Conferinta BURSA Codul insolventei 2019Conferinta BURSA Codul insolventei 2019

LA TRIBUNALUL BUCUREŞTISIF Oltenia a pierdut procesul cu BCR

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia, a contestat în instanţă o decizie a acţionarilor BCR.

Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia, a contestat în instanţă o decizie a acţionarilor BCR.

SIF5 Oltenia a pierdut procesul intentat Băncii Comerciale Române (BCR), la Tribunalul Bucureşti, prin care a cerut anularea unei decizii a Adunării Generale a Acţionarilor, din 28 aprilie, prin care banca ar putea dilua participaţia SIF5, de 6,29%, la următoarele majorări de capital.

SIF Oltenia a anunţat, vineri, că instanţa i-a respins acţiunea, dar că poate face apel în 30 de zile.

În luna iunie, SIF5 a informat că hotărârea AGA BCR contestată acorda Comitetului Executiv al băncii competenţa să decidă restrângerea dreptului de preferinţă al acţionarilor pentru majorările de capital în anumite condiţii: "Exclusiv în vederea majorării capitalului social în conformitate cu prevederile art. 5.2, Comitetului Executiv îi este conferită, pentru fiecare din majorările de capital social realizate până la nivelul Capitalului Social Autorizat, competenţa de a decide restrângerea sau ridicarea dreptului de preferinţă al acţionarilor băncii, în conformitate cu legea aplicabilă şi sub condiţia că o astfel de restrângere sau ridicare a dreptului de preferinţă să fie justificată de constrângerile de timp cu privire la implementarea respectivei majorări a capitalului social".

La data respectivă, avocatul Cristian Duţescu ne-a spus că ridicarea dreptului de preferinţă nu poate fi delegată şi este de competenţa Adunării Generale a Acţionarilor, în anumite condiţii.

Potrivit Legii societăţilor comerciale (31/1190), dreptul de preferinţă al acţionarilor poate fi limitat sau ridicat numai prin hotărârea adunării generale extraordinare a acţionarilor: "Consiliul de administraţie, respectiv directoratul, va pune la dispoziţie adunării generale extraordinare a acţionarilor un raport scris, prin care se precizează motivele limitării sau ridicării dreptului de preferinţă. Acest raport va explica, de asemenea, modul de determinare a valorii de emisiune a acţiunilor. Hotărârea va fi luată în prezenţa acţionarilor reprezentând trei pătrimi din capitalul social subscris, cu majoritatea voturilor acţionarilor prezenţi".

În 2011, SIF Oltenia a participat la majorarea de capital a BCR cu 8 milioane de euro şi şi-a păstrat participaţia, în condiţiile în care celelalte SIF-uri au făcut "deal"-uri cu "Erste" ca să iasă de la BCR.

Erste Bank deţine pachetul majoritar de peste 93% din acţiunile BCR şi pare să fie deranjată de prezenţa, în acţionariat, a SIF5, având în vedere decizia AGA din 18 aprilie.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Justitia e cu noi dar pe muzica austriaca. 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Cotnari
Erfi
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocat