Gala BURSA 2018

ITM: "Majoritatea angajatorilor din ţara noastră a respectat normele privind modificarea salariului brut"

F.A.
Ziarul BURSA #Companii /

ITM: "Majoritatea angajatorilor din ţara noastră a respectat normele privind modificarea salariului brut"

Majoritatea angajatorilor din România (95%), verificată de Inspectoratele Teritoriale de Muncă (ITM), a respectat prevederile legale referitoare la modificarea salariului brut, în contextul transferului contribuţiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat, arată rezultatele oficiale ale unei campanii naţionale, derulată în perioada aprilie - iunie 2018, relatează Agerpres.

Potrivit instituţiei, agenţii ITM au verificat un număr de 10.280 de angajatori, atât din mediul privat, cât şi de la stat.

Astfel, în urma acţiunilor de verificare, s-a constatat că 95% din numărul total al angajatorilor controlaţi au res-pectat prevederile legale din OUG nr. 82/2017, în sensul că, în unităţile în care nu exista încheiat contract sau acord colectiv de muncă a fost iniţiată negocierea colectivă, care este obligatorie pentru punerea în aplicare a legii.

În cadrul acestor controale, inspectorii de muncă au verificat şi modificarea salariului de bază lunar brut (creştere/diminuare) ca urmare a transferării contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, realizată prin încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă sau, în cazul exis-tenţei unui contract colectiv de muncă sau a unui act adiţional la acesta, prin decizie.

Inspectorii au identificat 56 de angajatori la care, prin transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, au rezultat, în luna ianuarie 2018, salarii nete sub nivelul salariului net din decembrie 2017, mai transmite ITM.

De asemenea, din totalul angajatorilor controlaţi, 9992 au respectat prevederile legale în sensul că orice modificare a drepturilor salariale (aşa cum sunt prevăzute în contractul individual de muncă şi contractul colectiv de muncă), care s-a produs de la data intrării în vigoare a noilor prevederi legale şi până la data de 31 martie 2018, trebuia transmisă până la 31 martie 2018, mai arată Inspecţia Muncii, care precizează că au fost aplicate 2017 sancţiuni contravenţionale, din care amenzi în valoare de 51.000 de lei, angajatorilor care nu au respectat prevederile legale (2,8% din numărul total al operatorilor economici verificaţi).

Instituţia mai menţionează: "În acelaşi timp, dintre cei 10.280 de angajatori verificaţi, 10.209 au respectat legea care face referire la stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, începând cu data de 1 ianuarie 2018. Angajatorii care nu au respectat prevederile respective au reprezentat 0,6% din numărul total al angajatorilor controlaţi, fiind aplicate astfel 67 de sancţiuni contravenţionale, dintre care amenzi în valoare de 18.600 lei".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova - cel mai mare proiect de mediu
Cotnari
Metronet
Proactiv Plus
Everest Catering
Vila Timo
Mozart Spirits
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.rowww.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită