CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 13-20 SEPTEMBRIE
BURSA 22.09.2017

ANDREI IACOMI
 
mărește imaginea
     *  Dragoș Mesaroș, "Goldring": "Probabil, mulți investitori care vând acțiuni din componența BET cumpără titluri ale emitenților din BET-FI"
       În contextul unei evoluții negative a principalului indice al Bursei de Valori București, BET, care s-a depreciat cu 1,52%, în raport cu moneda euro, în ultima săptămână (perioada 13-20 septembrie), indicele societăților de investiții financiare, BET-FI, a urcat cu 2,38%, reprezentând singurul coș de acțiuni dintre cei analizați, care a crescut, în această perioadă.
     Domnul Dragoș Mesaroș, director de tranzacționare în cadrul societății de brokeraj Goldring, ne-a trasmis că, în opinia sa, deprecierea BET este dată de scăderea prețului acțiunilor unora dintre cei mai importanți emitenți ce fac parte din componența indicelui.
     Brokerul de la Goldring a spus: "Indicele BET a fost tras în jos, îndeosebi, de scăderea acțiunilor OMV Petrom (SNP). Aceasta a fost cauzată de oferta făcută de Fondul Proprietatea (FP) privind vânzarea de acțiuni la compania petrolieră, pentru a face rost de numerarul necesar în vederea răscumpărărilor pe care le face.
     Practic, investitorii știau că va avea loc înstrăinarea pachetului de acțiuni, dar nu se cunoștea prețul. Din acest motiv, mulți au vândut masiv înaintea anunțului privind finalizarea tranzacției, ceea ce a dus la o scădere mare a cotației.
     Și alți emitenți ce compun BET s-au depreciat, cel mai important, ca pondere în componența indicelui fiind Banca Transilvania (TLV)".
     Trebuie precizat că titlurile TLV și SNP sunt sunt printre cele mai reprezentative acțiuni ale indicelui, ieri, ponderile acestora în BET fiind 19,99%, respectiv 14,04%.
     În legătură cu evoluția BET-FI, analistul de la Goldring a evidențiat rulajul în creștere consemnat de emitenții acestui indice, punctând că, probabil, mulți investitori care vând acțiuni ale companiilor aparținând indicelui BET intră în societăți din componența indicelui financiar.
     Dragoș Mesaroș a apreciat: "Pe de altă parte, în ultima perioadă se observă o lichiditate în creștere pentru BET-FI. Dacă la începutul anului volumul tranzacțiilor realizate cu emitenții indicelui financiar rar depășea 10% din valoarea totală a transferurilor realizate prin bursă, acum e de circa 20-25%. Practic, aproape în fiecare zi SIF-urile se află în primele zece companii tranzacționate. Probabil că, în acest moment, mulți investitori care vând acțiuni din componența BET cumpără titluri ale emitenților din BET-FI, aceștia fiind atrași, în special, de discount-ul mare al SIF-urilor față de activul net și de rezultatele financiare pozitive ale acestor societăți.
     De altfel, indicele societăților financiare se găsește de ceva vreme pe un trend ascendent".
     Pe data de 20 septembrie, după închiderea ședinței de tranzacționare, Franklin Templeton Investment Management Ltd. UK Sucursala București, în calitate de Administrator de Investiții al FP, anunța că a vândut printr-o ofertă de plasament privat accelerat, a unui număr de 1,454 miliarde de acțiuni SNP, echivalentul a 2,56% din societate, la prețul de 0,275 lei/titlu.
     În aceeași zi, acțiunile societății petroliere au închis la prețul unitar de 0,285 lei, în scădere cu 2,4%.
     Din cadrul indicelui BET-FI, cea mai mare apreciere a fost realizată, în intervalul 13-20 septembrie, de acțiunile SIF Banat-Crișana (SIF1), care au urcat cu 8,52%, în raport cu moneda euro.
     Miercuri, 20 septembrie, titlurile SIF1 au urcat cu 0,2%, fiind transferate 901.722 de unități, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 535.000 de acțiuni.
     Referitor la BET, cea mai bună evoluție din componența sa a fost consemnată de titlurile FP, al căror preț a urcat cu 0,35% în raport cu moneda euro, în intervalul precizat.
     Pe 20 septembrie, cotația societății a crescut tot cu 0,35%, fiind transferate 699.874 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 4,45 milioane de unități.
     De altfel, titlurile FP sunt singurele acțiuni din cadrul principalului indice al pieței autohtone care s-au apreciat în intervalul menționat, acestea având și ponderea cea mai mare în BET, de 20,36%.
     Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a scăzut cu 0,95%, în perioada menționată, raportat la moneda euro.
     Din componența acestuia, cel mai bine s-au comportat acțiunile SIF1, a căror pondere în indicele extins este de 3,61%.
     Topul celor mai rentabile acțiuni de la BVB este condus de titlurile Petrolexportimport (PEI), a căror apreciere a fost, în intervalul 13-20 septembrie, de 11,99% în raport cu moneda euro.
     Miercuri, 20 septembrie, prețul acțiunilor PEI a urcat cu 12%, pe fondul tranzacționării unei singure acțiuni.
     Poziția a doua a acestui clasament este ocupată de titlurile SIF1, podiumul fiind completat de acțiunile SIF Moldova (SIF2), a căror apreciere a fost de 4,17%, în raport cu moneda euro.
     Topul fondurilor de investiții, în perioada 12-19 septembrie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, cu o apreciere de 2,74%.
     Pe locul al doilea al podiumului s-a situat FDI iFond Conservator, ce a înregistrat o creștere de 1,47%, în timp ce poziția a treia a fost ocupată de titlurile FDI Audas Piscador, care au urcat cu 1,24%.
     Depozitele bancare în lei au avut un randament de 0,03%, în intervalul de timp 13-20 septembrie, în timp ce depozitele în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada menționată.
     Cotația aurului a scăzut cu 1,68%, iar cursul monedei naționale în raport cu moneda europeană s-a depreciat cu 0,01%, în intervalul de timp precizat.
     Prețul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 0,47%, în perioada 13-20 septembrie.
     Conform CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a prețurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 11:00, criptovaluta se tranzacționa în apropierea nivelului de 3.245 euro (aproximativ 14.923 lei, la cursul de schimb de joi, de 4,5987 lei, pentru un euro).
     Tot ieri, la ora menționată, capitalizarea de piață a criptomonedei era de aproape 54,3 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com". 

     *  Precizare:
     Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacțiilor. Piața AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiții.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Investitii Personale)
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8 IANUARIE - 15 IANUARIE
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 IANUARIE - 11 IANUARIE
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 IANUARIE - 10 IANUARIE
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 DECEMBRIE 2017 - 9 IANUARIE 2018
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 DECEMBRIE 2017 - 8 IANUARIE 2018
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 DECEMBRIE 2017 - 5 IANUARIE 2018
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 16:39
     Tensiunile au crescut sâmbătă în taberele de refugiați din Bangladesh unde se află sute de mii de membri ai grupului etnic de musulmani Rohingya, înainte de repatrierea acestora în Myanmar, de unde au fugit din cauza violențelor armatei, scrie Reuters.  click să citești tot articolul
Politică, 14:50
     Ședința Comitetului Executiv Național al PSD este convocată, luni, de la ora 16,00, pentru a stabili componența noului Executiv condus de premierul desemnat Viorica Dăncilă, potrivit unor surse politice.  click să citești tot articolul
Internaţional, 14:21
     Bombardamentele turce în regiunea Afrin din nordul Siriei s-au soldat ieri cu zece morți, majoritatea civili, au acuzat milițiile kurde care controlează zona  click să citești tot articolul
Miscellanea, 14:00
     Polițiștii au aplicat 6.800 de sancțiuni contravenționale, au constatat 627 de infracțiuni și au reținut 350 de permise de conducere în ultimele 24 de ore.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 13:23
     BGP INC., CHINA NATIONAL PETROLEUM CORPORATION HEBEI SUCURSALA BUCURESTI, a fost înregistrată la Registrul Comerțului la finalul anului trecut, potrivit informațiilor publicate în Monitorul Oficial. Domeniul principal de activitate constă în activități de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică legate de acestea. GUO ZHONGWEI este împuternicitul sucursalei.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.01.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de ieri, prin volumul mare înregistrat de acțiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), de...  click să citești tot articolul
19.01.2018
BURSELE DIN LUME / DATORITĂ REZULTATELOR COMPANIILOR
     Acțiunile de pe piețele din Europa au crescut ușor ieri, după recordurile consemnate în ziua anterioară pe Wall Street. Sectorul tehnologic a avut cele mai importante câștiguri, în baza...  click să citești tot articolul
18.01.2018
BVB
     * Deal de peste 9 milioane de lei cu titluri "Banca Transilvania"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, printr-o evoluție pozitivă atât în ceea ce privește cotațiile...  click să citești tot articolul
18.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Titlurile societăților listate în Europa au scăzut ieri, după ce companii printre care "Burberry Group" Plc și "Skanska" AB au raportat rezultate financiare dezamăgitoare.  click să citești tot articolul
17.01.2018
BVB
     * Transferuri de 10,5 milioane de lei cu acțiuni "Banca Transilvania"
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 38,87 de milioane de lei, peste cel din ședința precedentă, de 28,5 milioane de lei, dar sub valoarea medie...  click să citești tot articolul
17.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, exportatorii din regiune fiind impulsionați de deprecierea euro.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 ianuarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3.0446
2.3834
3.0592
3.9727
0.1834
0.6259
0.2144
4.6614
5.2814
1.5077
3.4322
0.2250
0.4843
1.1167
0.0671
0.4742
1.0030
3.7984
0.3121
1.1846
0.5937
0.0596
0.3565
0.2042
2.7707
0.0393
0.1323
1.0341
0.6265
0.1191
163.0820
5.4816
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
18.01.2018
AFTER THE ROW CONCERNING THE AMENDMENT OF THE REFERENCE FOR THE NATURAL GAS ROYALTY
     * Liberal senator Daniel Zamfir accused former prime-minister Mihai Tudose of sacking ANRM president Gigi Dragomir, for issuing an order which updated the methodology for the calculation of the royalty for natural gas, to match the market price
       The Romanian Association for Oil Exploration and Production (ROPEPCA) yesterday denied, in a press release, the "grave and unjustified" accusations made against the Romanian producers of natural gas, "accusations which concern the alleged insufficient payment of natural gas royalties", which it says are "being discussed in public increasingly often".  click here to read the entire article
17.01.2018
     The first hike of the policy rate in the last ten years, by 0.25 percentage points, is too small and has come too late to have a significant effect on inflationary expectations.  click here to read the entire article
17.01.2018
     Unless something happens to cause us to hurry, by this Friday, or by Monday-Tuesday at the latest, we will be able to say: "Now we've seen everything!" For a historic first time, Romania will have a woman as a prime-minister!  click here to read the entire article
10.01.2018
     * Sources: Dan Pazara is leaving together with Mariana Gheorghe
     * Christina Verchere has been appointed for the remaining part of Mariana Gheorghe's term, namely until April 16th, 2019
       The Supervisory Board of OMV Petrom yesterday appointed Christina Verchere as president of the Directorate and CEO of OMV Petrom, replacing Mariana Gheorghe.  click here to read the entire article
20.12.2017
     The red spot on the white paper becomes greenish, but maintains it's shape, when you move your eyes to the empty part.  click here to read the entire article
19.12.2017
     Approximately 700 magistrates from several courts and prosecutor offices in the country have gathered yesterday on the steps of the Bucharest Court of Appeal.  click here to read the entire article
18.12.2017
     * The Secretary General of the European Federation of Journalists has pledged to support with all his strength, the efforts of FAIR-MediaSind to halt the politicians' attacks on the independence of Romanian journalists
       The political assault on the freedom of the press in Romania, through the amendment of the laws of justice by the coalition in power, was one of the main issues today in the meeting of the Social Dialog Commission of the European Commission, which was attended, on behalf of Romania, Leonard Pădureț, president of the FAIR - MediaSind Culture and Mass Media Federation, together with executive president Cristi Godinac.  click here to read the entire article
14.12.2017
EXCLUSIVE:
     * "We need real and rational policy from the international community and not political tricks"
     * (Interview with his Excellency, Mr. Fuad Kokaly, the Ambassador of Palestine in Bucharest)
       The UN stated it was "extremely concerned over the risks of a violent escalation of the situation" after the decision of Donald Trump to unilaterally recognize Jerusalem as the capital of Israel, in a reunion of the Security Council in which the United States have appeared more isolated than ever, according to AFP.  click here to read the entire article
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  click here to read the entire article
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  click here to read the entire article
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  click here to read the entire article
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  click here to read the entire article
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  click here to read the entire article
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  click here to read the entire article
.