Le Monde: "Ţara lui Dracula vampirizează piaţa porumbului"

O.D.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură /

Le Monde: "Ţara lui Dracula vampirizează piaţa porumbului"

Agricultura autohtonă a obţinut şi în acest an rezultate foarte bune. Specialiştii estimează că ţara noastră ar urma să recolteze în acest an între 14,5 şi 15 milioane tone de porumb, mult peste cât va recolta Franţa, 11,8 milioane de tone.

Practic, ţara noastră devine cel mai mare producător european de porumb, potrivit unei estimări a Asociaţiei generale a producătorilor de porumb (AGPM), citată de cotidianul Le Monde, care a imprimat şi o notă uşor istorico-fantastică acestei informaţii: "Agricultorii francezi nu au reuşit să evite puterea românească. Ţara lui Dracula vampirizează piaţa europeană a porumbului sau, cel puţin, o domină... Nu este chiar o surpriză. Gurmanzii ştiu că, dacă polenta (terci din făina de porumb) este apanajul regiunii munţilor Apenini, acest fel de mâncare gustoasă poartă numele de mămăligă în Carpaţi. Dar inves-titorii din România nu se gândesc doar la apetitul compatrioţilor lor. Profitul mare din cerealele galbene este rezultat din export".

Le Monde subliniază că producţia de porumb a Franţei a fost afectată de inundaţiile din primăvară care au întârziat plantarea, căldura din vară a uscat terenurile, dar în ciuda acestor condiţii climatice haotice, sectorul agricol francez a reuşit să limiteze daunele printr-un randament la hectar de 93 de chintale de porumb, o scădere faţă de cele 103 chintale obţinute în 2017, dar trebuie menţionat că anul trecut a fost vorba de o producţie istorică. Conform Agerpres, ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă că vom va fi anul acesta pe primul loc în Uniunea Europeană la producţia de porumb, confirmând tot-odată datele furnizate de publicaţia franceză, fără a oferi cifre exacte: "Ministerul Agriculturii confirmă ceea ce scrie publicaţia franceză. România va fi şi anul acesta pe primul loc la cultura porumbului, însă datele finale le vom furniza la încheierea recoltatului, întrucât, până la această dată, din suprafaţa în-să-mânţată s-a recoltat 87%. Urmează să finalizăm recoltatul porumbului în următoarele săptămâni". La sfârşitul lunii august, Petre Daea declara că ţara noastră a avut anul aces-ta producţii record la grâu, porumb şi floarea-soarelui. În opinia acestuia "România este, rămâne şi va fi una dintre marile puteri cerealiere ale Europei", pentru că are condiţii extraordinare de climă şi sol pentru a realiza randamente mari.

În 2017, ţara noastră a raportat o producţie totală de cereale de aproape 27 de milioane de tone, cu recorduri istorice la grâu, mazăre, orz, floarea-soarelui, soia, porumb, cartofi, struguri şi porumb. Producţia de grâu, secară şi triticale a fost de circa 10 milioane de tone, cu un randament de 4,83 tone la hectar, în timp ce la porumb, recolta "a sărit" la 14,5 milioane de tone, cu o medie aproape 6 tone la hectar. Şi la floarea-soarelui a fost consemnată o producţie record de 3,167 milioane de tone în 2017, cu un randament de 2,72 tone la hectar. Conform datelor statistice, în rândul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), România ocupa, în 2017, primul loc la floarea soarelui (în funcţie de suprafaţa cultivată şi de producţia realizată), locul întâi la porumb boabe în funcţie de suprafaţa cultivată, şi locul doi la producţia realizată, după Franţa.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
BIG FOUR
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS