Israelul şi Egiptul au încheiat un contract istoric de furnizare de gaze naturale de 15 miliarde de dolari

A.G.
Ziarul BURSA #Companii /

O companie egipteană va cumpăra gaze naturale în valoare de 15 miliarde de dolari din Israel, în conformitate cu două acorduri pe 10 ani anunţate ieri, un contract istoric între cele două state care speră să îşi consolideze legăturile diplomatice, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Companiile Delek Group şi Noble Energy, care conduc fiecare consorţiile care operează zăcămintele offshore de gaze naturale Tamar şi Leviathan din Israel au anunţat că au semnat un acord cu compania energetică egipteană Dolphinus Holdings pentru a-i furniza o cantitate totală de aproximativ 64 miliarde metri cubi de gaze naturale pe parcusul unui deceniu, urmând ca jumătate din această cantitate să provină de la fiecare zăcământ iar veniturile să fie împărţite în mod egal între ele.

Potrivit unui comunicat al grupului energetic israelian Delek, valoarea contractului ar urma să se ridice la 15 miliarde de dolari.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a afirmat că acest contract va aduce miliarde de dolari la bugetul statului şi va "consolida economia noastră şi legăturile regionale". La rândul său, ministrul israelian al Energiei, Yuval Steinitz a apreciat că acesta este cel mai important contract de export semnat cu Egiptul după acordul istoric de pace semnat de cele două state în 1979.

Amplasat la aproximativ 130 de kilometri vest de Haifa, zăcământul offshore de gaze naturale Leviathan a fost descoperit în luna decembrie 2010 şi este programată să înceapă producţia la finele lui 2019. De asemenea, exporturile de la zăcământul Tamar, care a început să producă încă din 2013, ar urma să demareze undeva între a doua jumătate a lui 2020 şi sfârşitul lui 2021.

Firmele Dolphinus şi Delek nu au oferit o dată precisă la care ar urma să înceapă livrările de gaze naturale din Israel spre Egipt, ceea ce înseamnă că mai sunt de rezolvat unele detalii. Una din opţiuni ar fi furnizarea gazelor naturale printr-un gazoduct mai vechi, construit iniţial de Mediterranean Gas (EMG) pentru a livra gaze naturale în sens invers, din Egipt spre Israel. O altă opţiune ar fi utilizarea unei conducte care este în prezent construită în conformitate cu un acord în valoare de 10 miliarde de dolari privind exportul de gaze naturale de la zăcământul Leviathan în Iordania.

Israelul are puţine gaze naturale, dar în ultimii ani a descoperit importante câmpuri de gaze naturale. Aceste rezerve de gaze naturale deschid posibilitatea ca Israelul să pună la punct noi legături strategice în regiune şi chiar să exporte gaze naturale spre Europa.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS