ALEX MILCEV, EY ROMÂNIA:
BURSA 14.02.2018

RAMONA RADU
 
     * Alex Milcev: "Estimăm că numărul afacerilor care vor intra în acest sistem va crește"
     * Claudia Sofianu: "Salariații din IT, cei din cercetare-dezvoltare, persoanele cu handicap și zilierii rămân cei mai afectați de transferul contribuțiilor sociale"
       Revoluția fiscală din țara noastră este asociată tot mai mult cu două ordonanțe de urgență, emise recent de către Guvern, mai exact OUG 23/2017, privind plata defalcată a TVA, și OUG 79/2017, privind modificarea Codului Fiscal, a afirmat, ieri, în cadrul unei conferințe de specialitate, Alex Milcev, liderul departamentului de fiscalitate și asistență juridică din cadrul EY România.
     Potrivit domniei sale, în ceea ce privește OUG 23/2017, split TVA este, astăzi, mai ușor de aplicat decât în 2017, întrucât a fost actualizată anul acesta.
     În conformitate cu noile prevederi, doar companiile aflate în insolvență sau restanțierii la plată (care înregistrează restanțe la plata TVA mai mult de 60 de zile) trebuie să efectueze plata defalcată a TVA, iar în acest context, segmentul afectat, la nivelul mediului de afaceri, va fi mai redus față de varianta inițială a legii, a mai adăugat Alex Milcev.
     Domnia sa a declarat: "În luna aprilie vom vedea, exact, câte sincope vor fi, cum va funcționa sistemul și câte afaceri vor nimeri în acest sistem. Estimăm că numărul afacerilor care vor intra în sistem va crește, deoarece sistemul ANAF de urmărire de creanțe și datorii din partea contribuabililor nu este unul perfect. Se fac și greșeli din partea Fiscului".
     În acest context, contribuabilii ar putea avea surprize, iar banii lor să fie redirecționați pentru alte debite, a mai spus domnia sa, subliniind că este important ca fiecare contribuabil să verifice fișa plătitorului în mod constant, săptămânal sau lunar, și să se asigure că aceasta este la zi și este corectă ca să nu aibă o surpriză peste 60 de zile și să fi nimerit în sistem fără să știe.
     Aplicarea sistemului de plată defalcată a TVA nu a adus multe complicații, deocamdată, dar lucrurile se vor vedea cel mai bine în luna aprilie, a mai spus domnul Milcev.
     * Alex Milcev: "Noile reguli propuse prin transpunerea directivei anti-evaziune sunt mai puțin restrictive"
     Noile reguli privind deducerea dobânzilor cuprinse în OUG 79/2017, care transpune Directiva anti-evaziune (ATAD), vor avea un caracter mai puțin restrictiv decât cele aplicate anterior, susține Alex Milcev, adăugând că ordonanța urmează să fi dezbătută astăzi în Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.
     Domnia sa a explicat: "Față de ceea ce vedem astăzi în ordonanța 79 o să fie câteva modificări principale legat concret de dobânzi. Senatorii au hotărât să crească limitele deducerii dobânzilor. În OUG 79/2017 apar două limite: 200.000 euro pe an și 10% din EBITDA.
     Senatorii au propus să fie crescute aceste limite în cele permise de directiva europeană, și anume, până la trei milioane de euro pe an, pentru acea limită de 200.000 euro pe an și procentul din EBITDA să fie crescut de la 10% la 30%".
     Potrivit reprezentantului EY România, toate țările din UE se gândesc la aceleași plafoane, ideea fiind și una de competiție fiscală între state, domnia sa sperând că țara noastră nu va avea un regim mai restrictiv decât alte state care vor adopta într-un an sau doi această directivă.
     "Este o ironie aici, pentru că dacă ne uităm ce înseamnă asta pentru România, noile reguli sunt, per ansamblu, mai puțin restrictive, decât vechile reguli, pe care le știm de cel puțin zece ani.
     Și partea ironică este, de fapt, intenția Guvernului de a strânge șurubul și de a restricționa «transferul profiturilor prin sisteme de finanțare».
     Sună foarte bine această directivă și s-au gândit s-o adoptăm foarte repede, fără să ne forțeze cineva, deși alte state vor face acest lucru abia din 2019 sau chiar din 2024. Noi am făcut mai repede acest lucru ca să reducem evaziunea fiscală, dar din ce observăm în piață, se pare că mult mai multe dobânzi vor fi deductibile pe noul regim decât pe vechiul regim", a mai afirmat sursa citată.
     În opinia domniei sale, vor fi mai mulți câștigători din partea contribuabililor decât cei care vor pierde, considerând că efectele vor fi altele decât cele prevăzute de Guvern.
     * Claudia Sofianu: "Facilitatea fiscală oferită celor din IT este strâns legată de contextul fiscal care li se aplică"
     Salariații din IT, cei din cercetare-dezvoltare, persoanele cu handicap și zilierii rămân cei mai afectați de transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, a precizat Claudia Sofianu, partener EY România.
     Domnia sa a declarat: "Este un exercițiu care trebuie făcut de către angajator ca să vadă dacă acele contracte cu timp parțial, pe care le are, sunt justificate sau nu, deoarece angajații săi în regim de part-time vor plăti contribuții pentru cât câștigă, iar diferența până la nivelul salariului minim va fi suportată tot de către angajator. Nu este ca în cazul sectorului de IT, unde e facilitate fiscală".
     Sursa citată consideră că această facilitate fiscală oferită celor din IT este strâns legată de contextul fiscal care li se aplică, pentru a ajuta domeniul să se dezvolte la noi în țară.
     Domnia sa a vorbit și despre declarațiile fiscale care trebuie depuse la ANAF, menționând: "Din cele ce au fost declarate, înțelegem că anul viitor va exista un singur formular care să comaseze mai multe acte de acest tip, printre care și Declarația 600". 

     MFP va încerca să comaseze cinci formulare, inclusiv Declarația 600, iar statul va taxa pe veniturile estimate, nu pe cele realizate, a declarat marți ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, după discuțiile din Comisia de buget-finanțe din Senat, citat de News.ro.
     Ministrul de Finanțe a declarat: "Sunt cinci formulare de acest tip, o să încercăm o comasare. Cei care au depus aceste formulare nu le vor mai depune, în cazul în care sumele pe care le-au pus în formularul inițial sunt mai mari decât ce vor estima pe parcurs. Vom merge pe estimare, nu pe ce s-a realizat în 2017".
     Domnia sa a subliniat că nu-și va pierde nimeni calitatea de asigurat pentru că va fi respectat termenul legal de la ultima plată, adăugând: "Vom veni cu o OUG înainte de termenul de 90 de zile, în așa fel încât nimeni să nu-și piardă calitatea de asigurat".
     
     Andra Cașu, partener EY România: "Noi am tras semnalul de alarmă, de mai multe ori, în privința adoptării Directivei ATAD, iar pronosticul ar trebui să fie că se va adopta acest plafon de trei milioane și, eventual, acest 30% din EBITDA ajustat ca limită de deductibilitate".

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Macroeconomie)
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 11:18
     Administrația Trump a lansat o investigație de securtiate națională referitoare la importurile de autoturisme și camioane, care ar putea avea ca rezultat introducerea unor tarife similare cu cele impuse în martie pentru oțel și aluminiu, relatează Reuters.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări, 11:10
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut, astăzi, la 2,79%, comparativ cu valoare înregistrată 2,77% în ședința anterioară, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 10:45
     Acționarii producătorului de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care operează centrala nucleară din Cernavodă, vor allege, în ședința din 28, iunie șapte administratori provizorii, ca urmare a expirării mandatelor actualilor membri, arată un document transmis Bursei de Valori București (BVB).  click să citești tot articolul
Internaţional, 10:33
     Principalii indici bursieri europeni au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în scădere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 10:27
      Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis mixt ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
24.05.2018
BVB
     * Depreciere de aproape 1% pentru BET
     
     Rulajul consemnat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 24,9 milioane de lei (5,37 milioane de euro), peste cel...  click să citești tot articolul
24.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs negativ ieri, pe fondul revenirii temerilor generate de tensiunile dintre SUA și China, după ce președintele american Donald Trump a declarat că "nu e chiar...  click să citești tot articolul
23.05.2018
BVB
     Volumul consemnat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de numai 21,2 milioane de lei, sub valoarea medie acestui an, de circa 50,3 milioane de lei, în contextul în care nu...  click să citești tot articolul
23.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, după ce Giuseppe Conte a fost propus prim-ministru în Italia de coaliția populistă formată din Mișcarea 5 Stele și...  click să citești tot articolul
22.05.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a început săptămâna de tranzacționare într-o notă negativă, toți indicii marcând scăderi de peste 1%.  click să citești tot articolul
22.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, pe fondul relaxării tensiunilor comerciale dintre China și SUA, în urma unui acord la care au ajuns cele două țări la finele săptămânii trecute.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 mai 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9757
2.3669
3.0650
3.9869
0.1798
0.6214
0.2202
4.6292
5.2748
1.4510
3.6046
0.2342
0.4864
1.0744
0.0641
0.4503
0.8126
3.9502
0.3129
1.0830
0.6185
0.0578
0.3648
0.1985
2.7262
0.0392
0.1514
1.0754
0.6267
0.1229
164.5489
5.6028
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
.