LA 25 DE ANI DE CARIERĂCuplul Rednic - un show de 100.000 de euro

A consemnat EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Cultură /

Cuplul Rednic - un show de 100.000 de euro

Sorin Constantinescu, producătorul spectacolului: "Urmează să organizăm un alt spectacol în aprilie şi unul în septembrie" 

Interpreţii de muzică populară Cornelia şi Lupu Rednic au împlinit 25 de ani de carieră, ocazie în care au oferit, zilele trecute, un spectacol aniversar impunător, în cadrul căruia, timp de peste patru ore, au cântat artişti de seamă ai muzicii noastre folclorice, acompaniaţi de orchestra Lăutarii din Chişinău, care a fost dirijată de Nicoale Botgros.

Show-ul de la Sala Palatului din Bucureşti a costat în jur de 100.000 de euro, la spectacol fiind prezenţi peste 3.500 de iubitori ai muzicii populare româneşti, după cum ne-a spus Sorin Constantinescu, producătorul spectacolului de gală "Cornelia şi Lupu Rednic - 25 de ani de carieră artistică".

Recent, domnia sa ne-a spus: "O să avem implicaţi în acest eveniment aproximativ 70 de oameni, ca staff. Organizarea spectacolului am început-o la sfârşitul lui noiembrie-începutul lui decembrie. Un spectacol de genul acesta necesită cel puţin patru luni de muncă zilnică, intensă, ca să iasă totul perfect".

Reporter: Aţi organizat, recent, Spectacolul aniversar "Cornelia şi Lupu Rednic - 25 de ani de carieră artistică" - primul eveniment de acest gen la care sunteţi producător. Care au fost obstacolele în organizarea acestui eveniment?

Sorin Constantinescu: În primul rând, Sala Palatului este foarte greu de utilizat ca sală de concerte, pentru că este proiectată ca spaţiu pentru congrese şi sunt o mulţime de lucruri care încurcă, din punct de vedere tehnic. Acustica lasă de dorit, dar la noi, având instalaţie foarte performantă, s-a auzit bine. Din cauza acusticii este nevoie de aparatură mult mai sofisticată, ca să obţii un sonor de calitate.

De asemenea, am avut nevoie de o mulţime de aprobări, de autorizaţii, a trebuit să plătim o serie de taxe - sunt tot felul de asociaţii care spun că protejează artiştii şi care percep taxe - 5%, 2%, 7% din preţul biletelor. Am investit mult mai mulţi bani decât am încasat, dar nu a fost un spectacol în urma căruia să se dorească obţinerea unui profit. De la început am ştiut că va fi aşa, întrucât Cornelia şi Lupu Rednic au dorit o petrecere între prieteni, însă rămâi cu un gust amar când primeşti scrisori de la tot felul de entităţi protejate de lege, în care eşti ameninţat cu poliţia economică dacă nu le dai bani.

Reporter: Cât a costat acest spectacol?

Sorin Constantinescu: Nu am facut un calcul exact, dar cred că în jur de 100.000 de euro. Nu am făcut economie nici la sonorizare, nici la lumini, la nimic. Am avut aproape 80 de artişti, iar 90% dintre ei au fost din provincie si a trebuit să îi cazăm, să le asigurăm masa etc.

Reporter: Câţi spectatori au fost?

Sorin Constantinescu: Au fost în jur de 3.500-3.600 de persoane în sală.

Reporter: Care a fost feedback-ul?

Sorin Constantinescu: Nu aş dori să sune a laudă, pentru că eu sunt organizator şi ar putea să se înţeleagă că mă laud, dar feedback-ul a fost pozitiv. Am un amic care este amator de spectacole folclorice şi care mi-a spus: "Sorin, de pe vremea lui Ceauşescu, de când a avut loc Cântarea Româ-niei, nu am mai participat la un asemenea spectacol amplu". Un alt prieten, care nu merge de obicei la astfel de manifes-tări, mi-a spus că, la un moment dat, s-a uitat la ceas şi şi-a dat seama că nu a simţit când trecuseră două ore şi jumătate. Şi artiştii s-au simţit foarte bine şi mi-au spus că a fost altceva decât un spectacol folcloric obişnuit. A fost, practic, un show.

Reporter: Am observat şi camere de luat vederi. Va fi transmis la TV?

Sorin Constantinescu: Da, intenţionăm să îl difuzăm de Paşte.

Reporter: Veţi continua să organizaţi astfel de spectacole?

Sorin Constantinescu: Vom avea un concert folcloric în 22 aprilie, la sala mică a Palatului Regal, unde va cânta Coral Armonia, Paula Seling, Cornelia Rednic şi Lavinia Chiforiar, iar în septembrie intenţionăm să organizăm un concert de genul "Lăutarii altfel", cu tenori şi soprane. Îmi place acest domeniu, deşi nu este uşor de lucrat cu artiştii, pentru că ei sunt foarte sensibili.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cea mai mare problemă cu care se confruntă organizatorii de spectacole este lipsa unei săli moderne care să permită desfăşurarea unor astfel de evenimente, este de părere Sorin Constantinescu, preşedintele AOCR.

Domnia sa spune că, după ce Sala Palatului va intra în renovare, această problemă se va acutiza. Sorin Constantinescu ne-a spus, recent: "Se simte nevoia unui organizator de evenimente pe piaţa românească. Am fost la câteva spectacole de care am rămas foarte dezamăgit - haos total, sute de oameni la coadă la apă plată, spectatorii nu îşi găseau locurile, iar toate acestea se întâmplă la spectacole cu artişti de seamă. Nu putem să ne batem joc de artişti importanţi la nivel internaţional.

Cred că sunt foarte mulţi intermediari când vine un cântăreţ de afară şi atunci se ridică foarte mult costurile, iar biletele sunt foarte scumpe. Locaţiile sunt foarte, foarte puţine. Noi nu avem o sală modernă, nou construită, la standarde internaţionale, unde să putem organiza spectacole. Nici Sala Polivalentă nu este aşa cum trebuie, nici Teatrul Naţional. Avem nevoie urgentă de o sală unde să fie organizate doar evenimente. De asemenea, sunt tot timpul probleme cu distribuirea de produse alimentare, se adună gunoaie după spectacolele organizate în pieţe, în parcuri, totul este un dezastru".

--------------

La 25 de ani de carieră artistică, Cornelia şi Lupu Rednic au lansat albumul DVD "Maramureş, tărâm de basm", ce cuprinde videoclipuri cu piese muzicale originale, interpretate de duetul Rednic în tradiţie maramureşeană, album considerat de cei doi artişti drept actul lor de maturitate artistică deplină.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.rowww.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită