TEST DE STRES SUPLIMENTAR PENTRU CEA MAI MARE BANCĂ DIN GERMANIA
BURSA 17.04.2018

Călin Rechea
 
mărește imaginea
Călin Rechea      Se pare că valoarea asigurărilor venite din partea autorității monetare a zonei euro cu privire la stabilitatea sis­temului bancar nu este prea mare.
     Dacă ar fi fost, i s-ar fi cerut unui bănci sis­temice de talia Deutsche Bank să evalueze costurile unui "scenariu de criză", care implică și lichidarea diviziei de investiții a băncii?
     O știre din cotidianul Suddeutsche Zeitung (SZ), preluată și de Reuters, arată că măsura luată de BCE este prima de acest fel în ceea ce privește o bancă europeană majoră.
     "Probabil că alegerea DB nu este o coincidență", scrie SZ, deoarece "este considerată una dintre cele mai riscante bănci din lume din cauza modelului său complex de afaceri".
     Autoritatea de supraveghere din cadrul BCE dorește să afle cum vor fi afectate capitalizarea băncii și portofoliul de derivate financiare în condițiile lichidării unei divizii a instituției financiare.
     După cum mai scrie SZ, scenariul suplimentar aplicat Deutsche Bank, pe lângă testele de stres obișnuite, se numește "evaluarea costului de lichidare", iar unul dintre obiectivele sale principale îl reprezintă "determinarea capacității DB a-și elimina din structură divizia de investiții, fără a fi nevoie de garanții guvernamentale sau de bani de la bugetul statului".
     Noul test de stres impus celei mai mari bănci din Germania vine pe fondul pierderilor mari acumulate în ultimii ani, iar SZ subliniază că noul test de stres impus de BCE nu reprezintă o pregătire pentru eventualul faliment al băncii.
     În perioada 2015 - 2017, Deutsche Bank a înregistrat o pierdere cumulată de circa 8,9 miliarde de euro, în condițiile în care pierderea netă de anul trecut a fost de 735 de milioane de euro. Venitul net din dobânzi a scăzut, în același interval, cu 22,1%, până la 12,38 miliarde de euro.
     Din iulie 2015, de când John Cryan a preluat postul de director general, acțiunile DBK au scăzut cu 58% până la numirea recentă a noului director general, Christian Sewing (vezi graficul).
     O problemă majoră o reprezintă portofoliul de derivate financiare al băncii, care a crescut în 2017 până la o valoare noțională de 48,26 trilioane de euro, de la 42,9 trilioane în anul precedent, în timp ce valoarea netă de piață a rămas relativ neschimbată, la circa 20,2 miliarde de euro.
     Valoare noțională a derivatelor care au la bază rata dobânzii a crescut până la 39,4 trilioane de euro în 2017, de la 34,5 trilioane în anul anterior.
     Articolul din Suddeutsche Zeitung amintește că riscurile asociate portofoliului de derivate financiare sunt foarte dificil de evaluat, în condițiile în care o parte semnificativă a acestuia nu este tranzacționată pe piață.
     Instrumentele financiare bilanțiere și extrabilanțiere ale băncii sunt împărțite în 3 nivele, conform cerințelor IFRS, după cum se arată în raportul anul al băncii pentru 2017.
     Instrumentele de nivel 3 sunt evaluate pe baza unor modele interne și a unor ipoteze referitoare la date de piață care nu sunt direct observabile. În cazul DB, activele de nivel 3 includ derivate complexe OTC (n.a. over-the-counter), obligațiuni cu un grad ridicat de structurare, instrumente ABS fără lichiditate, anumite obligațiuni municipale și o mare parte a creditelor imobiliare comerciale.
     Cotidianul din Munchen subliniază că "Deutsche Bank nu are în prezent niciun plan pentru lichidarea diviziei de tranzacționare și investiții, deoarece acesta ar fi un pas înapoi față de strategia curentă, construită pe prezența globală, în condițiile unei divizii mari de investiții". În plus, "mișcarea ar fi ris­cantă și foarte costisitoare, pe fondul unor costuri de ordinul miliardelor de euro aferente plăților compensatorii pentru circa 10.000 de angajați".
     Stuart Graham, co fondator și partener la Autonomous Research, scria în septembrie 2017, într-o notă adresată clienților, că Deutsche Bank ar putea să se afle într-o situație dincolo de posibilitatea unor acțiuni de remediere. Bloomberg a preluat analiza și concluzia lui Graham, unul dintre cei mai reputați analiști bancari, care arată că "este nevoie de un boom miraculos la nivelul tranzacțiilor cu obligațiuni" pentru a exista speranța redresării.
     "Dacă luăm în considerare elementele fundamentale pentru succesul unei bănci - încrederea, bilanțul solid, tehnologia și oamenii - Deutsche Bank pare să se afle într-o formă foarte slabă", arăta Stuart Graham în urmă cu câteva luni, când și-a exprimat și neîncrederea în capacitatea conducerii de atunci de a depăși criza.
     Acum piețele și agențiile de rating așteaptă detalii cu privire la planurile noii conduceri, în condițiile în care și poziția președintelui consiliului de supraveghere, Paul Achleitner, se clatină serios, pe fondul "manevrelor" pe care le-a făcut pentru înlocuirea conducerii executive.
     Autoritățile de la Berlin și-au declarat recent susținerea pentru programul de restructurare al băncii și pentru prezența sa pe piețele internaționale în calitate de bancă universală.
     Speranțele au fost foarte mari când John Cryan a fost adus la conducerea gigantului bancar din Germania. Și atunci se aștepta miracolul.
     Acum a venit rândul lui Christian Sewing să facă minuni și să încerce salvarea unui nume care va fi mereu asociat cu manipularea piețelor financiare, pe fondul susținerii necondiționate oferite de autoritățile de la Berlin. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.07.2018
BVB
     * Circa 64% din rulaj, dat de transferurile cu acțiunile Romgaz
     
     Toți indicii Bursei de Valori București (BVB) au înregistrat scăderi, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii,...  click să citești tot articolul
20.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza evoluțiilor sectorului minier, afectat de declinul cotațiilor metalelor.
     Titlurile grupului minier global "Anglo American" Plc s-au depreciat...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, majoritatea cotațiilor terminând ziua în scădere, pe fondul...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv, ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.
     Titlurile producătorului suedez de echipamente de rețea "Ericsson" AB s-au...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BET-FI, SINGURUL INDICE ÎN SCĂDERE
     Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au cunoscut aprecieri moderate, în ședința de tranzacționare de ieri, pe fondul unui volum de numai 26,2 milioane de lei, sub valoarea...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au avut o evoluție mixtă ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele anunțate de corporațiile listate.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9496
2.3800
3.0322
4.0037
0.1798
0.6245
0.2243
4.6549
5.2150
1.4325
3.5498
0.2403
0.4866
1.0777
0.0632
0.4490
0.8298
4.0128
0.2985
1.0420
0.5919
0.0581
0.3520
0.2108
2.7028
0.0395
0.1514
1.0925
0.6294
0.1199
156.9985
5.6105
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.