ALEX MILCEV, EY ROMÂNIA:
BURSA 14.02.2018

RAMONA RADU
 
     * Alex Milcev: "Estimăm că numărul afacerilor care vor intra în acest sistem va crește"
     * Claudia Sofianu: "Salariații din IT, cei din cercetare-dezvoltare, persoanele cu handicap și zilierii rămân cei mai afectați de transferul contribuțiilor sociale"
       Revoluția fiscală din țara noastră este asociată tot mai mult cu două ordonanțe de urgență, emise recent de către Guvern, mai exact OUG 23/2017, privind plata defalcată a TVA, și OUG 79/2017, privind modificarea Codului Fiscal, a afirmat, ieri, în cadrul unei conferințe de specialitate, Alex Milcev, liderul departamentului de fiscalitate și asistență juridică din cadrul EY România.
     Potrivit domniei sale, în ceea ce privește OUG 23/2017, split TVA este, astăzi, mai ușor de aplicat decât în 2017, întrucât a fost actualizată anul acesta.
     În conformitate cu noile prevederi, doar companiile aflate în insolvență sau restanțierii la plată (care înregistrează restanțe la plata TVA mai mult de 60 de zile) trebuie să efectueze plata defalcată a TVA, iar în acest context, segmentul afectat, la nivelul mediului de afaceri, va fi mai redus față de varianta inițială a legii, a mai adăugat Alex Milcev.
     Domnia sa a declarat: "În luna aprilie vom vedea, exact, câte sincope vor fi, cum va funcționa sistemul și câte afaceri vor nimeri în acest sistem. Estimăm că numărul afacerilor care vor intra în sistem va crește, deoarece sistemul ANAF de urmărire de creanțe și datorii din partea contribuabililor nu este unul perfect. Se fac și greșeli din partea Fiscului".
     În acest context, contribuabilii ar putea avea surprize, iar banii lor să fie redirecționați pentru alte debite, a mai spus domnia sa, subliniind că este important ca fiecare contribuabil să verifice fișa plătitorului în mod constant, săptămânal sau lunar, și să se asigure că aceasta este la zi și este corectă ca să nu aibă o surpriză peste 60 de zile și să fi nimerit în sistem fără să știe.
     Aplicarea sistemului de plată defalcată a TVA nu a adus multe complicații, deocamdată, dar lucrurile se vor vedea cel mai bine în luna aprilie, a mai spus domnul Milcev.
     * Alex Milcev: "Noile reguli propuse prin transpunerea directivei anti-evaziune sunt mai puțin restrictive"
     Noile reguli privind deducerea dobânzilor cuprinse în OUG 79/2017, care transpune Directiva anti-evaziune (ATAD), vor avea un caracter mai puțin restrictiv decât cele aplicate anterior, susține Alex Milcev, adăugând că ordonanța urmează să fi dezbătută astăzi în Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.
     Domnia sa a explicat: "Față de ceea ce vedem astăzi în ordonanța 79 o să fie câteva modificări principale legat concret de dobânzi. Senatorii au hotărât să crească limitele deducerii dobânzilor. În OUG 79/2017 apar două limite: 200.000 euro pe an și 10% din EBITDA.
     Senatorii au propus să fie crescute aceste limite în cele permise de directiva europeană, și anume, până la trei milioane de euro pe an, pentru acea limită de 200.000 euro pe an și procentul din EBITDA să fie crescut de la 10% la 30%".
     Potrivit reprezentantului EY România, toate țările din UE se gândesc la aceleași plafoane, ideea fiind și una de competiție fiscală între state, domnia sa sperând că țara noastră nu va avea un regim mai restrictiv decât alte state care vor adopta într-un an sau doi această directivă.
     "Este o ironie aici, pentru că dacă ne uităm ce înseamnă asta pentru România, noile reguli sunt, per ansamblu, mai puțin restrictive, decât vechile reguli, pe care le știm de cel puțin zece ani.
     Și partea ironică este, de fapt, intenția Guvernului de a strânge șurubul și de a restricționa «transferul profiturilor prin sisteme de finanțare».
     Sună foarte bine această directivă și s-au gândit s-o adoptăm foarte repede, fără să ne forțeze cineva, deși alte state vor face acest lucru abia din 2019 sau chiar din 2024. Noi am făcut mai repede acest lucru ca să reducem evaziunea fiscală, dar din ce observăm în piață, se pare că mult mai multe dobânzi vor fi deductibile pe noul regim decât pe vechiul regim", a mai afirmat sursa citată.
     În opinia domniei sale, vor fi mai mulți câștigători din partea contribuabililor decât cei care vor pierde, considerând că efectele vor fi altele decât cele prevăzute de Guvern.
     * Claudia Sofianu: "Facilitatea fiscală oferită celor din IT este strâns legată de contextul fiscal care li se aplică"
     Salariații din IT, cei din cercetare-dezvoltare, persoanele cu handicap și zilierii rămân cei mai afectați de transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, a precizat Claudia Sofianu, partener EY România.
     Domnia sa a declarat: "Este un exercițiu care trebuie făcut de către angajator ca să vadă dacă acele contracte cu timp parțial, pe care le are, sunt justificate sau nu, deoarece angajații săi în regim de part-time vor plăti contribuții pentru cât câștigă, iar diferența până la nivelul salariului minim va fi suportată tot de către angajator. Nu este ca în cazul sectorului de IT, unde e facilitate fiscală".
     Sursa citată consideră că această facilitate fiscală oferită celor din IT este strâns legată de contextul fiscal care li se aplică, pentru a ajuta domeniul să se dezvolte la noi în țară.
     Domnia sa a vorbit și despre declarațiile fiscale care trebuie depuse la ANAF, menționând: "Din cele ce au fost declarate, înțelegem că anul viitor va exista un singur formular care să comaseze mai multe acte de acest tip, printre care și Declarația 600". 

     MFP va încerca să comaseze cinci formulare, inclusiv Declarația 600, iar statul va taxa pe veniturile estimate, nu pe cele realizate, a declarat marți ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, după discuțiile din Comisia de buget-finanțe din Senat, citat de News.ro.
     Ministrul de Finanțe a declarat: "Sunt cinci formulare de acest tip, o să încercăm o comasare. Cei care au depus aceste formulare nu le vor mai depune, în cazul în care sumele pe care le-au pus în formularul inițial sunt mai mari decât ce vor estima pe parcurs. Vom merge pe estimare, nu pe ce s-a realizat în 2017".
     Domnia sa a subliniat că nu-și va pierde nimeni calitatea de asigurat pentru că va fi respectat termenul legal de la ultima plată, adăugând: "Vom veni cu o OUG înainte de termenul de 90 de zile, în așa fel încât nimeni să nu-și piardă calitatea de asigurat".
     
     Andra Cașu, partener EY România: "Noi am tras semnalul de alarmă, de mai multe ori, în privința adoptării Directivei ATAD, iar pronosticul ar trebui să fie că se va adopta acest plafon de trei milioane și, eventual, acest 30% din EBITDA ajustat ca limită de deductibilitate".

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
17.08.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice care a închis ședința de tranzacționare în teritoriu negativ
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de...  click să citești tot articolul
17.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, pe fondul redresării prețurilor metalelor.
     În acest conext, titlurile "BHP Billiton" Plc., cel mai mare grup minier din lume, s-au apreciat cu 1,2%, la...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BVB
     * Circa 30% din rulaj dat de acțiunile Fondul Proprietatea
     * Picaj de peste 5% pentru titlurile Alro, după publicarea rezultatelor financiare pentru primul semestru
     
     Piața principală a...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul temerilor legate de eventuala răspândire în afara granițelor a problemelor din Turcia, unde lira a scăzut masiv.  click să citești tot articolul
10.08.2018
BVB
     * Declin de 0,33% pentru BET
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,8 milioane de lei (7,29 milioane de euro), în...  click să citești tot articolul
10.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa se mențin pe un curs mixt, în condițiile în care investitorii sunt atenți la tensiunile comerciale globale și la rezultatele anunțate de companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 17 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9714
2.3811
3.1091
4.1043
0.1810
0.6244
0.2284
4.6569
5.1960
1.4370
3.6974
0.2463
0.4824
1.0804
0.0606
0.4447
0.6623
4.0889
0.2732
1.0468
0.5943
0.0583
0.3632
0.2138
2.6975
0.0395
0.1467
1.1132
0.6274
0.1230
154.7175
5.6740
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
.