Jeffrey Franks: România are nevoie de fonduri tampon care să absoarbă şocurile externe

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA /

Jeffrey Franks: România are nevoie de fonduri tampon care să absoarbă şocurile externe

Situaţia economică a României nu este perfectă, dar trebuie să fie suficient de bună ca să nu devină următoarea victimă a pieţelor financiare "nervoase", a declarat, ieri, Jeffrey Franks, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, în cadrul unei conferinţe organizate de Banca Mondială.

Domnia sa a precizat că, în acest moment, pieţele sunt "nervoase" pentru că se tem de riscurile suverane şi caută ţări vulnerabile, iar atunci când le găsesc "le atacă". Întrebarea este care ţară va fi următoarea care vă cădea, potrivit oficialului FMI.

Jeffrey Franks a adăugat: "România nu este perfectă, dar trebuie să fie suficient de bună, astfel încât criza să lovească o altă ţară. România nu trebuie să fie cea mai vulnerabilă".

Pentru ca ţara noastră să nu fie următoarea ţară vulnerabilă care va cădea, politica economică trebuie să se concentreze pe eliminarea celor mai importante slăbiciuni ale economiei, pe asigurarea unor fonduri tampon ("buffers") prin care sistemul financiar să fie protejat şi pe respectarea strategiei pe termen lung, potrivit domniei sale.

"Trebuie să construim şi să păs-trăm fondurile tampon, de protecţie. Trebuie să construim fonduri tampon în jurul activităţii economice, pentru ca acestea să absoarbă şocurile şi economia să rămână întreagă", a afirmat Jeffrey Franks.

Ţara noastră are deja câteva fonduri tampon, domnia sa referindu-se la rezervele "foarte mari" ale Băncii Naţionale a României, de 30 de miliarde de euro. În plus, Ministerul Finanţelor Publice a construit fonduri tampon care să acopere circa patru luni de nevoi fiscale, a precizat reprezentantul FMI. Un alt fond tampon îl constituie faptul că băncile au o capitalizare de peste 14%, a afirmat Jefrrey Franks, adăugând că şi acordul preventiv cu FMI reprezintă un asemenea fond.

Oficialul FMI a declarat că prima de risc a României este semnificativ mai scăzută decât a altor ţări.

"Intenţia noastră este să îmbunătăţim situaţia României şi mai mult. (...) Pieţele nu se uită numai la vulnerabilităţile de azi, ci şi la gradul de sustenabilitatea în timp", potrivit domniei sale.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS