BURSA 06.10.2017

CĂLIN RECHEA
 
mărește imaginea
CĂLIN RECHEA      Agenția de presă Xinhua a publicat recent o știre care arată că este posibil să asistăm, foarte curând, la o schimbare majoră în clasamentul mondial al rezervelor naționale oficiale de aur.
     Rezervele dovedite ale Chinei au ajuns la 12.100 tone la sfârșitul anului trecut, conform declarațiilor unui oficial al Asociației Aurului din China (China Gold Association, CGA).
     Datele de la World Gold Council (WGC), din septembrie 2017, arată un clasament al rezervelor oficiale de aur în care Statele Unite se află pe primul loc, cu 8.133,5 tone, iar China pe locul al cincilea, dacă se exclude din clasament Fondul Monetar Internațional, cu 1.842,6 tone (vezi graficul).
     Diferența majoră dintre datele de la CGA și WGC poate fi explicată prin discreția autorităților chineze în ceea ce privește modul de raportare a rezervelor de aur. Cele oficiale sunt raportate la intervale de mai mulți ani, iar noile date arată, de obicei, salturi masive ale deținerilor de aur.
     Koos Jansen, analist la BullionStar din Singapore, scrie pe blogul său că "cererea de aur din China este mult mai mare decât cea publicată de WGC".
     "China a fost cel mai mare producător de aur la nivel mondial în ultimii 10 ani, iar în ultimii 4 ani a devenit și cel mai mare consumator", a declarat Zhang Yongtao, vicepreședintele CGA, pentru agenția de știri Xinhua.
     Autoritățile Chineze au încurajat dezvoltarea pieței aurului din țară, iar volumul tranzacțiilor a ajuns la 70.000 de tone în 2016, în timp ce prognozele pentru 2020 indică un volum de 100.000 de tone.
     Într-un comunicat de presă de pe site-ul China Gold Association se arată că producția de aur a Chinei din T1 2017 a fost de 101 tone, iar vicepreședintele organizației a precizat că producția din prima jumătate a anului curent a fost de circa 207 tone, cu 9,8% sub nivelul din anul precedent, pe fondul unei creșteri a consumului cu 10%, până la 545 de tone. Cererea pentru lingouri a crescut cu o rată anuală de peste 50%.
     Aurul extras în țară nu poate fi exportat, iar motivul, deși evident, este subliniat în comunicatul de presă al asociației: "Aurul este un produs special cu atribuții duale, de marfă și monedă. Aurul este un pilon fundamental al activelor strategice globale și al sistemului național de rezerve financiare și joacă un rol de neînlocuit în asigurarea stabilității financiare naționale și a securității economice".
     Conform datelor de la WGC, din 2010 băncile centrale s-au transformat din vânzători neți în cumpărători neți de aur. În prima jumătate a anului 2017, cererea venită din partea băncilor centrale a fost de 172,9 tone, după 389,8 tone în întreg anul 2016. Koos Jansen estimează că această cerere vine, aproape în totalitate, de la băncile centrale din China și Rusia.
     Rolul aurului în sistemul financiar al celei mai mari economii din Asia va crește și odată cu lansarea tranzacțiilor pentru contracte futures pe petrol la Shanghai International Energy Exchange. Prețul acestora este stabilit în yuani, cu opțiunea convertibilității în aur. Știrea a apărut în publicația Nikkei Asian Review, unde se arată că noul etalon poate să devină dominant în Asia, în condițiile în care China este cel mai mare importator mondial de petrol.
     Oare această tendință de "remonetizare" a aurului în China pornește doar de la dorința autorităților de a avea o "poliță de asigurare" în fața unei viitoare crize financiare sau face parte din programul de pregătire a noii ordini monetare globale?
     Într-un interviu acordat revistei Gold Investor la începutul acestui an, Alan Greenspan, fost președinte al Federal Reserve, a declarat că "investiția în aur reprezintă acum o formă de asigurare", care "nu trebuie făcută pentru câștigul pe termen scurt, ci pentru protecția pe termen lung".
     Aurul reprezintă moneda globală primordială în opinia lui Greenspan, în condițiile în care "este singura monedă, alături de argint, care nu are nevoie de semnătura unei contrapartide" și "nimeni nu refuză aurul ca plată pentru stingerea unei obligații".
     Fostul președinte al Fed-ului a mai declarat că renunțarea la etalonul monetar aur în prima parte a secolului trecut nu s-a datorat eșecului acestui cadru monetar, ci a fost "un eșec al politicii".
     Reducerea rolului aurului în sistemul monetar global, care a culminat cu eliminarea convertibilității dolarului în aur de către administrația Nixon, a făcut posibilă creșterea accelerată a creditării și atingerea unui grad de îndatorare fără precedent, atât la nivelul sectorului public, cât și a celui privat.
     "Nu am fi ajuns niciodată la această poziție de îndatorare extremă dacă ar mai fi existat etalonul aur, deoarece etalonul aur ar fi oprit derapajul politicilor fiscale", a mai precizat Alan Greenspan.
     Deocamdată nimeni nu pare să știe ce trebuie făcut pentru a ieși din capcana supraîndatorării, iar singura soluție a rămas pornirea tiparniței, astfel încât datoriile să crească și mai mult.
     China a beneficiat până acum de pe urma politicii monetare a marilor bănci centrale, însă utilitatea marginală a angrenării în acest "joc" scade tot mai mult sau poate a devenit deja negativă, iar autoritățile chineze sunt gata să treacă la aplicarea "regulii de aur" din istoria omenirii: cine are aurul face regulile. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  bitcoin o sa scrie pe aur
    (mesaj trimis de anton paul în data de 06.10.2017, ora 11:43)  
 Daca cele doua tari vor pune in opera aceasta revenire la etalonul aur, mecanismul de cotatie aplicabil va fi cel mai subiectiv si netransparent, violent si imprevizibil. Vom avea o noua stea cazatoare de tip Bitcoin. Cantitatea de aur, limitata, va conduce la o criza care o sa depaseasca orice cosmar gandit in aceste momente de acalmie.
 Directia de cautare si gandire a sistemului monetar global trebuie sa gaseasca un nou etalon. Ramane de vazut si care poate fi acela si cand statele vor fi pregatite sa-l imbratiseze.


 
  1.1.   Bitcoinul are decența...  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 07.10.2017, ora 00:06)
 
 ... de a fi „produs” prin rezolvarea unor algoritmi (proces denumit „minerit”).
 Spre deosebire de acesta, valutele „serioase” ies ca ziarul de sub tiparniță, cu zecile de miliarde lunar, astfel încât băncile naționale, de la BCE la FED, pot fi catalogate drept cei mai mari falsificatori din istoria umanității!
 Pe vremuri era stabilit câte grame de aur conținea o unitate monetară - iar mai clar de atât nu văd cum s-ar putea proceda. Chinezii nu reinventează roata, doar revin la ea - după ce s-au trezit că hârtiuțele colorate pe care-s tipăriți usedeiii nu-s bune nici de hârtie igienică, de fapt...


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 09:49
TĂRICEANU DESPRE POZIȚIA COMISIEI DE LA VENEȚIA:
     
     Opinia Comisiei de la Veneția cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justiției din România este una "extrem de subțire" care, fiind una preliminară, nici nu trebuia făcută publică, a declarat ieri președintele Senatului și al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, relatează Agerpres.  click să citești tot articolul
Internaţional, 09:31
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis în apreciere.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 09:24
     Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata, un indicator al afacerilor dintre firmele din sectorul de comerț, a crescut în mai cu 10,6%, serie brută, față de aceeași lună a anului trecut, ritm scăzut față de cel din aprilie, arată datele publicate astăzi de Institutul Național de Statistică (INS).  click să citești tot articolul
Politică, 08:44
Toader despre raportul Comisiei de la Veneția:
     Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat, astăzi, referindu-se la raportul Comisiei de la Veneția pe legile justiției, că este un raport intermediar, care poate fi completat, iar dacă ministerul va fi solicitat să participe la redactarea poziției României pe acest subiect, pentru a fi trimisă comisiei, va contribui.  click să citești tot articolul
Internaţional, 07:49
     Președintele american, Donald Trump, a descris Uniunea Europeană ca fiind unul dintre cei mai mari "dușmani" ai săi într-un interviu acordat înaintea summit-ului cu președintele rus, Vladimir Putin, scrie The Guardian.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
16.07.2018
BVB
     * Avans de 0,27% pentru BET-NG
     
     Ultima ședință de tranzacționare a săptămânii de la Bursa de Valori București (BVB) s-a încheiat în teritoriul pozitiv din punctul de vedere al cotațiilor, opt...  click să citești tot articolul
16.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs pozitiv vineri, în condițiile în care investitorii și-au îndreptat atenția către rezultatele financiare anunțate de băncile din SUA.  click să citești tot articolul
13.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile societăților listate la bursele europene au înregistrat, ieri, o ușoară redresare față de ziua anterioară, când investitorii aveau temeri legate de escaladarea războiului comercial dintre...  click să citești tot articolul
13.07.2018
BVB
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii, a fost de 16,19 milioane de lei, atât sub cel din ședința...  click să citești tot articolul
12.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au scăzut semnificativ ieri, pe fondul escaladării războiului comercial dintre SUA și China.  click să citești tot articolul
12.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat un volum de tranzacționare de 64,27 milioane de lei, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, peste cel din ședința...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 13 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9568
2.3821
3.0381
3.9900
0.1797
0.6249
0.2239
4.6589
5.2601
1.4350
3.5602
0.2397
0.4912
1.0764
0.0643
0.4492
0.8249
4.0064
0.2999
1.0319
0.5979
0.0585
0.3539
0.2103
2.6998
0.0395
0.1528
1.0907
0.6298
0.1202
159.9299
5.6195
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.