ION RADU ZILIŞTEANU:"Reducerea gradului de îndatorare va scădea preţurile imobilelor"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Reducerea gradului de îndatorare va conduce, probabil, la plafonarea şi chiar la scăderea preţurilor din piaţa imobiliară, este de părere Ion Radu Zilişteanu, doctor în economie.

Afirmaţia domniei sale vine în contextul în care, în ultimele zile, au apărut informaţii în presă potrivit cărora, de la 1 iulie, Banca Naţională a României (BNR) va plafona gradul de îndatorare la un nivel mult mai mic decât în prezent. Conform datelor din mass-media, pentru creditele de consum în lei gradul de îndatorare va fi redus la 25%, iar în cazul împrumuturilor ipotecare cu dobândă variabilă plafoanele vor fi de 40% la lei şi de 30% la valută. Pentru creditele imobiliare în lei cu dobândă fixă, nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 50%, iar pentru cele în valută - de 35%. O serie de bănci dau, acum, credite ipotecare aplicând un grad de îndatorare de 50% până la 70%.

Ion Radu Zilişteanu opinează: "Eventuala măsură a BNR de reducere a gradului de îndatorare este firească, în condiţiile în care indicele ROBOR creşte - şi probabil că ROBOR la 3 luni se va situa la circa 3,5% la finalul anului -, iar inflaţia este mai mare de 5%. Având în vedere că BNR are ca principal obiect de activitate menţinerea stabilităţii preţurilor, va putea să ia o astfel de măsură ca să evite riscurile din 2008, respectiv creşterea gradului creditelor neperformante (NPL).

Astfel, cu acelaşi nivel de venit, persoanele interesate vor contracta mai greu un credit. Având în vedere solvabilitatea mai mică decât până acum, pe piaţa imobiliară probabil că vom avea o plafonare a preţurilor sau chiar o scădere a lor, iar dezvoltatorii se vor orienta la construirea de unităţi locative mai mici, ca să rămână în piaţă, acest lucru urmând să se întâmple cam la jumătatea anului viitor".

Impactul unei astfel de măsuri va fi major, pentru că diferenţele între plafoanele vehiculate şi valorile actuale sunt foarte mari, este de părere Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. În opinia domniei sale, BNR pare că intenţionează să revină la situaţia de dinainte de 2006-2007, când exista un nivel standard al gradului de îndatorare. "Relaxarea normelor de creditare nu a fost de bun augur, se pare, şi probabil că BNR şi-a dat seama de acest lucru şi consideră că este mai bine să avem un grad de îndatorare mai mic", ne-a mai spus domnia sa.

În prezent, reprezentanţii băncilor şi cei ai BNR poartă discuţii pe marginea proiectului Băncii Centrale referitor la plafonarea dobânzilor, care, conform informaţiilor din presă, ar urma să fie aprobat în zilele care urmează.

Conducerea BNR a avertizat încă de la finalul anului trecut cu privire la modul în care a evoluat creditarea la noi.

Zilele trecute, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a publicat un raport referitor la sistemul nostru bancar, în care avertizează atât asupra Programului Prima Casă, precizând că acesta reprezintă un risc semnificativ la adresa stabilităţii financiare şi recomandând adoptarea unor măsuri pentru reducerea garanţiilor acordate de stat, cât şi în ceea ce priveşte împrumuturile ipotecare. Gradul maxim de îndatorare este o măsură de politică macroprudenţială susţinută deschis în raportul FMI.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Depozitarul Central
Cotnari
Flixi
Erfi

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo