Dezbaterea BURSA ELECTROMOBILITATEA - problematică şi soluţiiDezbaterea BURSA ELECTROMOBILITATEA - problematică şi soluţii

LIVIU DRAGNEA:"Termenul scrisorii de intenţie a CGN pentru Nuclearelectrica ar putea fi prelungit"

V.B.
Companii #Energie /

"Termenul scrisorii de intenţie a CGN pentru Nuclearelectrica ar putea fi prelungit"

Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat ieri, în Shenzhen, China, că Guvernul ar putea decide prelungirea termenului scrisorii de intenţie pe care compania China General Nuclear Power Group (CGN) o are cu Nuclearelectrica (SNN), motivând că negocierile dintre firma chinezească şi autorităţile române sunt în plină desfăşurare şi vizează "cel mai mare proiect de investiţii" al cabinetului Ponta, potrivit Agerpres.

Domnia sa a explicat: "Este, de fapt, vorba de cel mai mare proiect de investiţii pe care îl are Guvernul Victor Ponta ca şi obiectiv. S-a discutat despre stadiul negocierilor dintre această companie şi instituţiile din România, respectiv Nuclearelectrica, Energonuclear, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei şi Ministerul de Finanţe. S-au făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte un mecanism, un pachet de garantare a acestei investiţii. (...) Compania chinezească a avut o scrisoare de intenţie valabilă până în 25 mai. Am convenit împreună că merită să ne gândim serios să prelungim acest termen de 25 mai, pentru că este nevoie şi de discuţii cu partenerii noştri europeni şi, până la urmă, este important să ducem acest obiectiv la capăt".

Oficialul român a adăugat că termenul scrisorii de intenţie ar putea fi prelungit până la sfârşitul anului, menţionând că acest proiect "poate asigura, la momentul finalizării, aproape a cincea parte din necesarul de energie pentru ţara noastră".

Dragnea a mai arătat că negocierile cu CGN vor continua în aprilie în Bucureşti, iar prim-ministrul Victor Ponta urmează să decidă cine va coordona grupul operaţional care se va ocupa de proiect.

"Am convenit împreună ca în România să se realizeze un grup compact, integrat, în care să fie implicate toate ministerele care au competenţe în domeniu, pentru a se purta negocieri foarte eficiente, să fie toţi la aceeaşi masă. Îi voi transmite asta domnului prim-ministru şi Victor Ponta va decide care dintre ministerele respective (Economie, Energie sau Finanţe) vor fi cele care vor coordona operaţional acest grup", a mai spus vicepremierul.

În acest context, oficialii CGN au fost informaţi despre Memorandumul aprobat în Guvern în această săptămână pentru a stimula investiţiile în energie, de peste 1 miliard de euro.

"Memorandumul stabileşte două lucruri importante: elaborarea unei legislaţii care să creeze facilităţi fiscale pentru investiţiile de peste 1 miliard de euro în energie, pe de o parte; pe de altă parte, realizarea unui mecanism, după modelul englezesc, dacă Marea Britanie finalizează negocierile cu Comisia Europeană. Acesta a fost şi unul dintre motivele pentru care am convenit să ne gândim serios la prelungirea termenului de 25 mai, care totuşi nu este foarte departe", a declarat Dragnea.

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea efectuează o vizită de lucru în China în perioada 20-26 martie şi are întâlniri la nivel înalt cu oficiali chinezi pentru a analiza stadiul implementării acordurilor semnate în noiembrie 2013, în timpul vizitei în capitala României a premierului chinez, Li Keqiang.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSustainable Mobility ForumConferinţa CCIB 'Excelena în afaceri. Modelul EFQM – soluţie pentru creşterea competitivităţii'
Cabinet de avocatTMPS