KLAUS IOHANNIS:"Guvernul să se ocupe mai intens de absorbţia fondurilor UE"

Ziarul BURSA #Fonduri Europene /

Preşedintele Klaus Iohannis a atenţionat, aseară, Guvernul, să se preocupe mai mult de absorbţia fondurilor europene, arătând că România dispune de fonduri UE în valoare de 31 de miliarde de euro, iar din aceşti bani până acum au fost folosiţi 4,9 miliarde de euro, adică 15,8%. "Sunt bani de care putem beneficia, care pot fi folosiţi pentru dezvoltarea României. Ar fi păcat să nu folosim aceşti bani care au fost alocaţi României pentru dezvoltare", a afirmat Iohannis, conform news.ro.

Preşedintele ţării a precizat că perioadele de finanţare sunt construite pe câte şapte ani, ceea ce înseamnă că s-a trecut de jumătatea perioadei şi din 31 de miliarde de euro nu au fost folosite nici măcar 5 miliarde de euro.

"În dorinţa de a prezenta o informare exactă, am căutat cele mai noi date, atât de pe site-urile Guvernului, cât şi al Comisiei Europene. Ultima postare găsită pe vreun site al Guvernului României este din 2 februarie. Acum suntem la jumătatea anului. Nu ştiu de ce Guvernul nu publică date la zi. Unii vor crede că se ascunde ceva, alţii că au avut altă treabă decât să informeze. Pe site-ul CE datele sunt la zi".

El a explicat că fondurile europene se compun din două categorii mari - fondurile de coeziune, care sunt folosite pentru dezvoltare, fondurile care sunt folosite pentru a cofinanţa agricultura şi fonduri mai mici, iar pentru coeziune România are la dispoziţie aproximativ 23 de miliarde de euro din cele 31 de miliarde de euro, bani care pot fi folosiţi pentru autostrăzi, spitale, reabilitarea sau realizarea unor reţele de apă, pentru a dezvolta România.

Iohannis a menţionat: "Din 23 de miliarde de euro, cât putem folosi pentru dezvoltarea României, noi până acum am folosit 2,2 miliarde. Nici măcar o zecime. Şi suntem dincolo de jumătatea perioadei bugetate. Acum, cineva ar putea spune «nu face nimic, lucrăm mai intens şi vom folosi banii». Asta ar însemna să existe proiecte. Dar aflăm că rata de contractare, adică proiecte depuse, acceptate, care pot intra la finanţare, avem doar pentru 40% dintre aceşti bani. Deci, nici măcar pentru jumătate. Este foarte târziu. Atenţionarea mea vine în următorul sens - Guvernul trebuie să se ocupe mai intens, mai mult pentru această chestiune".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS