Legea Bauspar, promulgată de preşedintele Iohannis

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări #Imobiliare /

Legea Bauspar, promulgată de preşedintele Iohannis

Sistemul actualizat de economisire-creditare se va aplica doar clienţilor noi care vor semna contracte după publicarea noii legi în Monitorul Oficial 

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, recent, Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, a anunţat, ieri, Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR), printr-un comunicat de presă.

Comunicatul menţionează că noua lege, care va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial şi se va aplica doar clienţilor noi care vor semna contracte de economisire - creditare (Bauspar) după acea dată.

În ceea ce îi priveşte pe clienţii exis­tenţi ai băncilor pentru locuinţe, aceştia îşi vor continua contractele de economisire - creditare pe baza legii care era în vigoare la data semnării acestora, mai informează ABDLR.

Conform legii adoptate de Parlament, în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) vor modifica în mod corespunzător normele metodologice de aplicare necesare punerii în practică a noii legi.

Un studiu IRSOP arată că 84% dintre proprietarii de locuinţe nu ar fi avut alte surse de finanţare pentru renovarea şi/sau reabilitarea locuinţelor, în afară de veniturile proprii din salarii sau pensii, având nevoie să economisească pentru o perioadă de mai mulţi ani pentru a ajunge la o sumă suficientă pentru proiecte majore de reabilitare/renovare.

Comunicatul citat mai notează: "Sis­temul Bauspar a avut un aport deosebit la reconstruirea Europei încă din anii 1950. Sistemul de economisire creditare a oferit «cadrul de lucru» instituţional pentru a ajuta într-o perioadă în care alte resurse financiare erau limitate sau foarte scumpe. Băncile de locuinţe oferă credite ipotecare cu dobânzi fixe.

Principiile fundamentale ale sistemului de economisire creditare sunt simple. Întâi clientul Bauspar economiseşte, statul susţinând prin intermediul unei prime de stat acest comportament, apoi banca acordă credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienţi care îşi doresc acest lucru şi care sunt eligibili".

Economiilor emergente le este recomandat să susţină dezvoltarea şi extinderea unui astfel de sistem, mai precizează ABDLR.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS