CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 14.03.2018

Călin Rechea
 
Călin Rechea      Parlamentul European a votat recent, în unanimitate, declanșarea unei anchete pentru clarificarea acuzațiilor de abuz de putere la nivelul Comisiei Europene.
     Acest pas a fost determinat de numirea lui Martin Selmayr, șeful de cabinet al lui Jean-Claude Juncker, în funcția de secretar general al Comisiei Europene printr-o procedură lipsită de transparență.
     Europarlamentarul belgian Philippe Lamberts l-a acuzat pe Selmayr că "se îndreaptă către o centralizare autoritară", conform unui articol de pe site-ul publicației Euobserver, în timp ce comisarul pentru buget, Gunther Oettinger, a răspuns că acuzațiile sunt nefondate.
     Pentru Jean Quatremer, un jurnalist francez care scrie despre politica europeană pentru Liberation din 1990, ceea ce s-a întâmplat la nivelul Comisiei Europene este, pur și simplu, "o lovitură de palat".
     Într-un articol din publicația britanică The Spectator, Quatremer descrie "uimitoarea acaparare a puterii de către Martin Selmayr", care a început în 21 februarie prin convocarea jurnaliștilor acreditați la o conferință de presă susținută de Jean-Claude Juncker.
     Președintele CE a anunțat numirea lui Selmayr în postul de secretar general al instituției, deși Alexander Italianer, fostul secretar general, nu și-a anunțat plecarea sau intenția de a demisiona.
     Jean Quatremer mai arată că jurnaliștii prezenți au fost uimiți de ceea ce se întâmpla, însă "totul a devenit clar: Selmayr a preluat controlul și toți oponenții au fost concediați", iar Juncker "a înmânat eurocratului său favorit cheile casei europene".
     A urmat apoi un comunicat trimis de Selmayr către personalul CE în noua sa calitate, unde se arată că "func­ționarii publici trebuie să fie inima și sufletul Comisiei", o afirmație despre care Quatremer spune că "reduce rolul celor 28 de comisari la cel de simplu figurant".
     Într-o conversație cu un comisar prezent la ședința în care a fost avansat Martin Selmayr, care a dorit să-și păstreze anonimatul, jurnalistul francez a aflat că acesta a fost numit, inițial, în postul de secretar general adjunct, care era vacant. După aceasta, președintele CE a anunțat că secretarul general, olandezul Alexander Italianer, și-a prezentat demisia.
     "A fost uluitor. Am fost martorii unei acaparări îndrăznețe și impecabil pregătite a puterii", i-a mai declarat comisarul european lui Jean Quatremer.
     Pe marginea unui alt articol din Financial Times dedicat lui Martin Selmayr, "Rasputin of Brussels raises hackles among EU staff" (n.a. "Ras­putinul din Bruxelles ridică sângele în cap personalului UE"), un cititor, care spune că a lucrat o vreme la Comisia Europeană într-o poziție destul de înaltă, scrie că "instituția are mare nevoie de o conducere clară și fermă", deoarece "fiecare comisar complota în mod constant pentru mai multă influență și putere".
     Interesul acestor comisari, după cum mai arată cititorul FT, nu este cel european, ci interesul unor grupuri de lobby din țara pe care o reprezintă sau, pur și simplu, interesul personal.
     Din aceste motive, fostul angajat al CE consideră că "Selmayr trebuie aplaudat pentru ordinea pe care o impune și forțarea tuturor să se alinieze".
     Motivul pentru care Martin Selmayr a acționat așa de rapid, în condițiile în care mandatul lui Jean-Claude Juncker se încheie în toamna anului viitor, ar putea să fie, în opinia lui Quatremer, evitarea descoperirii "complotului", însă, la fel de bine, poate fi și "dorința lui Selmayr de a acționa de pe acum pentru a găsi un înlocuitor lui Juncker, cel puțin la fel de docil".
     Numele "norocosului" pare să fie Michel Barnier, actualul conducător al echipei europene care negociază condițiile ieșirii Marii Britanii din UE. Jurnalistul francez scrie că "doar mulțumită patronajului lui Selmayr acesta a ajuns negociator șef", fiind considerat de Selmayr și "candidatul ideal pentru postul de președinte al CE, deoarece Barnier este slab, maleabil și compatibil cu Macron".
     În ceea ce privește tăcerea comisarilor în fața acestei "lovituri", jurnalistul francez o pune pe seama "pachetelor de tranziție" oferite comisarilor care își încheie mandatul. În prezent acestea reprezintă circa două treimi din salariul de bază și pot fi acordate timp de doi ani, adică o sumă totală de aproape 325 de mii de euro, în condițiile în care "pachetul" lunar este de circa 13.500 euro.
     După cum scrie Quatremer, noul secretar general al CE a propus extinderea perioadei de acordare a pachetelor de tranziție până la 3 sau chiar 5 ani, alături de alte beneficii cum ar fi mașină cu șofer și asistenți personali, iar toate "indemnizațiile" sunt scutite de la impozitare.
     Suplimentarea pachetelor financiare pentru comisarii care își încheie mandatul a fost caracterizată drept "fake news" de către comisarul Gunther Oettinger, conform unei știri de la Euobserver.
     Din noua sa poziție, Selmayr nu va fi doar șeful celor 30.000 de angajați ai Comisiei Europene, ci "va avea acces direct la conversațiile liderilor europeni", după cum scrie Financial Times, și "nu va fi un simplu funcționar care ia notițe".
     Un oficial UE a declarat pentru FT că Selmayr "are acum controlul asupra întregii Comisii", în condițiile în care criticii săi consideră că "inflamează în mod inutil tensiunile dintre capitalele europene".
     În ciuda declarațiilor oficiale ale reprezentanților Comisiei Europene, care susțin că au fost respectate toate procedurile în numirea lui Martin Selmayr, parlamentarii europeni sunt foarte nemulțumiți.
     Sven Giegold, un europarlamentar din Germania și unul dintre cei care au propus deschiderea anchetei în cazul numirii lui Selmayr, a declarat pentru Financial Times că "secretul din jurul numirii reprezintă un risc potențial pentru reputația Uniunii".
     "Selmayrgate distruge toată credibilitatea UE în calitate de campion al integrității și transparenței în administrația publică", a declarat și europarlamentarul olandez Sophie in 't Veld, după cum scrie Bloomberg.
     Oare la ce fel de reputație s-a referit Giegold, când un alt oficial european a precizat că pe holurile CE circulă o glumă, deloc amuzantă pentru cetățenii europeni, conform căreia "nu viitorul președinte își va alege echipa, ci Martin va alege viitorul președinte"?
     Financial Times mai scrie că parlamentarii olandezi au cerut explicații propriului guvern cu privire la circumstanțele numirii lui Martin Selmayr în funcția de secretar general al CE, iar mai mulți europarlamentari au trimis o sesizare către Avocatul Poporului din UE.
     Despre Selmayr, care este "alintat" cu porecle precum Rasputin, Machiavelli sau Monstrul, Euobserver mai scrie că "este bun la manipularea regulilor în favoarea sa, dar cu respectarea literei lor", conform declarației unui oficial al CE.
     Prezent în fața Parlamentului European pentru a da explicații, comisarul Oettinger nu a reușit decât să-i supere și mai tare pe europarlamentari. "Domnule Oettinger, ne consideri idioți", a fost reacția doamnei Sophie in 't Veld.
     Conform deciziei unanime a PE, responsabilitatea anchetei a revenit Comitetului pentru Controlul Bugetului, iar Jean Quatremer scrie că europarlamentarii vor vota luna viitoare o rezoluție pe baza rezultatelor anchetei. Se poate ajunge până la punerea sub supraveghere a Comisiei Europene sau la refuzul aprobării execuției bugetare, care înseamnă căderea lui Juncker.
     Oare va reuși Parlamentul European să oprească "lovitura de palat" de la Comisia Europeană? Dacă nu, perspectivele sunt deosebit de sumbre pentru ceea ce a mai rămas din "democrația" europeană, deoarece "Selmayr nu mai răspunde acum în fața nimănui", după cum mai scrie Jean Quatremer în The Spectator, și se află foarte aproape de a deveni "alfa și omega Comisiei Europene". 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 14.03.2018, ora 16:24)  
 E abuz de putere sau coruptie?


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 14.03.2018, ora 16:35)
 
 E Liviu Dragnea.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 14.03.2018, ora 20:38)
 
 Dragnea vorbește în clar despre reformarea Securității. Cum să nu-l înfierați pe toată propaganda?


 
Aceeasi sectiune (International)
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Miscellanea, 17:58
     Peste 150 de persoane au protestat astăzi în fața Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, cerând demisia ministrului Justiției Tudorel Toader, suspendat din funcția de rector al universității în perioada mandatului de la minister.  click să citești tot articolul
Internaţional, 17:14
     Mii de croați au participat sâmbătă la un protest în capitala Zagreb împotriva Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (cunoscută și sub numele de Convenția de la Istanbul), după ce guvernul a trimis parlamentului spre ratificare acest document, criticat pentru că ar amenința valorile tradiționale prin favorizarea căsătoriilor homosexuale și acceptarea unui așa-numit al treilea gen, relatează agențiile AFP, Reuters și EFE.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 16:35
     Mai multe instituții publice din Capitală, dar și organizații marchează sâmbătă ''Ora Pământului''.
     Administrația Prezidențială se alătură, pentru al patrulea an consecutiv, campaniei "Earth Hour" - Ora Pământului.  click să citești tot articolul
Internaţional, 16:06
     Anchetatorii francezi încercă astăzi să stabilească circumstanțele atentatului jihadist comis vineri în sud-vestul țării de un atacator care a fost doborât după ce a ucis patru persoane, printre care un jandarm omagiat ca erou, relatează AFP.  click să citești tot articolul
Internaţional, 15:34
     Fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont ar putea fi arestat în Finlanda după ce autoritățile finlandeze au primit un mandat internațional pentru reținerea lui, emis de Spania, scrie Reuters.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs negativ ieri, după publicarea unor date din care rezultă că activitățile de business din zona euro înregistrează cel mai lent ritm de creștere din ultimul...  click să citești tot articolul
23.03.2018
BVB
     * Deal de 12,4% cu titlurile Carbochim
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de o ședință negativă din punctul de vedere al cotațiilor, toți indicii bursei încheind ziua de tranzacționare în scădere.
     Rulajul...  click să citești tot articolul
22.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în scădere
       Volumul înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii de tranzacționare a scăzut la 44,97 milioane de lei (9,64 milioane de euro), sub cel din ședința anterioară, de 46 de milioane de lei....  click să citești tot articolul
22.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând decizia de politică monetară a băncii centrale americane (Fed).
     Titlurile conglomeratului german "Bayer" AG s-au depreciat cu...  click să citești tot articolul
21.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
     * Boromir Ind a ajuns la o deținere de 96,25% din Boromir Prod și poate cere retragerea obligatorie a acționarilor și delistarea de la bursă
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a scăzut la 46,24 milioane de lei (9,91 milioane de euro), sub cel din ședința anterioară, de aproape 55 de milioane de...  click să citești tot articolul
21.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au urmat un curs poztiv ieri, pe fondul deprecierii euro, generată de publicarea unor date dezamăgitoare privind încrederea oamenilor de afaceri din Germania....  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 martie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9196
2.3853
2.9273
3.9936
0.1834
0.6263
0.2147
4.6651
5.3315
1.4900
3.6049
0.2286
0.4864
1.1025
0.0662
0.4571
0.9522
3.7841
0.3203
1.1414
0.5984
0.0582
0.3501
0.2029
2.7405
0.0394
0.1439
1.0303
0.6269
0.1212
163.3202
5.5044
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
22.03.2018
     "The markets are turning into the markets' greatest enemy", wrote an analyst of Goldman Sachs in a note addressed to its customers, according to an article by Bloomberg, and the jump in the VIX volatility index last month "is a symptom of the financial fragility".  click here to read the entire article
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
28.02.2018
REPORT FROM BRUSSELS / EUROPEAN ENERGY COMMISSION:
     * "We prefer dialogue, but we may resort to the European courts as well, if things don't work out"
       The European Commission is encouraging dialogue with the Romanian authorities concerning Emergency Government Ordinance 64 of 2016 concerning the natural gas sector, but if the issues on this matter cannot be resolved, we may resort to the European Court of Justice, European energy commissioner Miguel Arias Canete, said in a meeting in Brussels with the representatives of the Romanian energy sector.  click here to read the entire article
26.02.2018
     The success of Antena 3 is admirable! Dan Voiculescu has once again proved his usefulness, his television has created the somewhat plausible media context for justice minister Tudorel Toader to dare make his proposal for the revocation of Laura Codruța Kovesi as chief-prosecutor of the DNA, despite the extraordinary support that she gets in the country and abroad.  click here to read the entire article
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
.