Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
BURSA 03.08.2018

 

 

Marius Tița
 
mărește imaginea
     Sigur nu este nici cea mai mare și nici cea mai tare, poate nici cea mai veche și nici cea mai nu știu cum, dar Portobello are toate șansele să fie cea mai vestită piață-târg de vechituri din lume. Sau măcar din Europa. De aceea, vorbind în detaliu despre Portobello omagiem toate piețele, târgurile și brocantele care adună oamenii interesați de viață și societate, cu exprimările lor culturale. În astfel de locuri vine lumea, mai ales la sfârșit de săptămână, să vândă și să cumpere tot felul de obiecte de colecție sau chiar de artă. Trebuie să știi multe despre tot felul de lucruri și istoria lor, să cunoști istorii mari despre lucruri mici și nu neapărat scumpe. Dar frumoase, pe care oamenii pasionați le adună, le colecționează, uneori le restaurează, le pun în context și în evidență, le vând din nou și cumpără altele. Se poate colecționa aproape orice, nu numai timbre și monede-medalii, picturi și sculpturi, mobilier, covoare, sticlărie, bijuterii, bibelouri de diferite forme, cuțite, arme, obiecte militare, dar și soldăței din plumb, bastoane de mers, piese de îmbrăcăminte, obiecte personale, manuscrise și autografe, aparate foto, aparate de măsură, jucării diverse, ochelari și monocluri, corpuri de iluminat și cu siguranță nu le-am spus pe toate și mulți dintre citititori ar putea completa lista cu propriile experiențe sau cu cele ale unui prieten.
     Londonezul Portobello și-a luat numele de la o fermă agricolă ce funcționa prin zonă cu secole înainte, când nu era nici urmă sau speranță de careuri imobiliare de lux pe acolo. Proprietarul fermei îi dăduse acest nume în amintirea unei lupte celebre în urma căreia britanicii luaseră orașul Puerto Bello din Panama, în 1739, în timpul unui război serios pornit de la faptul că un spaniol îi tăiase urechea unui englez. Asta simplificat, desigur, pentru că lucrurile sunt mai ample dar nu neapărat complicate. În 1729, Marea Britanie îi dăduse voie Spaniei să o caute la vase. Spaniolii făceau asta cu un entuziasm care îi irita pe navigatorii englezi sau chiar îi lăsa fără urechi. După numai doi ani, în 1731, nava britanică Rebecca a fost controlată de nava spaniolă Isabela al cărei șef, numitul Julio Leon Fandino, în urma unui conflict spontan, îi taie cu sabia, dintr-o singură mișcare, urechea unuia dintre marinarii englezi, Robert Jenkins. Povestea riscă să fie uitată, dar nemulțumirea față de înțelegerea cu spaniolii crește, astfel că, peste 7 ani, Jenkins vine cu urechea în mână la Parlament și, pe fondul unei canonade de presă, se ajunge, în anul următor, la război între britanici și spanioli. Puerto Bello este primul succes, răsunător, dar și eficient. A fost urmat, însă, de eșecuri și lipsă de interes, mai ales că cele două puteri se lansează într-un altfel de război, cel pentru tronul austriac. Pacea generală s-a semnat la Aix-la-Chapelle, Aachenul german unde a fost curtea lui Carol cel Mare și unde primul european își doarme somnul de veci, în Dom, într-un copârșeu de aur. Ne-am dus departe, totuși, cu povestea, chiar dacă numele de Războiul urechii lui Jenkins (The War of Jenkins' Ear) a fost creat și s-a impus un secol mai târziu. Să reținem din acest război, pe lângă londonizarea numelui Puerto Bello pentru un loc vestit din capitala britanică, impunerea lui "God save the King" drept imn național-regal și prima participare a unui corp armat american la lupte, chiar în afara țării.
     Până la Victoria, Portobello era un drum printre tarlale, deși era la doi pași de palatul Kensington. Încep construcțiile, vine și calea ferată, iar ferma este cumpărată de călugării dominicani, numiți "călugării negri" sau "black friars" de englezi, care ridică aici St. Joseph's Convent.
     Accesul la această piață de stradă arată ca un ritual: sâmbăta dimineața, dar nu foarte dimineață, că majoritatea sunt turiști care au sărbătorit sfânta zi de vineri, se iese cârduri-cârduri din stația de metrou Notting Hill Gate și se merge, în șir aproape continuu, pe trotuarele înguste, într-o atmosferă de veselie ce nu reușește, totuși, să îl enerveze pe șoferul londonez, unul dintre cei mai calmi din lume, chiar dacă li se sare în față, cum mulți fac, prostiți de căști și mobil sau alte descoperiri pentru care au plecat de acasă. Se fac fotografii, mai ales selfiuri, se râde din orice, se cumpără la întâmplare, rareori fiind vorba de pricepuți capabili de calcule de eficiență.
     Vreo două secole, aici s-au vândut legume, fructe și tot felul de alimente. În timpul celui de al Doilea Război Mondial se dezvoltă oferta și vin celebrii anticari. Nu sunt numai tarabele ocazionale, în Portobello, ci și magazine permanente de obiecte de colecție. Practic, toată săptămâna, inclusiv atunci când nu este plin de turiști de toate limbile pe acolo, se găsesc ceasuri mari și impozante, bijuterii și antichități vechi, chiar din antichitate, numismatică și multe altele, la comercianți cu tradiție de generații în domeniu. Acum, străduța Portobello a rămas un pretext, piața stradală s-a extins până la podul rutier, sub el este un adevărat cartier al aromelor din întreaga lume, mai vine o tranșă de vechituri după care drumul scapă din strânsoarea tarabelor și pleacă spre zonele îndepărtate ale Londrei.
     Portobello este celebru și pentru că a apărut în multe filme. Și reciproca este perfect valabilă: Portobello a apărut în multe filme pentru că este celebru. Cine poate uita povestioara sentimentală care îi aduce pe Hugh Grant și Julia Roberts în Portobello, mai exact în, așa cum spune și titlul filmului, "Notting Hill"? Nu este clar care dintre căsuțele cu fațade colorate este casa norocosului ăla de Hugh Grant, dar librăria sa cu cărți de călătorie, ce frumos!, este bine marcată cu afișele filmului printre tone de suveniruri londoneze în care Portobello excelează. Între o ceartă și o împăcare, timpul lui Hugh Grant trece, anotimp cu anotimp, parcurgând, cât este ecranul de lat, șirul de tarabe din Portobello, în zilele de piață de legume, în cele cu de toate, sau cele de antichități. Duminica este închis peste tot.
     Celălalt frumos celebru al zonei este Paddington, simpaticul și generosul ursuleț vorbitor care vine din junglă tocmai în gara Paddington a Londrei. De fapt, gara cu acest nume nu este departe, este cam același cartier. Știți "Alice's", magazinul de antichități unde ursulețul regăsește urma legendarului explorator englez care îi descoperise, pe el și pe unchiul și mătușa sa de ursulini? Este bine-mersi în Portobello! Acum este și un magazin cu suveniruri cu ursulețul, dar și un fel de sculptură din rășini în care Paddington stă frumușel și își mănâncă un sandwich, din acela britanic, cu felii pătrățoase de pâine între care se zbat și frunze de salată, înecate în sosuri și maioneze. Sunt multe filmele în care a "jucat" Portobello, iar relația cinematografică a început în 1950, cu un film polițist, "The Blue Lamp".
     Târguri de antichități și așa-zise vechituri există în toate marile capitale ale Europei. În Paris sunt multe și sunt o adevărată instituție. Există și la București, ca pe la noi, dar despre asta vom avea timpul necesar să scriem în verile ce au să vină. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Frumos și, pe alocuri, savuros :-)
    (mesaj trimis de Florin în data de 03.08.2018, ora 11:27)  
 Am vizitat și eu acum câțiva ani respectiva zonă și confirm pitorescul ei.
 Autorul vine cu multe istorisiri interesante, dar formularea asta merită reținută: "În 1729, Marea Britanie îi dăduse voie Spaniei să o caute la vase"
 Parca sună a Adrian Năstase și indemnul său către presa vremii :-) :-)


 
Aceeasi sectiune (Investitii Personale)
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11 - 18 SEPTEMBRIE
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 10 - 17 SEPTEMBRIE
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 7 - 14 SEPTEMBRIE
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 SEPTEMBRIE
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 - 10 SEPTEMBRIE
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 31 AUGUST - 7 SEPTEMBRIE
CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 30 AUGUST - 6 SEPTEMBRIE
Piaţa de Capital
     Indicii bursieri europeni au închis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au închis în teritoriu pozitiv, lichiditatea totală fiind de 73,31 milioane de lei (15,7 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 43,4 milioane lei (9,34 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a coborât cu 2,26 bani în fața monedei naționale
     * Francul s-a apreciat la 4,1351 lei
      Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6559 lei pentru moneda europeană, în apreciere cu 0,40 bani, comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6519 lei.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3806
3.0614
4.1351
0.1822
0.6242
0.2206
4.6559
5.2123
1.4386
3.5050
0.2364
0.4852
1.0851
0.0595
0.4496
0.6306
3.9517
0.2773
0.9692
0.5774
0.0547
0.3541
0.2093
2.6455
0.0394
0.1409
1.0759
0.6269
0.1220
153.4508
5.5550
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.