CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 24-31 AUGUST
BURSA 04.09.2017

ANDREI IACOMI
 
mărește imaginea
     *  "Tensiunile geo-politice și volatilitatea crescută - alte elemente cu impact asupra evoluției metalului prețios"
     *  Aerostar, în topul randamentelor bursiere, după anunțul că se va ocupa de mentenanța avioanelor F16
       Beneficiind de aprecieri în majoritatea zilelor din intervalul 24-31 august, cotația aurului a marcat o creștere de 0,74% față de moneda europeană, în perioada menționată.
     De asemenea, în raport cu dolarul, prețul metalului prețios a depășit, în acest interval de timp, rezistența (nivel de preț ce acționează ca o potențială barieră în fața creșterii cotației) situată în jurul valorii de 1.300 de dolari/unice.
     Potrivit analiștilor societății Admiral Markets, creșterea prețului metalului prețios din ultima perioadă a avut la bază un cumul de factori.
     Aceștia ne-au transmis: "Pe de o parte, corelația pozitivă a aurului cu perechea EUR/USD (peste nivelul +80), denotă faptul că apetitul scăzut vizavi de dolar a reprezentat un factor determinant în această apreciere.
     Pe de altă parte, tensiunile geo-politice și creșterea volatilității din ultima perioadă au determinat o mare parte din investitori să apese butonul de risk-off (n.r. risk-on, risk-off, se referă la schimbările survenite în activitatea investițională ca răspuns la percepția legată de riscul mediului economic global) și să se refugieze către active investiționale mai sigure, așa cum este și aurul".
     Totodată, în opinia analiștilor, un element important în ceea ce privește evoluția viitoare a metalului prețios este dat de menținerea cotației acestuia peste fosta rezistență, acum devenită suport (nivel de preț ce acționează ca o potențială barieră în fața scăderii acestuia) de la nivelul de 1.300 de dolari/uncie.
     Echipa Admiral Markets ne-a mai spus: "Consolidarea peste nivelul tehnic și psihologic de 1300 de dolari pe uncie ar putea păstra perspectivele pozitive pe termen scurt pentru aur".
     Trecând la piața locală, topul celor mai rentabile acțiuni de la Bursa de Valori București (BVB) este condus de acțiunile Aerostar (ARS), a căror apreciere a fost de 20,97%, în raport cu moneda euro.
     În perioada menționată, cea mai mare creștere a titlurilor ARS, de 14,84%,a fost consemnată pe data 30 august, în contextul apariției știrii că societatea ce activează în domeniul industriei aeronautice se va ocupa de repararea avioanelor F-16 achiziționate din Statele Unite. Volumul înregistrat a fost de 88.667 de titluri, cu mult peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 6.000 de unități.
     Joi, 31 august, cotația ARS s-a depreciat cu 0,23%, fiind transferate 53.137 de acțiuni.
     Locul al doilea în topul randamentelor de la BVB a revenit acțiunilor Armătura (ARM), care au urcat cu 13,45% , iar poziția a treia a fost ocupată de titlurile Electroputere (EPT), a căror apreciere a fost de 12,7%, în intervalul de timp precizat.
     Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii listate la BVB, a coborât, în perioada 24-31 august, cu 3,6%, în raport cu moneda euro.
     Dintr-o perspectivă tehnică, principalul indice al pieței de acțiuni autohtone s-a înscris pe un trend descendent atât pe termen scurt cât și pe termen mediu, cotația BET situându-se sub mediile mobile simple de 20 de zile și de 50 de zile (media mobilă reprezintă un instrument tehnic de identificare a trendului, perioada de 20 de zile fiind asociată cu un orizont de timp scurt, iar cea de 50 de zile cu termenul mediu).
     Din componența acestuia, cea mai bună evoluție au avut-o titlurile Conpet (COTE), a căror apreciere a fost de 2,47%, în perioada menționată.
     Pe data de 31 august, acțiunile COTE s-au depreciat cu 0,2%, pe fondul unui volum de 5.067 de acțiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de aproape circa 2.760 unități.
     Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a urcat cu 1,14%, raportat la moneda euro, reprezentând singurul coș de acțiuni dintre cei analizați care a urcat în intervalul de timp menționat.
     Spre deosebire de indicele BET, indicele financiar se găsește, din punct de vedere tehnic, pe o tendință ascendentă atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu, cotația situându-se peste media mobilă simplă de 20 de zile, care se află deasupra celei de 50 de zile, ambele având panta ascendentă.
     Cea mai bună evoluție din componența indicelui BET-FI a fost consemnată, în intervalul 24-31 august, de acțiunile SIF Moldova (SIF2), care s-au apreciat cu 2,41%, în raport cu moneda europeană.
     Joi, 31 august, titlurile SIF2 au urcat cu 0,18%, fiind transferate 1,73 milioane de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare de aproximativ 240.000 de unități.
     Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a scăzut cu 2,91%, în perioada 24-31 august, raportat la moneda euro.
     Din cadrul acestuia, cea mai bună evoluție au avut-o acțiunile Impact Developer & Contractor (IMP), a căror cotație a crescut cu 5,19%, în intervalul de timp menționat.
     Pe data de 31 august, titlurile companiei ce activează în domeniul imobiliar au crescut cu 1,34%, fiind transferate 61.569 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproape 105.000 de unități.
     Trebuie menționat că ponderea acțiunilor IMP în indicele extins este de doar 0,25%.
     Clasamentul fondurilor de investiții, în perioada 23-30 august, este condus de titlurile FDI Audas Piscador, cu o apreciere de 2,55%.
     Pe locul al doilea, în acest top, s-a situat FDI Piscador Equity Plus, ce a înregistrat o creștere de 0,7%, în timp ce poziția a treia a fost ocupată de titlurile FDI Star Next, care au urcat cu 0,47%.
     Depozitele bancare în euro au avut un randament de 0,02%, în intervalul de timp 24-31 august, în vreme ce cursul monedei naționale în raport cu cea europeană s-a depreciat cu 0,04%, în intervalul de timp precizat.
     Prețul criptovalutei Bitcoin, raportat la euro, a crescut cu 8,08%, în perioada 24-31 august.
     Conform CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a prețurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 10:00, criptomoneda se tranzacționa în apropierea nivelului de 4.000 euro (aproximativ 18.378 lei, la cursul de schimb de vineri, de 4,5945 lei, pentru un euro).
     Tot vineri, la ora menționată, capitalizarea de piață a monedei digitale era de 65,32 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com". 

     * Precizare:
     Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacțiilor. Piața AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiții.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Investitii Personale)
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8 IANUARIE - 15 IANUARIE
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 IANUARIE - 11 IANUARIE
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 IANUARIE - 10 IANUARIE
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 DECEMBRIE 2017 - 9 IANUARIE 2018
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 DECEMBRIE 2017 - 8 IANUARIE 2018
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 DECEMBRIE 2017 - 5 IANUARIE 2018
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Strategia Naţională Anticorupţie, 14:47
UPDATE
     * ACTUALIZARE 16:06 Olguța Vasilescu, despre dosarul lui Ionel Arsene: "Un nou abuz al DNA împotriva unui lider PSD!"
     Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, spune că decizia de punere în libertatea a președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, este una normală și susține că dosarul acestuia este o "mizerie", " un nou abuz al DNA împotriva unui lider PSD", potrivit News.ro.
     --------
     Președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, Ionel Arsene, a fost plasat, astăzi, sub control judiciar, pentru trafic de influență, printr-o decizie a magistraților Tribunalului Bacău, potrivit Agerpres.  click să citești tot articolul
Politică, 17:29
LUDOVIC ORBAN:
     Emiterea Ordinului ANAF nr. 4140/2017 din data de 29 decembrie 2017 reprezintă o sfidare și o bătaie de joc la adresa a peste 600 de mii de români, care au descoperit după sărbători că au noi obligații fiscale într-o lună de zile, a declarat Ludovic Orban, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 17:13
     Producătorul de energie Nuclearelectrica (SNN), care operează centrala nucleară din Cernavodă, a anunțat că duminică, începând cu ora 07:30, va reduce cu 27% (circa 200 MWh) puterea Unității 2 "în vederea asigurarii condițiilor de lucru pentru remedierea unui defect incipient la unul din sistemele de proces ale părții clasice a Unității 2.  click să citești tot articolul
Internaţional, 16:57
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în creștere.  click să citești tot articolul
Macroeconomie, 16:50
      Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat astăzi că a colectat 214,95 miliarde lei în 2017 și a realizat programul prevăzut de legea bugetului, în condițiile în care planul de încasări pentru anul trecut a fost de 214,37 miliarde lei, potrivit News.ro  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.01.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de ieri, prin volumul mare înregistrat de acțiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), de...  click să citești tot articolul
19.01.2018
BURSELE DIN LUME / DATORITĂ REZULTATELOR COMPANIILOR
     Acțiunile de pe piețele din Europa au crescut ușor ieri, după recordurile consemnate în ziua anterioară pe Wall Street. Sectorul tehnologic a avut cele mai importante câștiguri, în baza...  click să citești tot articolul
18.01.2018
BVB
     * Deal de peste 9 milioane de lei cu titluri "Banca Transilvania"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, printr-o evoluție pozitivă atât în ceea ce privește cotațiile...  click să citești tot articolul
18.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Titlurile societăților listate în Europa au scăzut ieri, după ce companii printre care "Burberry Group" Plc și "Skanska" AB au raportat rezultate financiare dezamăgitoare.  click să citești tot articolul
17.01.2018
BVB
     * Transferuri de 10,5 milioane de lei cu acțiuni "Banca Transilvania"
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 38,87 de milioane de lei, peste cel din ședința precedentă, de 28,5 milioane de lei, dar sub valoarea medie...  click să citești tot articolul
17.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, exportatorii din regiune fiind impulsionați de deprecierea euro.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 ianuarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3.0446
2.3834
3.0592
3.9727
0.1834
0.6259
0.2144
4.6614
5.2814
1.5077
3.4322
0.2250
0.4843
1.1167
0.0671
0.4742
1.0030
3.7984
0.3121
1.1846
0.5937
0.0596
0.3565
0.2042
2.7707
0.0393
0.1323
1.0341
0.6265
0.1191
163.0820
5.4816
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
18.01.2018
AFTER THE ROW CONCERNING THE AMENDMENT OF THE REFERENCE FOR THE NATURAL GAS ROYALTY
     * Liberal senator Daniel Zamfir accused former prime-minister Mihai Tudose of sacking ANRM president Gigi Dragomir, for issuing an order which updated the methodology for the calculation of the royalty for natural gas, to match the market price
       The Romanian Association for Oil Exploration and Production (ROPEPCA) yesterday denied, in a press release, the "grave and unjustified" accusations made against the Romanian producers of natural gas, "accusations which concern the alleged insufficient payment of natural gas royalties", which it says are "being discussed in public increasingly often".  click here to read the entire article
17.01.2018
     The first hike of the policy rate in the last ten years, by 0.25 percentage points, is too small and has come too late to have a significant effect on inflationary expectations.  click here to read the entire article
17.01.2018
     Unless something happens to cause us to hurry, by this Friday, or by Monday-Tuesday at the latest, we will be able to say: "Now we've seen everything!" For a historic first time, Romania will have a woman as a prime-minister!  click here to read the entire article
10.01.2018
     * Sources: Dan Pazara is leaving together with Mariana Gheorghe
     * Christina Verchere has been appointed for the remaining part of Mariana Gheorghe's term, namely until April 16th, 2019
       The Supervisory Board of OMV Petrom yesterday appointed Christina Verchere as president of the Directorate and CEO of OMV Petrom, replacing Mariana Gheorghe.  click here to read the entire article
20.12.2017
     The red spot on the white paper becomes greenish, but maintains it's shape, when you move your eyes to the empty part.  click here to read the entire article
19.12.2017
     Approximately 700 magistrates from several courts and prosecutor offices in the country have gathered yesterday on the steps of the Bucharest Court of Appeal.  click here to read the entire article
18.12.2017
     * The Secretary General of the European Federation of Journalists has pledged to support with all his strength, the efforts of FAIR-MediaSind to halt the politicians' attacks on the independence of Romanian journalists
       The political assault on the freedom of the press in Romania, through the amendment of the laws of justice by the coalition in power, was one of the main issues today in the meeting of the Social Dialog Commission of the European Commission, which was attended, on behalf of Romania, Leonard Pădureț, president of the FAIR - MediaSind Culture and Mass Media Federation, together with executive president Cristi Godinac.  click here to read the entire article
14.12.2017
EXCLUSIVE:
     * "We need real and rational policy from the international community and not political tricks"
     * (Interview with his Excellency, Mr. Fuad Kokaly, the Ambassador of Palestine in Bucharest)
       The UN stated it was "extremely concerned over the risks of a violent escalation of the situation" after the decision of Donald Trump to unilaterally recognize Jerusalem as the capital of Israel, in a reunion of the Security Council in which the United States have appeared more isolated than ever, according to AFP.  click here to read the entire article
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  click here to read the entire article
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  click here to read the entire article
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  click here to read the entire article
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  click here to read the entire article
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  click here to read the entire article
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  click here to read the entire article
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  click here to read the entire article
.