       UniCredit Bank analysts are issuing a warning that the Romanian government is repeating many of the mistakes that have led to the recession of 2009-2010. The quoted experts are mentioning both the fiscal policy that is risky for the economy, as well as the fact that the leu will significantly weaken in 2018, and the deficit may increase to 3.7%. Among other things, the UniCredit report issued on Friday predicts an EUR/RON exchange rate of 4.7 and a policy rate of 2.5%, for the beginning of next year.  details
05.10.2017
AFTER BEING FORCED TO MOVE THE BRD NĂSTASE ȚIRIAC TROPHY TOURNAMENT TO BUDAPEST
     * Ilie Năstase: "If I was Țiriac, I would sue Mugur Isărescu"
       PNL senator Daniel Zamfir, president of the Budget Commission in the Senate, a vocal critic of the banking system, of the NBR and of its governor is adamant about bringing up the activity of the NBR from all angles.  details
03.10.2017
     * The BSE may be taken off the watchlist
     * FTSE only noted improvements when it comes to stock lending, while the liquidity requirement has not yet been met
     * Poland, upgraded to the emerging market status
     * Mongolia and Nigeria, removed from the watchlists
       The Bucharest Stock Exchange (BSE) remains a frontier market, for at least a year, after, on Friday night, FTSE Russell did not give promote it.  details
02.10.2017
     * Iulian Iancu: "We shouldn't stand out by being silent in Brussels and be forced to give natural gas to the neighboring countries, by taking it away from our industrial consumers"
     * Emil Calotă: "If we do not take action, the natural gas stored by the Romanian producers will remain unused, because there will be far cheaper imported gas available"
       The National Authority for the Regulation of the Energy Market (ANRE) has asked for the reconsideration of gas storage policies in Romania to be made a priority, Emil Calotă, the vice-president of the ANRE recently said, in the debates in the Industry Commission of the Romania Parliament about the Draft Law concerning the approval of the Government Emergency Ordinance no.64/2016 for the amendment and completion of the Law of Electricity and of natural gas no. 123/ 2012.  details
29.09.2017
LUCIAN ANGHEL:
     We can't expect Romania to be upgraded to the emerging market status right now, BSE president Lucian Anghel said yesterday, as FTSE Russell will publish today its annual classification report.  details
28.09.2017
     Central European Media (CME), the owner of Pro TV, is currently in negotiations to sell the four TV stations it still holds in Central and Eastern Europe, according to Echo 24, which quotes several concerned sources.  details
27.09.2017
     The Romanian Commercial Bank (BCR) is saying for the first time, that the sale of the Cemacon was made at a price of 1 Euro, and the lender stressed that this was done to save the company.  details
26.09.2017
THE CONFERENCE "THE FUTURE OF THE ROMANIAN CAPITAL MARKET" - THE 6TH EDITION/MIRCEA URSACHE, ASF:
     * Cappon, Prodan and Sobolewski yesterday had their interviews for the position of CEO of the BSE
     Ludwik Sobolewski is no longer the CEO of the Bucharest Stock Exchange (BVB), Mircea Ursache, the vice-president of the Financial Oversight Authority (ASF) said yesterday. He added that the ASF has conducted an analysis concerning corporate governance at the BSE.  details
.