Legume din apă, seră hidroponică de 700.000 de euro

O.D.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură /

Legume din apă, seră hidroponică de 700.000 de euro

O seră hidroponică pentru roşii cherry, care se întinde pe o suprafaţă de peste 2500 de metri pătraţi, a fost realizată în comuna bihoreană Toboliu, printr-un proiect finanţat prin PNDR. Investiţia de peste 700.000 de euro va fi inaugurată vineri, 20 iulie, în prezenţa ministrului Agriculturii, Petre Daea.

Realizată pe o suprafaţă de 2688 metri pătraţi, sera este destinată culturii hidroponice pentru roşiile cherry şi dispune de tehnologie olandeză de ultimă generaţie. Agricultura hidroponică presupune creşterea plantelor în apă şi nu pe sol.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan, a declarat pentru Agerpres că aceasta este o tehnologie tot mai răspândită la scară mondială: "Este într-adevăr o valoare mare care trebuie apreciată, ca şi iniţiativa operatorului, deoarece nu vom mai importa roşii din alte ţări. Ca şi tip de agricultură, este o tehnologie modernă, practicată din ce în ce mai mult pe scară mondială. Din punc­tul meu de vedere, a elimina solul şi a-l înlocui cu vată minerală nu este ceva de lăudat, dar nici de criticat. De fapt, alimentarea plantelor se va face cu substanţe nutritive prin sisteme de distribuţie. Fiecare plantă va avea propriul ei alimentator şi un sistem computerizat va alimenta plantele cu aceste substanţe nutritive, care vor fi metabolizate de plante în vitamine, fitonutrienţi etc. Noi ne-am bucura mai mult pentru sistemul de agricultură tradiţional. Dar este şi acesta un trend nou şi trebuie acordată atenţia cuvenită".

Proiectul "Construire seră, spaţiu tehnic aferent şi dotarea cu echipamente specifice", finanţat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, are o valoare de 704.769 de euro. Potrivit administratorului fermei, Robert Muntean, prin aceste dotări moderne, de ultimă generaţie, sera este unică în vestul ţării noastre.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Intr-o zi, nutrientii aia pot lua alta "forma" genetica astfel incat sa iasa rosii cu gust de pepene, de mango, de caise etc. Vai de noi si trendurile lor !

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  In primul rand e finantat prin PNDR (fionduri europene) nu PNDL (programul Ministerului Dezvoltarii, care da banii pe toate prostiile de proiecte inutile). In al doilea rand, poate e bine sa mentionati si avantajele acestui tip de cultura, ca sa nu se mai scandalizeze cititorii: e vorba de o cultura in mediu controlat, fara risc de imbolnavire a plantelor, fara utilizare de erbicide si pesticide, consum redus de apa fata de cultura traditionala etc.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS