MACRO NEWSLETTER-04 Ianuarie 2019

Ziarul BURSA #Macroeconomie /

MACRO NEWSLETTER-04 Ianuarie 2019

Creditul acordat rezidenţilor din zona euro şi-a temperat creşterea anuală în noiembrie 2018, până la 2,7%, de la 2,9% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri anuale de 2,2% a creditului guvernamental şi a unui avans de 2,8% a creditului neguvernamental. Creditul acordat gospodăriilor populaţiei şi-a menţinut creşterea anuală la 3,2%, în condiţiile unei creşteri anuale de 6,7% a creditului de consum. Creditul ipotecar şi-a menţinut creşterea anuală la 3,3%, iar creditul acordat companiilor nefinanciare şi-a accelerat creşterea anuală până la 2,9%, de la 2,8% în octombrie 2018.

(Sursa: BCE)

Creditul acordat gospodăriilor din Suedia şi-a temperat creşterea anuală şi în noiembrie 2018, până la 5,7%, de la 5,8% în luna precedentă, în condiţiile în care soldul creditului a ajuns la 3,997 trilioane SEK, pe fondul unei creşteri cu 207 miliarde SEK faţă de luna noiembrie 2017. Creditul ipotecar şi-a temperat creşterea anuală până la 5,8%, de la 5,9% în luna precedentă, şi a ajuns la un sold de 3,276 trilioane SEK, iar creditul de consum şi-a accelerat creşterea anuală până la 8,4%, de la 8,1% în luna anterioară. Creditul acordat companiilor nefinanciare şi-a temperat semnificativ creşterea anuală, până la 6,5%, de la 7,7% în luna precedentă.

(Sursa: SCB)

Preţurile de consum din Belgia şi-au temperat creşterea anuală în decembrie 2018, până la 2,3%, de la 2,8% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,2%, după un avans de 0,2% în luna anterioară. Preţurile alimentelor şi-au temperat creşterea anuală până la 1,3%, de la 1,8% în luna precedentă, în condiţiile unei stagnări lunare, iar preţurile utilităţilor şi-au temperat creşterea anuală până la 4,5%, de la 5,8% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 0,9%.

(Sursa: Statistics Belgium)

Vânzările retail din Marea Britanie au crescut peste aşteptări în noiembrie 2018, cu o rată lunară de 1,4%, după un declin de 0,4% în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 3,6%, de la 2,4% în luna anterioară. Vânzările de produse alimentare şi-au menţinut creşterea anuală la 1,4%, în condiţiile unei stagnări lunare, iar vânzările de produse nealimentare şi-au accelerat creşterea anuală până la 4%, de la 2,4% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 2,2%. Vânzările de combustibil auto au crescut cu o rată anuală de 1,9%, în condiţiile unei creşteri lunare de 3,3%.

(Sursa: ONS)

Încrederea consumatorilor din Olanda a scăzut şi în decembrie 2018, până la cel mai redus nivel din ultimele 28 de luni, pe fondul scăderii aşteptărilor privind situaţia economică. Indicele încrederii a scăzut până la 9, de la 13 în luna precedentă, în condiţiile în care indicele aşteptărilor economice pentru următoarele 12 luni a scăzut cu 10 puncte faţă de luna precedentă, până la 7, iar indicele aşteptărilor privind situaţia financiară a scăzut cu 3 puncte, până la 5 puncte.

(Sursa: CBS)

Preţurile importurilor din Germania şi-au temperat creşterea anuală în noiembrie 2018, până la 3,1%, de la 4,8% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare peste aşteptări, de 1%, după o creştere de 1% în luna anterioară. Preţurile energiei importate au crescut cu o rată anuală de 19,3%, în condiţiile unei scăderi lunare de 7,7%, pe fondul unei creşteri anuale de 12,1% a preţului petrolului. Preţurile importurilor, exclusiv energia, au crescut cu o rată anuală de 1,1%, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,1%. Preţurile exporturilor şi-au temperat creşterea anuală până la 1,7%, de la 2% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,1%.

(Sursa: Destatis)

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Depozitarul Central
Ecosmart
Cotnari
Flixi
Erfi

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo