Lumea admiră pentru prima oară o gaură neagră

D.I.
Miscellanea /

Lumea admiră pentru prima oară o gaură neagră

O porţiune rotundă întunecată în mijlocul unui disc strălucitor - o echipă de oameni de ştiinţă a dezvăluit miercuri, pentru prima oară în Istorie, adevărata imagine a unei găuri negre, relatează AFP.

Prezentat în şase conferinţe de presă în întreaga lume, primul monstru cosmic care s-a lăsat capturat a fost surprins în centrul galaxiei M87, la aproximativ 50 de milioane de ani-lumină de Terra.

"O distanţă pe care dacă abia ne-o putem imagina", recunoaşte cercetătorul francez Frederic Gueth, un astronom în cadrul CNRS şi adjunct al directorului Institutului de radioastronomie milimetrică (IRAM), partener de cercetare.

Autorii acestei magnifice aventuri ştiinţifice fac parte dintr-o colaborare internaţională intitulată Event Horizon Telescope (EHT), alcătuită din aproximativ zece radiotelescoape şi observatoare, repartizate pe tot globul, din Europa şi până în sud, trecând prin Chile şi Hawaii.

Combinarea acestor instrumente ca şi cum ar fi mici fragmente ale unei oglinzi uriaşe le-a permis astronomilor să dispună, în timpul câtorva observaţii, de un telesop virtual de mărimea Terrei, cu care "am putea citi, de la New York, un ziar deschis la Paris", precizează cercetătorul.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
BIG FOUR
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS