Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
ALEX MILCEV, EY ROMÂNIA:
BURSA 14.02.2018

RAMONA RADU
 
     * Alex Milcev: "Estimăm că numărul afacerilor care vor intra în acest sistem va crește"
     * Claudia Sofianu: "Salariații din IT, cei din cercetare-dezvoltare, persoanele cu handicap și zilierii rămân cei mai afectați de transferul contribuțiilor sociale"
       Revoluția fiscală din țara noastră este asociată tot mai mult cu două ordonanțe de urgență, emise recent de către Guvern, mai exact OUG 23/2017, privind plata defalcată a TVA, și OUG 79/2017, privind modificarea Codului Fiscal, a afirmat, ieri, în cadrul unei conferințe de specialitate, Alex Milcev, liderul departamentului de fiscalitate și asistență juridică din cadrul EY România.
     Potrivit domniei sale, în ceea ce privește OUG 23/2017, split TVA este, astăzi, mai ușor de aplicat decât în 2017, întrucât a fost actualizată anul acesta.
     În conformitate cu noile prevederi, doar companiile aflate în insolvență sau restanțierii la plată (care înregistrează restanțe la plata TVA mai mult de 60 de zile) trebuie să efectueze plata defalcată a TVA, iar în acest context, segmentul afectat, la nivelul mediului de afaceri, va fi mai redus față de varianta inițială a legii, a mai adăugat Alex Milcev.
     Domnia sa a declarat: "În luna aprilie vom vedea, exact, câte sincope vor fi, cum va funcționa sistemul și câte afaceri vor nimeri în acest sistem. Estimăm că numărul afacerilor care vor intra în sistem va crește, deoarece sistemul ANAF de urmărire de creanțe și datorii din partea contribuabililor nu este unul perfect. Se fac și greșeli din partea Fiscului".
     În acest context, contribuabilii ar putea avea surprize, iar banii lor să fie redirecționați pentru alte debite, a mai spus domnia sa, subliniind că este important ca fiecare contribuabil să verifice fișa plătitorului în mod constant, săptămânal sau lunar, și să se asigure că aceasta este la zi și este corectă ca să nu aibă o surpriză peste 60 de zile și să fi nimerit în sistem fără să știe.
     Aplicarea sistemului de plată defalcată a TVA nu a adus multe complicații, deocamdată, dar lucrurile se vor vedea cel mai bine în luna aprilie, a mai spus domnul Milcev.
     * Alex Milcev: "Noile reguli propuse prin transpunerea directivei anti-evaziune sunt mai puțin restrictive"
     Noile reguli privind deducerea dobânzilor cuprinse în OUG 79/2017, care transpune Directiva anti-evaziune (ATAD), vor avea un caracter mai puțin restrictiv decât cele aplicate anterior, susține Alex Milcev, adăugând că ordonanța urmează să fi dezbătută astăzi în Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.
     Domnia sa a explicat: "Față de ceea ce vedem astăzi în ordonanța 79 o să fie câteva modificări principale legat concret de dobânzi. Senatorii au hotărât să crească limitele deducerii dobânzilor. În OUG 79/2017 apar două limite: 200.000 euro pe an și 10% din EBITDA.
     Senatorii au propus să fie crescute aceste limite în cele permise de directiva europeană, și anume, până la trei milioane de euro pe an, pentru acea limită de 200.000 euro pe an și procentul din EBITDA să fie crescut de la 10% la 30%".
     Potrivit reprezentantului EY România, toate țările din UE se gândesc la aceleași plafoane, ideea fiind și una de competiție fiscală între state, domnia sa sperând că țara noastră nu va avea un regim mai restrictiv decât alte state care vor adopta într-un an sau doi această directivă.
     "Este o ironie aici, pentru că dacă ne uităm ce înseamnă asta pentru România, noile reguli sunt, per ansamblu, mai puțin restrictive, decât vechile reguli, pe care le știm de cel puțin zece ani.
     Și partea ironică este, de fapt, intenția Guvernului de a strânge șurubul și de a restricționa «transferul profiturilor prin sisteme de finanțare».
     Sună foarte bine această directivă și s-au gândit s-o adoptăm foarte repede, fără să ne forțeze cineva, deși alte state vor face acest lucru abia din 2019 sau chiar din 2024. Noi am făcut mai repede acest lucru ca să reducem evaziunea fiscală, dar din ce observăm în piață, se pare că mult mai multe dobânzi vor fi deductibile pe noul regim decât pe vechiul regim", a mai afirmat sursa citată.
     În opinia domniei sale, vor fi mai mulți câștigători din partea contribuabililor decât cei care vor pierde, considerând că efectele vor fi altele decât cele prevăzute de Guvern.
     * Claudia Sofianu: "Facilitatea fiscală oferită celor din IT este strâns legată de contextul fiscal care li se aplică"
     Salariații din IT, cei din cercetare-dezvoltare, persoanele cu handicap și zilierii rămân cei mai afectați de transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, a precizat Claudia Sofianu, partener EY România.
     Domnia sa a declarat: "Este un exercițiu care trebuie făcut de către angajator ca să vadă dacă acele contracte cu timp parțial, pe care le are, sunt justificate sau nu, deoarece angajații săi în regim de part-time vor plăti contribuții pentru cât câștigă, iar diferența până la nivelul salariului minim va fi suportată tot de către angajator. Nu este ca în cazul sectorului de IT, unde e facilitate fiscală".
     Sursa citată consideră că această facilitate fiscală oferită celor din IT este strâns legată de contextul fiscal care li se aplică, pentru a ajuta domeniul să se dezvolte la noi în țară.
     Domnia sa a vorbit și despre declarațiile fiscale care trebuie depuse la ANAF, menționând: "Din cele ce au fost declarate, înțelegem că anul viitor va exista un singur formular care să comaseze mai multe acte de acest tip, printre care și Declarația 600". 

     MFP va încerca să comaseze cinci formulare, inclusiv Declarația 600, iar statul va taxa pe veniturile estimate, nu pe cele realizate, a declarat marți ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, după discuțiile din Comisia de buget-finanțe din Senat, citat de News.ro.
     Ministrul de Finanțe a declarat: "Sunt cinci formulare de acest tip, o să încercăm o comasare. Cei care au depus aceste formulare nu le vor mai depune, în cazul în care sumele pe care le-au pus în formularul inițial sunt mai mari decât ce vor estima pe parcurs. Vom merge pe estimare, nu pe ce s-a realizat în 2017".
     Domnia sa a subliniat că nu-și va pierde nimeni calitatea de asigurat pentru că va fi respectat termenul legal de la ultima plată, adăugând: "Vom veni cu o OUG înainte de termenul de 90 de zile, în așa fel încât nimeni să nu-și piardă calitatea de asigurat".
     
     Andra Cașu, partener EY România: "Noi am tras semnalul de alarmă, de mai multe ori, în privința adoptării Directivei ATAD, iar pronosticul ar trebui să fie că se va adopta acest plafon de trei milioane și, eventual, acest 30% din EBITDA ajustat ca limită de deductibilitate".

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de aprecieri ale tuturor indicilor bursei, evoluție...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind atenți mai degrabă la raportările financiare ale companiilor, pentru trimestrul al treilea, decât la alte informații.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9000
2.3862
3.1229
4.0936
0.1803
0.6256
0.2275
4.6669
5.3090
1.4425
3.6267
0.2387
0.4937
1.0844
0.0620
0.4512
0.7209
4.0761
0.2832
1.0953
0.5880
0.0555
0.3598
0.2131
2.6831
0.0394
0.1447
1.1097
0.6282
0.1249
160.9953
5.6653
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.