IRSN suspectează un accident nuclear în Rusia sau Kazahstan

SORIN LUNGU
Internaţional /

Monitorizare a radiaţiilor (Sursa foto: Facebook/IRSN)

Monitorizare a radiaţiilor (Sursa foto: Facebook/IRSN)

Institutul Francez de Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară (IRSN) suspectează că un accident a avut loc în septembrie la o instalaţie nucleară în Rusia sau Kazahstan, care a cauzat un nor radioactiv în Europa.

Poluarea radioactvă nu a avut impact asupra sănătăţii oamenilor sau asupra mediului în Europa, a subliniat Institutul.

IRSN, aripa tehnică a Autorităţii de Siguranţă Nucleară (ASN), a precizat într-un comunicat că nu poate să indice locul exact al emisiilor de materii radoactive, dar că, potrivit modelizării condiţiilor meteorologice, zona cea mai plauzibilă se află undeva în sudul Uralilor, între lanţul muntos şi Volga.

Această zonă arată că poate fi vorba de Rusia sau Kazahstan, a declarat reprezentantul Institutului.

"Autorităţile ruse au declarat că nu cunosc vreun accident pe teritoriul rus", a declarat pentru Reuters directorul IRSN Jean-Marc Peres, adăugând că Institutul nu a contactat încă autorităţile kazahe, potrivit News.ro.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că nu poate să comenteze imediat, iar autorităţile kazahe sau Ambasada kazahă de la Moscova nu au putut fi contactate.

Peres a declarat că, în ultimele săptămâni, IRSN şi alte institute de siguranţă nucleară din Europa au măsurat niveluri ridicate de ruteniu-106, un nuclid radioactiv rezultat în urma scindării atomilor într-un reactor nuclear şi care nu se găseşte în stare naturală.

IRSN apreciază că a fost emisă în atmosferă o cantitate importantă de ruteniu-106 - între 100 şi 300 de terabequereli - şi că, dacă un accident de această gravitate ar fi avut loc în Franţa, el ar fi antrenat evacuarea sau adăpostirea populaţiei pe o rază de câţiva kilometri în jurul locului accidentului.

Ruteniul 106 probabil că a ajuns în atomsferă dintr-o instalaţie de tratare a combustibilului nuclear sau centru medical nuclear, a apreciat Peres. Din cauza duratei sale de viaţă scurte, ruteniul-106 este folosit în medicina nuceară.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.rowww.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită